Ciasto na naleśniki na słodko - przepis, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Ciasto na słodkie naleśniki

Delikatne i puszyste ciasto naleśnikowe z miodem i cukrem waniliowym.

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

615

3337 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6986 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13966 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

30 mililitrów

1 szczypta

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij jajka i wymieszaj z cukrem i miodem. Następnie dodaj pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, sól oraz olej – i wymieszaj używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję.

Ciasto na słodkie naleśniki - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Cukier waniliowy możesz sam przygotować w domowych warunkach – przekrojoną laskę wanilii włóż do słoiczka, a następnie zasyp ją zwykłym cukrem, zakręć słoik i pozostaw na kilka dni.

Ciasto na słodkie naleśniki - Krok 2
52

Opinie o przepisie

  • ewa

    ewa , 11.01.2025

    pyszne naleśniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor

    Wiktor , 09.01.2025

    Mam 10 lat udało mi się ale są pszepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek

    Wojtek , 09.08.2024

    Polecam bardzo z syropem klonowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 14.06.2024

    Naleśniki dobre. Choć jak robiłam według przepisu to ciasto wyszło strasznie gęste, ale może dlatego że nie miałam wody gazowanej i dodałam pół łyżeczki sody. Ale ogólnie są pyszne i strasznie sycące jak to chłopak stwierdził. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brelawiki@gmail.com

    Brelawiki@gmail.com , 14.01.2024

    Będę właśnie próbować robić:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • matik

    matik , 07.01.2024

    naleśniki muszą dobrze wysmażone i do tego można dodać dżemy np. jabłkowy, morelowy itp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Z miodem jeszcze nie robiłam, muszę spróbować. Z wodą gazowaną są najlepsze, potwierdzam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luna_Lovegood :)

    Luna_Lovegood :) , 29.11.2022

    Właśnie robię naleśniki dla brata więc zobaczę czy będą mu smakować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jacek

    jacek , 18.09.2022

    normalnie z samej mąki i wody też wyjdą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Polecam smażyć na maśle klarowanym. Smak jest dużo lepszy i delikatniejszy (oczywiście nie dodajemy wtedy oleju do masy naleśnikowej).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kszczot

    Małgorzata Kszczot , 31.12.2021

    Tak, do naleśników dodaję trochę siemienia mielonego i wtedy dłużej zachowują wilgotność

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Ja dodaję do ciasta zawsze szczyptę sody oczyszczonej lub używam wody gazowanej, dzięki temu naleśniki wychodzą zawsze puszyste i genialnie smakują na słodko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gierałka

    Karolina Gierałka , 22.12.2021

    Tak, naleśniki są pyszne, ale żeby je dostosować do siebie i swojej insulinooporniosci zamiast mąki pszennej używam orkiszowej i syropu z agawy zamiast miodu, też mi bardzo smakują :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta

    Żaneta , 18.12.2021

    Tak. Moje naleśniki przygotowuję z dodatkiem rozpuszczonego masła, dzięki temu brzeg naleśników staje się chrupiący, a przy tym nie muszę używać dodatkowo oleju do smażenia. Cały smak naleśników lubię podkręcić odrobiną budyniu śmietankowego. To są smaki mojego dzieciństwa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta O.O

    Wioleta O.O , 18.12.2021

    TAK/ Jako tłuszcz nadaje się także twarde masło. Ucieram je na tarce i dodaję do dzbanka z gotowym ciastem. Wystarcza to także do smażenia. Dzięki wykorzystaniu dzbanka, łatwo wylać ciasto na patelnię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia

    Oliwia , 16.12.2021

    TAK* do ciasta na naleśniki nie dodaję ojeju a maślankę ,lub też wodę mineralną gazowaną Smakową najlepiej typu czerwona oranżada . Maślankę robię z wodą lub samą w zależności czy mam taką z domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anya Osi

    Anya Osi , 12.12.2021

    TAK / Zamiast miodu z przepisu dolewam....gazowanej oranżady! Nie dość że naleśniki robią się słodziutkie to nabierają puszystości, zresztą...co tu dużo mówić! Oranżada ro smak dzieciństwa! Takie naleśniki można jeść bez żadnych dodatków. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK ja do ciasta na naleśniki zamiast oleju dodaję tożsamą ilość rozpuszczonego masła, ponieważ kocham jego smak i zapach roznoszący się po kuchni <3 Ponadto smażę naleśniki na patelni z powłoką ceramiczną - dzięki temu nie używam dodatkowego tłuszczu do smażenia, ponieważ tłuszcz zawarty w cieście jest już wystarczający :) Szkoda także dodawać miód do surowego ciasta, gdyż w wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości lecznicze - preferuję polewanie nim gotowych już naleśników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz

