Eklerki to jeden z deserowych klasyków. Na widok ciastka z polewą czekoladową i kremowym nadzieniem ślinka cieknie smakoszom w każdym wieku. Na szczęście z degustacją nie trzeba będzie długo czekać, ponieważ eklerki najlepiej smakują na świeżo. Jakie jeszcze wskazówki powinien zawierać idealny przepis na eklerki? Zebraliśmy je wszystkie w jednym miejscu. Sprawdźcie, czy wiecie już wszystko o ponadczasowych ciastkach.

Pochodzenie eklerków

Czy słodka przekąska może mieć coś wspólnego ze zjawiskami atmosferycznymi? Okazuje się, że tak! Słowo ekler pochodzi od francuskiego określenia éclair, tłumaczonego jako błyskawica. Skąd to skojarzenie? Teorie są różne. Jedna z nich głosi, że jest to nawiązanie do podłużnego, zgrabnego kształtu deseru. Ma on jednocześnie zapewniać bezproblemową, błyskawiczną konsumpcję. Z tym możemy zgodzić się w zupełności – dobrze zrobione eklerki znikają z talerzy z prędkością światła. Początki kariery eklerków nie zostały szczegółowo zbadane. Część historyków twierdzi, że przepis na deser pojawił się w XIX wieku. Jako autora kulinarnego dzieła wskazuje się francuskiego szefa kuchni Marie-Antoine Carême’a.

Ciasto to podstawa

Eklerki powstają, podobnie jak popularna karpatka, z ciasta parzonego. Brzmi jak receptura, do której zrobienia potrzeba dużego doświadczenia? W żadnym razie! Wystarczy odrobina wprawy i zapału, a jak wiadomo – trening czyni mistrza. Zatem o co chodzi w cieście parzonym? Do jego przygotowania potrzebne są: - mąka, - tłuszcz (masło lub margaryna), - woda, - jaja. „Parzenie” polega na roztopieniu w garnku tłuszczu, dolaniu wody i pozostawieniu aż do zagotowania. Następnie należy wsypać przesianą mąkę i dość intensywnie mieszać. Chodzi o uzyskanie gładkiej, gęstej masy. Ważne jest jej ostudzenie. Gdy całość będzie chłodna, należy dodawać jajka, cały czas mieszając łyżką lub używając do tego miksera na wolnych obrotach. W cieście tkwi cały sekret udanego przepisu na eklerki.

Pieczenie – o czym należy pamiętać?

  • Na blachę do pieczenia ciasto najlepiej jest wykładać za pomocą rękawa cukierniczego. Można posłużyć się też łyżką, tworząc paski podobnej wielkości.
  • Eklerki potrzebują wysokich temperatur. Należy umieszczać je w piecu nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek – może to spowodować opadnięcie ciasta.
  • Eklerki potrzebują także przestrzeni. Pod wpływem wysokiej temperatury ciasto znacznie zwiększa swoją objętość – warto mieć to na uwadze, układając masę na blaszce lub w brytfannie.
  • Gotowe wypieki powinny być lekkie, chrupiące i zachęcać jasną, słomkową barwą.

Liczy się wnętrze, czyli nadzienie

Eklerki z bitą śmietaną czy eklerki z kremem? Nie ma sensu wybierać – w każdym wariancie smakują wybornie, więc próbujmy wszystkich możliwości. Eklerki z budyniem zachwycają delikatnością, więc powinny znaleźć swoje stałe miejsce w deserowym menu. Smaki śmietankowe i waniliowe są bardzo mile widziane. Zapowiada się wielka uczta dla wszystkich łasuchów.

Krem kawowy odpowiada osobom, które lubią przełamywać słodkie smaki łagodną i bardzo przyjemną goryczką. Do kremów warto dodawać owoce – maliny, wiśnie, brzoskwinie. Owocowe smaki zapewniają nutę orzeźwienia w kruchych cieście, polanym obficie czekoladą. Jako nadzienie do eklerków można wykorzystać śmietankę kremówkę i serek mascarpone lub ricottę. Kremy czekoladowe albo orzechowe zachwycą fanów tradycyjnych połączeń. Szukacie czegoś mniej oczywistego? Do kremu dodajcie matchę – zieloną herbatę w wersji sproszkowanej. Dzięki zielonkawemu odcieniowi eklerki będą wyglądać jeszcze bardziej intrygująco.