Czy awokado można mrozić?

Awokado to egzotyczny owoc, który od lat cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale przede wszystkim smaczny i niezwykle uniwersalny. Niestety, gdy dojrzeje, czas jego przydatności do spożycia nie jest zbyt długi. Pojawia się zatem pytanie: czy można zamrozić awokado? Jak to przeprowadzić, by zachować jak najwięcej owocowych walorów? Podpowiadamy, jak powinno wyglądać mrożenie awokado krok po kroku.

Awokado i mrożenie – czego się spodziewać?

Smakosze zachwycają się delikatnym smakiem oraz konsystencją owocu, który znaleźć można również pod nazwą smaczliwka. Nic więc dziwnego, że podczas zastanawiania się nad tym, czy można mrozić awokado, pojawiają się wątpliwości w temacie zachowania pełni jego zalet.

Choć mrożenie pomoże zachować świeżość zapasów i zminimalizuje ryzyko wyrzucania żywności do kosza, trzeba zdać sobie sprawę, że po rozmnożeniu tekstura awokado nie będzie tak atrakcyjna, jak w przypadku świeżego owocu. Zaleca się więc pokrojenie go na niewielkie kawałki – plastry albo kostkę. Najlepszym pomysłem wydaje się jednak zmiksowanie awokado. W ten sposób uzyskasz puree lub przecier, które świetnie będą nadawać się do zrobienia kanapkowych smarowideł, past, dipów lub koktajli.

Jak zamrozić awokado?

Przedstawiamy sposób mrożenia awokado, dzięki któremu owoc najlepiej przetrwa chłodnicze warunki. Pamiętaj, że każdy etap jest ważny.

  • Świeże awokado przekrój na pół, wykonując cięcie ostrym nożem przy dłuższej krawędzi.
  • Usuń pestkę i obierz owoc ze skórki. Możesz również wydobyć miąższ przy pomocy małej łyżeczki.
  • Zmiksuj wraz z odrobiną soku z cytryny. Nie wpłynie on bardzo mocno na smak awokado, a pomoże zachować zielony kolor miąższu.
  • Tak przygotowane puree przełóż do czystego i suchego pojemnika przeznaczonego do zamrażania. Możesz użyć także foremek na lód albo szczelnego woreczka strunowego.
  • Opisz wybrany pojemnik datą mrożenia. Awokado w zamrażalniku możesz przechowywać do 6 miesięcy.

Awokado w kuchni – przepisy warte wypróbowania

Mrożenie awokado masz już w małym palcu. Najwyższa pora poznać sposoby na to, jak wyczarować z niego apetyczne posiłki. Być może nie nadaje się do sałatek, ale to nie zmienia faktu, że da się przygotować z niego różnorodne i smaczne dania.

Zacznij od pasty z awokado, której smak zaostrzysz pikantną papryczką. Przyda się do zrobienia zielonej kanapki z pastą z awokado i łososiem – to zdecydowanie ciekawszy pomysł od pieczywa z masłem, serem i szynką. Chrupiąca ciabatta z awokado to propozycja na ciepło. Twoje śniadania i kolacje staną się naprawdę barwne! Z kolei jajka faszerowane awokado to kompozycja odpowiednia nie tylko na oryginalne śniadanie wielkanocne. Sprawdzą się w roli przekąski imprezowej. A skoro o przyjęciach mowa, podaj gościom krem z awokado z wędzonym łososiem. Prezentuje się naprawdę szykownie! Nie zapomnij o egzotycznym owocu, kiedy organizujesz spotkanie w ogrodzie przy ruszcie. Grillowane warzywa z salsą awokado okażą się idealnym uzupełnieniem pieczonych mięs.