Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

50 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

kawowy karmel:

110 gramów

100 mililitrów

90 mililitrów

ciasteczka:

1 sztuka

60 gramów

65 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować kawowy karmel, cukier i wodę gotować w rondlu tak długo, aż powstanie średni karmel.

Krok 2

Rondel zdjąć z ognia, do karmelu szybko wmieszać kawę, postępować ostrożnie, bo płyn może chlapać. Jeżeli karmel osiądzie na brzegach rondla i stwardnieje, ponownie go podgrzać i równomiernie wymieszać. Karmel przelać do naczynia, ostudzić, a następnie schłodzić do momentu, aż będzie gotowy do podawania.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem).

Krok 4

W misce połączyć wszystkie mokre składniki. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać migdały i równomiernie wymieszać masę. Ciasto przełożyć na blachę pokrytą nieprzywieralną powłoką i uformować z niego walec o długości 35 cm i szerokości 6 cm.

Krok 5

Piec przez około 20-25 minut do lekkiego przyrumienienia. Blachę wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170°c/150°c z termoobiegiem. Ciasto ostudzić aż będzie można je wyjąć z formy, nie uszkadzając go. Przełożyć na deskę do krojenia. Ostrym nożem z ząbkami delikatnie pokroić ciasto na około 16 plastrów, brzegi wyrzucić.

Krok 6

Plastry ciasta ponownie umieścić na blasze, układając je poziomo, i piec przez około 7-8 minut z każdej strony do momentu aż uzyskają złoto-brązową barwę i stwardnieją. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Krok 7

Kiedy będą gotowe do podawania, w pucharkach umieścić sos kawowo-karmelowy, po 2 kulki lodów i po 2 ciasteczka migdałowe. Podawać natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowymCiasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym

Są chrupkie, bardzo słodkie i przypominają słodycze zwane cantucci, wywodzące się z Toskanii. Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym doskonale smakują jako dodatek do kawy. Zaserwowane z gęstym sosem oraz lodami o smaku tiramisu zamienią się w pyszny deser o włoskim charakterze, który będzie wyśmienitym zakończeniem uroczystej kolacji lub obiadu. Do ich upieczenia potrzebne Ci będą m.in.: mąka, kostka do pieczenia, jajka, cukier, esencja migdałowa, ekstrakt z wanilii i migdały. Ciasto najpierw upiecz w całości, a następnie podpiecz jeszcze pojedyncze kawałki przez kilka minut, aby nabrały chrupkości i apetycznie się zarumieniły. Kolejnym składnikiem deseru jest sos kawowo-karmelowy, który świetnie komponuje się z aksamitnymi, kremowymi lodami i kruchymi migdałowymi ciasteczkami. Przygotujesz go z cukru, wody oraz kawy. Jeśli po ostudzeniu będzie za twardy, podgrzej go raz jeszcze i studź, cały czas mieszając. Teraz wystarczy dodać kulkę pysznych lodów i gotowe! Chcesz spróbować deser pachnący migdałami, kawą i karmelem? Wykorzystaj podany tu przepis.