Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

61 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

kawowy karmel:

110 gramów

100 mililitrów

90 mililitrów

ciasteczka:

1 sztuka

60 gramów

65 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować kawowy karmel, cukier i wodę gotować w rondlu tak długo, aż powstanie średni karmel.

Krok 2

Rondel zdjąć z ognia, do karmelu szybko wmieszać kawę, postępować ostrożnie, bo płyn może chlapać. Jeżeli karmel osiądzie na brzegach rondla i stwardnieje, ponownie go podgrzać i równomiernie wymieszać. Karmel przelać do naczynia, ostudzić, a następnie schłodzić do momentu, aż będzie gotowy do podawania.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem).

Krok 4

W misce połączyć wszystkie mokre składniki. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać migdały i równomiernie wymieszać masę. Ciasto przełożyć na blachę pokrytą nieprzywieralną powłoką i uformować z niego walec o długości 35 cm i szerokości 6 cm.

Krok 5

Piec przez około 20-25 minut do lekkiego przyrumienienia. Blachę wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170°c/150°c z termoobiegiem. Ciasto ostudzić aż będzie można je wyjąć z formy, nie uszkadzając go. Przełożyć na deskę do krojenia. Ostrym nożem z ząbkami delikatnie pokroić ciasto na około 16 plastrów, brzegi wyrzucić.

Krok 6

Plastry ciasta ponownie umieścić na blasze, układając je poziomo, i piec przez około 7-8 minut z każdej strony do momentu aż uzyskają złoto-brązową barwę i stwardnieją. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Krok 7

Kiedy będą gotowe do podawania, w pucharkach umieścić sos kawowo-karmelowy, po 2 kulki lodów i po 2 ciasteczka migdałowe. Podawać natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowymCiasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym

Są chrupkie, bardzo słodkie i przypominają słodycze zwane cantucci, wywodzące się z Toskanii. Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym doskonale smakują jako dodatek do kawy. Zaserwowane z gęstym sosem oraz lodami o smaku tiramisu zamienią się w pyszny deser o włoskim charakterze, który będzie wyśmienitym zakończeniem uroczystej kolacji lub obiadu. Do ich upieczenia potrzebne Ci będą m.in.: mąka, kostka do pieczenia, jajka, cukier, esencja migdałowa, ekstrakt z wanilii i migdały. Ciasto najpierw upiecz w całości, a następnie podpiecz jeszcze pojedyncze kawałki przez kilka minut, aby nabrały chrupkości i apetycznie się zarumieniły. Kolejnym składnikiem deseru jest sos kawowo-karmelowy, który świetnie komponuje się z aksamitnymi, kremowymi lodami i kruchymi migdałowymi ciasteczkami. Przygotujesz go z cukru, wody oraz kawy. Jeśli po ostudzeniu będzie za twardy, podgrzej go raz jeszcze i studź, cały czas mieszając. Teraz wystarczy dodać kulkę pysznych lodów i gotowe! Chcesz spróbować deser pachnący migdałami, kawą i karmelem? Wykorzystaj podany tu przepis.