Przepis na idealne ciasto na ravioli powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego miłośnika włoskich kulinariów oraz wielbiciela pierogów. Przysmak z Italii różni się nieco od naszych tradycyjnych ruskich czy pierogów z kapustą i grzybami, więc przed wejściem do kuchni zerknij na instrukcje, jak zrobić ciasto na ravioli. Napełnisz je swoim ulubionym farszem i podasz jako samodzielne danie, a może wykorzystasz do sałatki albo zapiekanki? Możliwości na zrobienie idealnego ciasta na ravioli jest naprawdę mnóstwo!
Ravioli – ciasto, które udaje się zawsze
Z serem, szynką, a może ze szpinakiem? Z farszem możesz dowolnie eksperymentować, jednak praca w kuchni pójdzie na marne, jeśli ciasto do ravioli będzie zbyt klejące lub zbyt grube. Prezentujemy nasz patent na ciasto do ravioli, z którego przygotujesz porcję dla 6 osób – powodzenia!
Składniki:
- 80 dag mąki pszennej,
- 300 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Przygotowanie idealnego ciasta na ravioli:
- Mąkę przesiej do miski, następnie połącz z wodą, oliwą i solą. Wyrabiaj w rękach tak, by stało się elastyczne.
- Jeśli ciasto na ravioli będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Z kolei, jeśli będziesz mieć trudność w uzyskaniu zwartego ciasta, wlej niewielką ilość wody.
- Ciasto podziel na kilka części, uformuj w kule, owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj pierwszą część ciasta na stolnicy oprószonej mąką.
- Z ciasta na ravioli wycinaj kwadraty, ułóż je na pergaminie kuchennym i przykryj lnianą ściereczką. Pozwól im „odpocząć”, w tym czasie przygotuj wybrany farsz.
- Brzegi kwadratów z ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem – najlepiej sprawdzi się w tej czynności silikonowy pędzelek.
- Na środku każdego kwadratu umieść łyżeczkę farszu, nałóż drugi kawałek ciasta na ravioli, a brzegi połącz widelcem. Nie pozostaje już nic innego, jak ugotować ravioli w osolonej wodzie i podawać.
Inne patenty na ciasto na ravioli
Wycinanie kwadratów może sprawić trudność początkującym szefom kuchni, więc warto wiedzieć, że nasz sposób na ciasto na ravioli do maszynki też się nadaje. To bardzo przydatne urządzenie, zwłaszcza gdy lubisz samodzielnie przyrządzać makaron od podstaw. Możesz zaopatrzyć się także w wygodne formy do ravioli, dzięki którym każdy pierożek będzie mieć taką samą wielkość, a jego brzegi zyskają ładny, regularny kształt.
Gotowanie po włosku
Nasze porady, które pozwolą ci przygotować idealne ciasto na ravioli, wykorzystasz podczas przyrządzania ravioli ze szpinakiem, w których dodatkową niespodzianką jest użycie w farszu surowego jajka. Nie musisz wychodzić do restauracji, by spróbować takich frykasów! O ile swojskie pierogi nie kojarzą się z eleganckimi potrawami, o tyle ravioli z konfitowaną kaczką śmiało możesz podać w czasie wystawnego bankietu. Bardzo apetycznie prezentują się także ravioli ze szparagami, więc przygotuj je, gdy tylko te smaczne warzywa pojawią się na straganach.
Wiesz już, jak zrobić ciasto na ravioli. Przepisy na jego wykorzystanie otworzą przed tobą wiele kuchennych możliwości. Uwielbiasz dania z piekarnika? Zatem ravioli w pomidorach na pewno przypadną ci do gustu. Zapiekanym ravioli z ricottą też trudno się oprzeć. Zapach zapiekanych ravioli w kremowym sosie serowym szybko wypełni kuchnię i jadalnię niezrównanym aromatem.
Komentarze (0)