Makowa szarlotka z lodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makowa szarlotka z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

227 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

140 gramów

3 sztuki

80 gramów

3 sztuki

5 łyżek

0.5 łyżeczki

80 gramów

dodatki:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odciśnij je lekko na sicie. Masło rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.

Krok 2

Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając, rozpuszczone masło.

Krok 3

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 55 minut.

Krok 4

Upieczone ciasto pokrój na kawałki, polej polewą czekoladową i podawaj z lodami Carte d'Or Bakalia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Czas na ciasto i lody

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Woś

    Agnieszka Woś , 20.05.2020

    pyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Widomski

    Zbigniew Widomski , 10.10.2017

    wygląda bardzo pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowa szarlotka z lodami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej