Sałatka z grzankami, orzechami i awokado
średnie
9 osób zapisało

Składniki
null
null
150 gramów
250 gramów
2 łyżki
6 łyżek
1 łyżka
3
300 gramów
8 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek oraz pieczywo białe pokrój w kostkę, orzechy włoskie posiekaj. Awokado obierz i pokrój w kostkę
Krok 2
Na maśle podsmaż boczek, odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 3
Na tej samej patelni zrób grzanki z chleba. Sałatę umyj i osusz. Porwij i umieści w salaterce.
Krok 4
Dodaj boczek, awokado i orzechy, rozprowadź oliwę z octem, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem, posyp grzankami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej