Składniki
800 gramów
kawowy karmel:
110 gramów
100 mililitrów
90 mililitrów
ciasteczka:
1 sztuka
60 gramów
65 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować kawowy karmel, cukier i wodę gotować w rondlu tak długo, aż powstanie średni karmel.
Krok 2
Rondel zdjąć z ognia, do karmelu szybko wmieszać kawę, postępować ostrożnie, bo płyn może chlapać. Jeżeli karmel osiądzie na brzegach rondla i stwardnieje, ponownie go podgrzać i równomiernie wymieszać. Karmel przelać do naczynia, ostudzić, a następnie schłodzić do momentu, aż będzie gotowy do podawania.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem).
Krok 4
W misce połączyć wszystkie mokre składniki. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać migdały i równomiernie wymieszać masę. Ciasto przełożyć na blachę pokrytą nieprzywieralną powłoką i uformować z niego walec o długości 35 cm i szerokości 6 cm.
Krok 5
Piec przez około 20-25 minut do lekkiego przyrumienienia. Blachę wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170°c/150°c z termoobiegiem. Ciasto ostudzić aż będzie można je wyjąć z formy, nie uszkadzając go. Przełożyć na deskę do krojenia. Ostrym nożem z ząbkami delikatnie pokroić ciasto na około 16 plastrów, brzegi wyrzucić.
Krok 6
Plastry ciasta ponownie umieścić na blasze, układając je poziomo, i piec przez około 7-8 minut z każdej strony do momentu aż uzyskają złoto-brązową barwę i stwardnieją. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Krok 7
Kiedy będą gotowe do podawania, w pucharkach umieścić sos kawowo-karmelowy, po 2 kulki lodów i po 2 ciasteczka migdałowe. Podawać natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
Są chrupkie, bardzo słodkie i przypominają słodycze zwane cantucci, wywodzące się z Toskanii. Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym doskonale smakują jako dodatek do kawy. Zaserwowane z gęstym sosem oraz lodami o smaku tiramisu zamienią się w pyszny deser o włoskim charakterze, który będzie wyśmienitym zakończeniem uroczystej kolacji lub obiadu. Do ich upieczenia potrzebne Ci będą m.in.: mąka, kostka do pieczenia, jajka, cukier, esencja migdałowa, ekstrakt z wanilii i migdały. Ciasto najpierw upiecz w całości, a następnie podpiecz jeszcze pojedyncze kawałki przez kilka minut, aby nabrały chrupkości i apetycznie się zarumieniły. Kolejnym składnikiem deseru jest sos kawowo-karmelowy, który świetnie komponuje się z aksamitnymi, kremowymi lodami i kruchymi migdałowymi ciasteczkami. Przygotujesz go z cukru, wody oraz kawy. Jeśli po ostudzeniu będzie za twardy, podgrzej go raz jeszcze i studź, cały czas mieszając. Teraz wystarczy dodać kulkę pysznych lodów i gotowe! Chcesz spróbować deser pachnący migdałami, kawą i karmelem? Wykorzystaj podany tu przepis.