    Tomasz , 01.12.2021

    TAK / Do ciasta na naleśniki świetnie sprawdza się jednak odrobina wody gazowanej, dzięki czemu naleśniki są bardziej puszyste. Najpyszniejsze naleśniki to te z owocami, które można pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na smażącym się naleśniku (np. banan, jabłko). Dzięki temu owoce wtopią się w ciasto - tak usmażone naleśniki jemy wg upodobań z serem, nutellą, dżemem, syropem klonowym! Wszystkie połączenia są pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena

    Magdalena , 02.02.2021

    Naleśniki pyszne! Moja córka zjadła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szczęsny

    Jerzy Szczęsny , 17.07.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Jankowska

    Justyna Jankowska , 28.04.2020

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Kantorski

    Maciej Kantorski , 16.02.2020

    bardzo dobre dzieci uwielbiają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna oleksiewicz

    Anna oleksiewicz , 10.11.2019

    wreszcie przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kamińska

    Małgorzata Kamińska , 20.04.2019

    nie polecam,przepis niedokładny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • naGRAni

    naGRAni , 01.04.2019

    Świetne, polecam serdecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 29.12.2018

    super placki polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Kojder

    Anna Kojder , 06.11.2018

    Pyszne, ale jedna porcja to za mało na obiadek. Ja zrobiłam z dwóch porcji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Mendelska

    Regina Mendelska , 18.07.2018

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Kuberacki

    Aleksander Kuberacki , 18.02.2018

    Świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na słodkie naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na słodkie naleśnikiCiasto na słodkie naleśniki

Większość z nas doskonale zna klasyczny przepis na słodkie naleśniki, nie każdy jednak wie, jak smakuje takie ciasto wzbogacone miodem i cukrem waniliowym. A możecie wierzyć nam na słowo, że warto spróbować i nauczyć się, jak zrobić naleśniki w nowej odsłonie! Dzięki tym dodatkom ciasto na naleśniki na słodko zyskuje niezwykły aromat, który rozbudza zmysły. Delikatna i puszysta konsystencja sprawia, że ciasto smakuje doskonale nawet w wersji solo.

Dla kogo?

Przepis na naleśniki na słodko z dodatkiem miodu i cukru waniliowego to świetna opcja dla każdego smakosza słodkich potraw. Ciasto można wypełnić w dowolny sposób, więc każdy znajdzie kompozycję idealną dla siebie. Naleśniki z twarogiem lub powidłami przypadną do gustu miłośnikom słodkości, a owoce sezonowe sprawdzą się w przypadku zwolenników rześkich deserów. Jak się robi naleśniki w takiej postaci? Aromatyczne ruloniki przyrządzić można w zaledwie 20 minut, co czyni je jednym z ulubionych przepisów dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Na jaką okazję?

Przepis na naleśniki na słodko to idealna propozycja na deser, ale nie tylko. Sprawdzą się w roli każdego posiłku w ciągu dnia. Słodkie naleśniki na śniadanie pozwolą rozpocząć dzień, w wersji obiadowej czy jako podwieczorek wypadają równie rewelacyjnie. Naleśniki na słodko smakują wybornie serwowane na ciepło, a także w wersji na zimno. Dlatego, gdy wiesz, jak się robi naleśniki, możesz zabrać je w pojemniku do pracy lub na uczelnię i delektować się wyjątkowym smakiem podczas lunchu bez konieczności odgrzewania.

Czy wiesz, że?

Nieudany pierwszy naleśnik potrafi zniechęcić niejednego zawodnika w kuchni. Niezależnie od przepisu, z którego korzystasz, pierwszy placek może nie wyjść. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ ciasto na naleśniki ląduje na zbyt zimnej powierzchni. Z czasem patelnia nagrzewa się coraz bardziej, a kolejne placki wychodzą zwykle perfekcyjnie. Drugim powodem może być zbyt duża ilość oleju.

Dla urozmaicenia:

Przepis na naleśniki słodkie może być bazą smakowitego deseru. Koniecznie odkryj, jak zrobić naleśniki na słodko i wypróbuj tropikalne naleśniki z bananami lub naleśniki z wiśniami!