Ravioli z konfitowaną kaczką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

85 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
250 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

składniki do konfitowania kaczki:

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

składniki na farsz:

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 pęczek

15 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

składniki na ciasto:

800 gramów

10 sztuk

50 gramów

1 szczypta

składniki na sos do ravioli:

50 gramów

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kaczki natrzyj przyprawą, zostaw na 12h do zamarynowania, po tym czasie umieść je w żaroodpornym naczyniu, dodaj masło i olej, wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 4h. Po upieczeniu mięso samo powinno odchodzić od kości. Oddziel je od kości i z grubsza przesiekaj nożem.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj składniki na ciasto, zagnieć je, powinno być w miarę miękkie, elastyczne i gładkie. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę aby odpoczęło.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 2

Krok 3

Jaja wstaw dosłownie na 1 minutę do gotującej się wody, po tym czasie jaja odstaw na bok na około 30 minut aby woda wystygła. Jaja obierz, usuń z nich białko, plastyczne żółtko zachowaj do ravioli.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 3

Krok 4

Na suchej patelni upraż orzeszki, pokrój cebulę w kostkę, posiekaj natkę pietruszki, suszone pomidory pokrój w 1 cm wielkości kostkę, zetrzyj na tarce parmezan. Cebulę zeszklij na oliwie, pomieszaj z mięsem kaczki, orzeszkami, natką pietruszki, parmezanem i suszonymi pomidorami. Otrzyj cytrynę ze skory, z grubsza posiekaj liście szałwii do sosu.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 4

Krok 5

Na stolnicy oprószonej mąką cienko rozwałkuj ciasto, wytnij z niego krążki o średnicy około 12 cm.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 5

Krok 6

Na środek krążka nałóż mniej więcej łyżkę farszu z mięsa, zrób w nim lekkie wgłębienie w które włóż żółtko. Brzegi krążka delikatnie posmaruj wodą, a następnie na wierzch nałóż kolejny krążek ciasta. Brzegi pierożka sklej ze sobą dociskając je do siebie widelcem.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 6

Krok 7

Gotowe pierożki gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie. W tym czasie wymieszaj rozpuszczone masło z listkami szałwii i otartą skórką z cytryny. Ugotowane ravioli skrop przygotowanym sosem.

Ravioli z konfitowaną kaczką - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kaczkę możesz spróbować zastąpić udami z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ravioli z konfitowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ravioli z konfitowaną kaczkąRavioli z konfitowaną kaczką

Ravioli to nieodłączny element tradycyjnej kuchni włoskiej, który pokochali również Polacy. Sposób przygotowania potrawy przypomina nieco rodzime pierogi. Nasza propozycja na dziś to ravioli z konfitowaną kaczką. Jest to przepis skomplikowany i czasochłonny, jednak jeśli będziecie postępować zgodnie z recepturą, z pewnością uda wam się przygotować pyszne włoskie pierożki z mięsnym nadzieniem. To wyjątkowe danie zarezerwujcie na szczególne okazje. Doskonale sprawdzi się podczas uroczystych obiadów lub rodzinnych kolacji. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także efektownie wygląda na talerzu. Będzie zatem pysznie i elegancko!

Dla kogo?

Ravioli z konfitowaną kaczką to przepis dla wymagających smakoszy oraz znawców kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Ravioli, jak wspomnieliśmy, zarezerwujcie na wyjątkowe okazje. Pierożki doskonale sprawdzą się jako menu świąteczne lub imprezowe.

Czy wiesz, że?

Kuchnia włoska różni się w zależności od regionu kraju, z którego pochodzą poszczególne dania. Z pysznych ravioli słynie Emilia-Romania, położona w północnych Włoszech.

Dla urozmaicenia:

Mięso z kaczki możecie zastąpić udami z kurczaka.