Zupa Pho Bo z Wietnamu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
450 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

10 ziaren

200 gramów

5 sztuk

1 pęczek

8 sztuk

1 pęczek

10 gramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kości i mięso wołowe zalej 8 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierz powstałą pianę. Dodaj warzywa i gotuj co najmniej 6 godzin na wolnym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 1

Krok 2

Dodaj wtedy jedno przecięte na pół chili, korę cynamonu, gwiazdki anyżu, trawę cytrynową, ziarenka czarnego pieprzu, spory kawałek imbiru pokrojonego w plastry, 5 ząbków czosnku, suszone krewetki. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 2

Krok 3

Wywar przecedź, zachowując jednak mięso. Wywar dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym, w razie potrzeby także odrobiną soli.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj dodatki do zupy: pokrój w plastry pozostałe chili i czosnek, młodą cebulkę, posiekaj kapustę pekińską, natkę kolendry.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 4

Krok 5

Makaron ryżowy vermicelli zalej gotującą się wodą, odstaw na 20 minut, po tym czasie przelej go zimną wodą i przesiekaj nożem. Mięso z gotowania porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w oddzielnych miskach. Podawaj czysty wywar, aby każdy mógł nałożyć sobie dodatki według własnych upodobań.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do zupy podawać cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej, a nawet krewetki.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja  Siemińska

    Alicja Siemińska , 16.06.2018

    Zupa gotowa w 30 minut? Samo gotowanie wywaru ma trwać 6 godzin. Poza tym wylistowane składniki nie zgadzają się z opisem, np. czosnek czy papryczka. Jakoś mało wiarygodne te przepisy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa Pho Bo z WietnamuZupa Pho Bo z Wietnamu

Witaj w Azji! Czas na klasykę kuchni wietnamskiej – zupę Pho Bo! Prawdopodobnie nie raz już o niej słyszałeś, prawda? Najwyższy czas przygotować ją w swoim domu! Bez obaw, jeśli umiesz przyrządzić tradycyjny rosół, poradzisz sobie również z tym daniem. Doprawiona korzennymi przyprawami, aromatyczna, pożywna…doda energii na cały dzień! Do dzieła!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni azjatyckiej i tych, którzy kochają wyraziste, esencjonalne zupy.

Na jaką okazję? To świetna propozycja na pożywny obiad, ale nie tylko. Zupę można zjeść także w godzinach porannych. Stawia na nogi nawet po nieprzespanej nocy!

Dla urozmaicenia: Aby zupa Pho Bo była jeszcze bardziej wyrazista i pożywna, możesz dodać do niej pokrojone plastry polędwicy wołowej. Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza – sięgnij po krewetki.

Czy wiesz, że? Pho to jedna z popularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Przepis na tę zupę powstał na początku XX wieku w północnej części Wietnamu. Tradycyjnie spożywa się ją nie tylko na obiad, ale także na śniadanie czy kolację. Zwykle je się ją pałeczkami, wybierając po kolei wszystkie składniki, a bulion pozostawiając na sam koniec.

Zasmakuj w Oriencie! Bez dwóch zdań!