Ciasto na naleśniki na słodko - przepis, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ciasto na słodkie naleśniki

Delikatne i puszyste ciasto naleśnikowe z miodem i cukrem waniliowym.

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

563

3051 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6786 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

30 mililitrów

1 szczypta

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij jajka i wymieszaj z cukrem i miodem. Następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, sól oraz olej – i wymieszaj używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję.

Ciasto na słodkie naleśniki - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni.

Ciasto na słodkie naleśniki - Krok 2
42

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Polecam smażyć na maśle klarowanym. Smak jest dużo lepszy i delikatniejszy (oczywiście nie dodajemy wtedy oleju do masy naleśnikowej).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kszczot

    Małgorzata Kszczot , 31.12.2021

    Tak, do naleśników dodaję trochę siemienia mielonego i wtedy dłużej zachowują wilgotność

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Ja dodaję do ciasta zawsze szczyptę sody oczyszczonej lub używam wody gazowanej, dzięki temu naleśniki wychodzą zawsze puszyste i genialnie smakują na słodko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gierałka

    Karolina Gierałka , 22.12.2021

    Tak, naleśniki są pyszne, ale żeby je dostosować do siebie i swojej insulinooporniosci zamiast mąki pszennej używam orkiszowej i syropu z agawy zamiast miodu, też mi bardzo smakują :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta

    Żaneta , 18.12.2021

    Tak. Moje naleśniki przygotowuję z dodatkiem rozpuszczonego masła, dzięki temu brzeg naleśników staje się chrupiący, a przy tym nie muszę używać dodatkowo oleju do smażenia. Cały smak naleśników lubię podkręcić odrobiną budyniu śmietankowego. To są smaki mojego dzieciństwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta O.O

    Wioleta O.O , 18.12.2021

    TAK/ Jako tłuszcz nadaje się także twarde masło. Ucieram je na tarce i dodaję do dzbanka z gotowym ciastem. Wystarcza to także do smażenia. Dzięki wykorzystaniu dzbanka, łatwo wylać ciasto na patelnię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia

    Oliwia , 16.12.2021

    TAK* do ciasta na naleśniki nie dodaję ojeju a maślankę ,lub też wodę mineralną gazowaną Smakową najlepiej typu czerwona oranżada . Maślankę robię z wodą lub samą w zależności czy mam taką z domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anya Osi

    Anya Osi , 12.12.2021

    TAK / Zamiast miodu z przepisu dolewam....gazowanej oranżady! Nie dość że naleśniki robią się słodziutkie to nabierają puszystości, zresztą...co tu dużo mówić! Oranżada ro smak dzieciństwa! Takie naleśniki można jeść bez żadnych dodatków. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK ja do ciasta na naleśniki zamiast oleju dodaję tożsamą ilość rozpuszczonego masła, ponieważ kocham jego smak i zapach roznoszący się po kuchni <3 Ponadto smażę naleśniki na patelni z powłoką ceramiczną - dzięki temu nie używam dodatkowego tłuszczu do smażenia, ponieważ tłuszcz zawarty w cieście jest już wystarczający :) Szkoda także dodawać miód do surowego ciasta, gdyż w wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości lecznicze - preferuję polewanie nim gotowych już naleśników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz

    Tomasz , 01.12.2021

    TAK / Do ciasta na naleśniki świetnie sprawdza się jednak odrobina wody gazowanej, dzięki czemu naleśniki są bardziej puszyste. Najpyszniejsze naleśniki to te z owocami, które można pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na smażącym się naleśniku (np. banan, jabłko). Dzięki temu owoce wtopią się w ciasto - tak usmażone naleśniki jemy wg upodobań z serem, nutellą, dżemem, syropem klonowym! Wszystkie połączenia są pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 02.02.2021

    Naleśniki pyszne! Moja córka zjadła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szczęsny

    Jerzy Szczęsny , 17.07.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Jankowska

    Justyna Jankowska , 28.04.2020

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Kantorski

    Maciej Kantorski , 16.02.2020

    bardzo dobre dzieci uwielbiają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna oleksiewicz

