Ciasto na słodkie naleśniki
Delikatne i puszyste ciasto naleśnikowe z miodem i cukrem waniliowym.
łatwe
13310 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
30 mililitrów
1 szczypta
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wbij jajka i wymieszaj z cukrem i miodem. Następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, sól oraz olej – i wymieszaj używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję.
Krok 2
Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto na słodkie naleśniki
Większość z nas doskonale zna klasyczny przepis na słodkie naleśniki, nie każdy jednak wie, jak smakuje takie ciasto wzbogacone miodem i cukrem waniliowym. A możecie wierzyć nam na słowo, że warto spróbować! Dzięki tym dodatkom ciasto na naleśniki na słodko zyskuje niezwykły aromat, który rozbudza zmysły. Delikatna i puszysta konsystencja sprawia, że ciasto smakuje doskonale nawet w wersji solo.
Dla kogo?
Przepis na naleśniki na słodko z dodatkiem miodu i cukru waniliowego to świetna opcja dla każdego smakosza słodkich potraw. Ciasto można wypełnić w dowolny sposób, więc każdy znajdzie kompozycję idealną dla siebie. Naleśniki z twarogiem lub powidłami przypadną do gustu miłośnikom słodkości, a owoce sezonowe sprawdzą się w przypadku zwolenników rześkich deserów. Aromatyczne ruloniki przyrządzić można w zaledwie 20 minut, co czyni je jednym z ulubionych przepisów dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Na jaką okazję?
Przepis na naleśniki na słodko to idealna propozycja na deser, ale nie tylko. Sprawdzą się w roli każdego posiłku w ciągu dnia. Słodkie naleśniki na śniadanie pozwolą rozpocząć dzień, w wersji obiadowej czy jako podwieczorek wypadają równie rewelacyjnie. Naleśniki na słodko smakują wybornie serwowane na ciepło, a także w wersji na zimno. Dlatego możesz zabrać je w pojemniku do pracy lub na uczelnię i delektować się wyjątkowym smakiem podczas lunchu bez konieczności odgrzewania.
Czy wiesz, że?
Nieudany pierwszy naleśnik potrafi zniechęcić niejednego zawodnika w kuchni. Niezależnie od przepisu, z którego korzystasz, pierwszy placek może nie wyjść. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ ciasto na naleśniki ląduje na zbyt zimnej powierzchni. Z czasem patelnia nagrzewa się coraz bardziej, a kolejne placki wychodzą zwykle perfekcyjnie. Drugim powodem może być zbyt duża ilość oleju.
Dla urozmaicenia:
Przepis na naleśniki słodkie może być bazą smakowitego deseru. Koniecznie wypróbuj tropikalne naleśniki z bananami lub naleśniki z wiśniami!