Wypieki domowe wymagają nieco doświadczenia, ale im więcej pieczemy tym szybciej zdobywamy potrzebne umiejętności. Pieczenie to szereg reakcji chemicznych i dlatego tak ważne jest, aby pilnie przestrzegać wskazówek zawartych w przepisie.

„Czy wiecie, dlaczego w niektórych przepisach mąkę należy przesiać przez gęste sito? Chodzi o to, aby była dobrze napowietrzona, a to jest szczególnie ważne w przypadku lekkich ciast typu biszkopt. Mąkę odmierzamy dokładnie (najlepiej przy pomocy wagi kuchennej, ale może być naczynie z podziałką), a dopiero potem przesiewamy. Przesiewamy także kakao dodając je do pozostałych suchych składników.”

Zanim zabierzecie się do pieczenia chcielibyśmy podzielić się z Wami listą akcesoriów kuchennych, które ułatwią przygotowanie domowych wypieków.

1. Zestaw do mierzenia wagi i objętości – to jeden z ważniejszych elementów w kuchni domowego cukiernika.Dokładne ilości i zachowanie proporcji to klucz do cukierniczego sukcesu. Warto zainwestować w wagę kuchenną. Obok wagi potrzebne będą także naczynia do odmierzania objętości –w mililitrach (ml) do płynów i w gramach (g) do cukru, mąki i innych suchych składników np. mączki orzechowej. Te naczynia są zazwyczaj szklane, metalowe lub silikonowe. Bardzo przydatny jest zestaw łyżek do pomiaru objętości w łyżkach i łyżeczkach. Domowe łyżki mają różne objętości.

2. Termometr do pomiaru temperatury w piekarniku – piekarniki, szczególnie starsze, mają często temperaturę niższą lub wyższą niż wskazuje na to standardowy termometr, zamontowany w kuchence

3. Formy do pieczenia – niezbędny zestaw domowego cukiernika to:

- keksówka,

- okrągła forma do ciast i serników, z wyjmowanym dnem (najpopularniejsze rozmiary to 24-26 cm średnicy),

- okrągła forma do babki, z otworem w środku

- forma do muffinek i babeczek (można także używać kolorowych, papierowych papilotek lub silikonowych),

- płaska blacha na ciasteczka (może przydaćsię także do pizzy),

- forma do tart z karbowanym brzegiem – szklana lub ceramiczna

- foremki do wycinania ciastek w różnych kształtach

4. Urządzenia kuchenne - blender z końcówką do ubijania, mikser lub, gdy zaczniecie piec więcej, robot kuchenny z możliwością mieszania ciasta itp.

5. Miski, miseczki – szklane, metalowe lub drewniane.

6. Wałek –najlepiej drewniany, o lekko chropowatej powierzchni, tak, aby utrzymał cienką warstewkę mąki, która zapobiega przywieraniu ciasta podczas wałkowania.Do ciast kruchych sprawdzają się wałki marmurowe lub szklane – są chłodne. Gdy nie macie pod ręką prawdziwego wałka, jego rolę pełnić może pusta butelka. Doświadczeni cukiernicy rekomendują wałki bez rączek – pozwalają na lepszą ocenę grubości wałkowanego ciasta.

7. Metalowe trzepaczki– większa – do ubijania białek czy śmietanki i mniejsza – do mieszania składników.

8. Drewniane i metalowe łyżki oraz silikonowe lub gumowe szpatułki.

9. Pędzelki do smarowania ciasta ubitym jajkiem lub roztopionym masłem (ciasto francuskie, ciasto filo).

10. Sitka – duże i małe, do przesiewania mąki i innych suchych składników, także do mokrych np. do oddzielenia pestek cytrusów od soku.

11. Obieraczka do cytrusów, która pozwala na przygotowanie cieniutkich paseczków skórki cytrynowej lub innych cytrusów.

12. Tarka z drobnymi oczkami – do tarcia na drobne wiórki skórki cytrusowej, gałki muszkatołowej lub czekolady.

13. Minutnik do pomiaru czasu.

14. Wielce przydatne gadżety np. pestkarka do wiśni (także do domowych przetworów), narzędzie do usuwania gniazda nasiennego z jabłek, obieraczka do owoców i warzyw, wyciskarka do cytrusów, małe sitko do przesiewania np. cynamonu lub sody oczyszczanej, nożyczki np. do przycinania papieru do pieczenia.

 

Teraz już wiemy, jakie narzędzia ułatwią nam życie przy domowych wypiekach. Czas na praktyczne ćwiczenia. Dziś na deser kruche ciasteczka.

Proste ciastka

Czas: 45 minut

Składniki:

- 200 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

- 250 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 100 g cukru

- 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować blachy tłuszczem lub wyłożyć je papierem do pieczenia. Pokroić kostkę Kasię na małe kawałki.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka i kostkę Kasię i wymieszać drewnianą łyżką, ręcznym mikserem lub szybko zimnymi dłońmi na sztywne ciasto (nie mieszać zbyt długo!).

Owinąć ciasto w folię spożywczą i pozostawić przez 30 minut do schłodzenia w lodówce lub zamrażalniku.

Posypać powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kształty wykrojnikami i układać je na blasze do pieczenia. Ewentualnie można formować z ciasta kulki i spłaszczać je lekko na blasze, aby uzyskać zwykłe okrągłe ciastka.

Piec w piekarniku przez 15-20 minut, aż będą lekko brązowe. Pozostawić ciastka do schłodzenia na blasze. Na koniec można je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Do ciastek można dodać kawałki czekolady, rodzynki, posiekane orzechy lub migdały.