    Anna oleksiewicz , 10.11.2019

    wreszcie przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kamińska

    Małgorzata Kamińska , 20.04.2019

    nie polecam,przepis niedokładny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • naGRAni

    naGRAni , 01.04.2019

    Świetne, polecam serdecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 29.12.2018

    super placki polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Kojder

    Anna Kojder , 06.11.2018

    Pyszne, ale jedna porcja to za mało na obiadek. Ja zrobiłam z dwóch porcji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Mendelska

    Regina Mendelska , 18.07.2018

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Kuberacki

    Aleksander Kuberacki , 18.02.2018

    Świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Kłębek

    Zuzanna Kłębek , 30.01.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław  Taranowicz

    Wiesław Taranowicz , 25.11.2017

    Pyszne naleśniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Malawska

    Karolina Malawska , 10.07.2017

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milosz Jaszczuk

    Milosz Jaszczuk , 23.10.2016

    ja zamiast dużej patelni wźołem małą patelnie i ciasto było grubsze ale tak samo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Sitkiewicz

    Dorota Sitkiewicz , 19.10.2016

    Bardzo smaczne polecam)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia kesicka

    sylwia kesicka , 08.10.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Ciupke

    Wiktor Ciupke , 13.07.2016

    To były pierwsze mojej produkcji naleśniki i u mnie są na pierwszym miejscu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hoffi Karol

    Hoffi Karol , 25.06.2016

    pyszne. moje pierwsze które sam zrobiłem ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wiktoria nowak

    wiktoria nowak , 20.04.2016

    Moje są lepsze,a te są nawet nawet:)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na słodkie naleśnikiCiasto na słodkie naleśniki

Większość z nas doskonale zna klasyczny przepis na słodkie naleśniki, nie każdy jednak wie, jak smakuje takie ciasto wzbogacone miodem i cukrem waniliowym. A możecie wierzyć nam na słowo, że warto spróbować! Dzięki tym dodatkom ciasto na naleśniki na słodko zyskuje niezwykły aromat, który rozbudza zmysły. Delikatna i puszysta konsystencja sprawia, że ciasto smakuje doskonale nawet w wersji solo.

Dla kogo?

Przepis na naleśniki na słodko z dodatkiem miodu i cukru waniliowego to świetna opcja dla każdego smakosza słodkich potraw. Ciasto można wypełnić w dowolny sposób, więc każdy znajdzie kompozycję idealną dla siebie. Naleśniki z twarogiem lub powidłami przypadną do gustu miłośnikom słodkości, a owoce sezonowe sprawdzą się w przypadku zwolenników rześkich deserów. Aromatyczne ruloniki przyrządzić można w zaledwie 20 minut, co czyni je jednym z ulubionych przepisów dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Na jaką okazję?

Przepis na naleśniki na słodko to idealna propozycja na deser, ale nie tylko. Sprawdzą się w roli każdego posiłku w ciągu dnia. Słodkie naleśniki na śniadanie pozwolą rozpocząć dzień, w wersji obiadowej czy jako podwieczorek wypadają równie rewelacyjnie. Naleśniki na słodko smakują wybornie serwowane na ciepło, a także w wersji na zimno. Dlatego możesz zabrać je w pojemniku do pracy lub na uczelnię i delektować się wyjątkowym smakiem podczas lunchu bez konieczności odgrzewania.

Czy wiesz, że?

Nieudany pierwszy naleśnik potrafi zniechęcić niejednego zawodnika w kuchni. Niezależnie od przepisu, z którego korzystasz, pierwszy placek może nie wyjść. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ ciasto na naleśniki ląduje na zbyt zimnej powierzchni. Z czasem patelnia nagrzewa się coraz bardziej, a kolejne placki wychodzą zwykle perfekcyjnie. Drugim powodem może być zbyt duża ilość oleju.

Dla urozmaicenia:

Przepis na naleśniki słodkie może być bazą smakowitego deseru. Koniecznie wypróbuj tropikalne naleśniki z bananami lub naleśniki z wiśniami!