Sałatka ze smażonych pomidorów i salami
łatwe
55 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
60 mililitrów
3 łyżki
1 łyżka
2 pęczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki podziel na pół, staraj się zachować zieloną szypułkę. Czosnek podziel na poszczególne ząbki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek.
Krok 3
Gdy trochę zmięknie, dodaj pomidorki. Smaż kilka minut, aby pomidory się nie rozpadły. Całość dopraw pieprzem i solą morską.
Krok 4
Na dnie talerza ułóż plasterki salami. Na wierzchu połóż usmażone pomidorki i czosnek.
Krok 5
Sos sałatkowy wymieszaj z jogurtem i majonezem.
Krok 6
Polej sosem sałatkę. Udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej