Makowa szarlotka - przepis | Przepisy.pl pixel

Makowa szarlotka z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

140 gramów

3 sztuki

80 gramów

3 sztuki

5 łyżek

0.5 łyżeczki

80 gramów

dodatki:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odciśnij je lekko na sicie. Masło rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.

Krok 2

Do masy jajecznej dodaj masę makową, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając, rozpuszczone masło.

Krok 3

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 55 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto makowe pokrój na kawałki, polej polewą czekoladową i podawaj z lodami Carte d'Or Bakalia.

przepisy.pl

Dobra rada:

To szybkie ciasto z makiem z puszki można upiec również z innymi owocami, na przykład z gruszkami.

3

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Wygląda bardzo smacznie. Jeszcze nie robiłam makowej szarlotki ale wypróbuję w tym roku. Ciasto musi być fajne wilgotne dzięki dodatkowi jabłek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Woś

    Agnieszka Woś , 20.05.2020

    pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Widomski

    Zbigniew Widomski , 10.10.2017

    wygląda bardzo pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej