Makowa szarlotka - przepis | Przepisy.pl pixel

Makowa szarlotka z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

243 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

140 gramów

3 sztuki

80 gramów

3 sztuki

5 łyżek

0.5 łyżeczki

80 gramów

dodatki:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odciśnij je lekko na sicie. Masło rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.

Krok 2

Do masy jajecznej dodaj masę makową, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając, rozpuszczone masło.

Krok 3

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 55 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto makowe pokrój na kawałki, polej polewą czekoladową i podawaj z lodami Carte d'Or Bakalia.

przepisy.pl

Dobra rada:

To szybkie ciasto z makiem z puszki można upiec również z innymi owocami, na przykład z gruszkami.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Woś

    Agnieszka Woś , 20.05.2020

    pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Widomski

    Zbigniew Widomski , 10.10.2017

    wygląda bardzo pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej