Szczególnym wzięciem masa kajmakowa cieszy się w okresie przygotowań od obchodów Wielkanocy. Jako składnik tradycyjnych mazurków, kajmak dla wielu kucharzy jest punktem obowiązkowym świątecznego menu. Sprawdza się znakomicie przy innych, mniej uroczystych okazjach, w charakterze uzupełnienia ciast, deserów lodowych i słodkich naleśników. Zastanawiacie się, jak zrobić masę kajmakową samodzielnie, by nie musieć gorączkowo poszukiwać jej na sklepowych półkach? Mamy przepis na domowy kajmak i nie zawahamy się go użyć.

Domowy kajmak – dlaczego warto?

W marketach spożywczych bez większych trudności można odnaleźć gotową masę krówkową w puszkach. Czy w takim razie instrukcje dotyczącego tego, jak zrobić kajmak w domu są w ogóle potrzebne? Z całą pewnością tak! sami będziecie mogli zdecydować o jego gęstości oraz dodatkach, które w smakowity sposób urozmaicą słodki smak kajmaku domowego.

Szybka masa kajmakowa – jak zrobić?

Zaczniemy od najmniej skomplikowanego przepisu na kajmak, który przypadnie do gustu wszystkim osobom, które z różnych względów chcą maksymalnie ograniczyć wysiłek włożony w przygotowanie potraw, nie rezygnując z domowych frykasów. Najmniej pracochłonnym sposobem na to, jak zrobić masę krówkową, jest wykorzystanie słodzonego mleka skondensowanego. Z puszki należy usunąć etykietę, umieścić w wysokim garnku i zalać wodą. Całość umieśćcie na małym ogniu i powoli gotujcie przez około 2-2,5 godziny. W tym czasie kilka razy zajrzyjcie do garnka, by na bieżąco dolewać wodę. Puszka z mlekiem musi być cały czas zanurzona. Zanim ją otworzycie, dopilnujcie, by całkowicie wystygła – błyskawiczny domowy kajmak gotowy!

Kajmak – przepis od podstaw

Jeśli w kuchni nie przepadacie za drogami na skróty, masę krówkową możecie przygotować samodzielnie od początku do końca. Chętnie w tym pomożemy! Do jej zrobienia potrzebujecie:

  • 1,5 litra mleka 3,2%,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • szerokiego garnka z grubym dnem,
  • opcjonalnie 200 ml mleka można zastąpić śmietanką kremówką 30%.

Masa kajmakowa – przepis krok po kroku:

  • Do przygotowanego garnka wlejcie mleko i śmietankę.
  • Dodajcie cukier, wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i zagotujcie.
  • Palnik przełączcie na najmniejszą moc i masę gotujcie przez 2,5-3 godziny.
  • Od czasu do czasu mieszajcie, by gęstniejąca masa nie przypaliła się.
  • Warto wziąć pod uwagę, że kajmak stygnąc, stanie się jeszcze bardziej gęsty.
  • Jeśli chłodna masa krówkowa okaże się zbyt ciężka i trudno będzie użyć jej do upragnionych wypieków, możecie krótko gotować ją z dodatkową porcją mleka lub masła.

Jak zrobić masę krówkową, by zachwycała smakiem?

Do tej pory skupialiśmy się na podstawowych recepturach. Tymczasem z kajmakiem można zaszaleć i nieco przełamać jego słodki smak. Fantastycznie nadają się do tego gruboziarnista sól morska oraz różowa sól himalajska. Masa krówkowa świetnie smakuje również z dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady i wanilii.

Smakowite zastosowanie masy kajmakowej

Nie wymaga od kucharzy dużego wysiłku, ale może być doskonałym sposobem na trenowanie cierpliwości. Nie martwcie się, wszystkie starania zostaną nagrodzone przysmakami pokroju musu kajmakowego z karmelizowanym bananem. Szybko przekonacie się, że kajmakowy mazurek nie powinien pojawiać się na stole tylko raz w roku, zwłaszcza, gdy wiecie już, jak zrobić kajmak, który idealnie sprawdzi się w tym wypieku. Planujecie uroczysty obiad? Niech jego zwieńczeniem będzie sernik z masą kajmakową, prezentujący się niezwykle elegancko. Szukacie czegoś bardziej na co dzień? Kajmakowe markizy do szkoły sprawdzą się również na pikniku, wycieczce albo po prostu jako przekąska do popołudniowej filiżanki herbaty. Żaden fan słodkości nie odmówi sobie dokładki orzechowych ciasteczek z kajmakiem, które kuszą już na pierwszy rzut oka. Co powiecie na połączenie masy krówkowej i czekolady? Po skosztowaniu brownie krówkowo-czekoladowego z udziałem domowego kajmaku można zaniemówić z wrażenia!