Szczególnym wzięciem masa kajmakowa cieszy się w okresie przygotowań od obchodów Wielkanocy. Jako składnik tradycyjnych mazurków, kajmak dla wielu kucharzy jest punktem obowiązkowym świątecznego menu. Sprawdza się znakomicie przy innych, mniej uroczystych okazjach, w charakterze uzupełnienia ciast, deserów lodowych i słodkich naleśników. Zastanawiacie się, jak zrobić masę kajmakową samodzielnie, by nie musieć gorączkowo poszukiwać jej na sklepowych półkach? Mamy przepis na domowy kajmak i nie zawahamy się go użyć.

Domowy kajmak – dlaczego warto?

W marketach spożywczych bez większych trudności można odnaleźć gotową masę krówkową w puszkach. Czy w takim razie instrukcje dotyczącego tego, jak zrobić kajmak w domu są w ogóle potrzebne? Z całą pewnością tak! sami będziecie mogli zdecydować o jego gęstości oraz dodatkach, które w smakowity sposób urozmaicą słodki smak kajmaku domowego.

Szybka masa kajmakowa – jak zrobić?

Zaczniemy od najmniej skomplikowanego przepisu na kajmak, który przypadnie do gustu wszystkim osobom, które z różnych względów chcą maksymalnie ograniczyć wysiłek włożony w przygotowanie potraw, nie rezygnując z domowych frykasów. Najmniej pracochłonnym sposobem na to, jak zrobić masę krówkową, jest wykorzystanie słodzonego mleka skondensowanego. Z puszki należy usunąć etykietę, umieścić w wysokim garnku i zalać wodą. Całość umieśćcie na małym ogniu i powoli gotujcie przez około 2-2,5 godziny. W tym czasie kilka razy zajrzyjcie do garnka, by na bieżąco dolewać wodę. Puszka z mlekiem musi być cały czas zanurzona. Zanim ją otworzycie, dopilnujcie, by całkowicie wystygła – błyskawiczny domowy kajmak gotowy!

Kajmak – przepis od podstaw

Jeśli w kuchni nie przepadacie za drogami na skróty, masę krówkową możecie przygotować samodzielnie od początku do końca. Chętnie w tym pomożemy! Do jej zrobienia potrzebujecie:

  • 1,5 litra mleka 3,2%,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • szerokiego garnka z grubym dnem,
  • opcjonalnie 200 ml mleka można zastąpić śmietanką kremówką 30%.

Masa kajmakowa – przepis krok po kroku:

  • Do przygotowanego garnka wlejcie mleko i śmietankę.
  • Dodajcie cukier, wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i zagotujcie.
  • Palnik przełączcie na najmniejszą moc i masę gotujcie przez 2,5-3 godziny.
  • Od czasu do czasu mieszajcie, by gęstniejąca masa nie przypaliła się.
  • Warto wziąć pod uwagę, że kajmak stygnąc, stanie się jeszcze bardziej gęsty.
  • Jeśli chłodna masa krówkowa okaże się zbyt ciężka i trudno będzie użyć jej do upragnionych wypieków, możecie krótko gotować ją z dodatkową porcją mleka lub masła.

Jak zrobić masę krówkową, by zachwycała smakiem?

Do tej pory skupialiśmy się na podstawowych recepturach. Tymczasem z kajmakiem można zaszaleć i nieco przełamać jego słodki smak. Fantastycznie nadają się do tego gruboziarnista sól morska oraz różowa sól himalajska. Masa krówkowa świetnie smakuje również z dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady i wanilii.

Smakowite zastosowanie masy kajmakowej

Nie wymaga od kucharzy dużego wysiłku, ale może być doskonałym sposobem na trenowanie cierpliwości. Nie martwcie się, wszystkie starania zostaną nagrodzone przysmakami pokroju musu kajmakowego z karmelizowanym bananem. Szybko przekonacie się, że mazurek kajmakowy nie powinien pojawiać się na stole tylko raz w roku, zwłaszcza, gdy wiecie już, jak zrobić kajmak, który idealnie sprawdzi się w tym wypieku. Planujecie uroczysty obiad? Niech jego zwieńczeniem będzie sernik z masą kajmakową, prezentujący się niezwykle elegancko. Szukacie czegoś bardziej na co dzień? Szyszki z karmelem sprawdzą się również na pikniku, wycieczce albo po prostu jako przekąska do popołudniowej filiżanki herbaty. Żaden fan słodkości nie odmówi sobie dokładki świątecznego sernika w trzech smakach, który kusi już na pierwszy rzut oka. Co powiecie na połączenie masy krówkowej i czekolady? Po skosztowaniu kostki alpejskiej z udziałem pysznego kajmaku można zaniemówić z wrażenia!