
Składniki
2 kilogramy
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
10 ziaren
200 gramów
5 sztuk
1 pęczek
8 sztuk
1 pęczek
10 gramów
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kości i mięso wołowe zalej 8 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierz powstałą pianę. Dodaj warzywa i gotuj co najmniej 6 godzin na wolnym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.

Krok 2
Dodaj wtedy jedno przecięte na pół chili, korę cynamonu, gwiazdki anyżu, trawę cytrynową, ziarenka czarnego pieprzu, spory kawałek imbiru pokrojonego w plastry, 5 ząbków czosnku, suszone krewetki. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Krok 3
Wywar przecedź, zachowując jednak mięso. Wywar dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym, w razie potrzeby także odrobiną soli.

Krok 4
W międzyczasie przygotuj dodatki do zupy: pokrój w plastry pozostałe chili i czosnek, młodą cebulkę, posiekaj kapustę pekińską, natkę kolendry.

Krok 5
Makaron ryżowy vermicelli zalej gotującą się wodą, odstaw na 20 minut, po tym czasie przelej go zimną wodą i przesiekaj nożem. Mięso z gotowania porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w oddzielnych miskach. Podawaj czysty wywar, aby każdy mógł nałożyć sobie dodatki według własnych upodobań.


Dobra rada:
Możesz do zupy podawać cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej, a nawet krewetki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Pho Bo z Wietnamu
Witaj w Azji! Czas na klasykę kuchni wietnamskiej – zupę Pho Bo! Prawdopodobnie nie raz już o niej słyszałeś, prawda? Najwyższy czas przygotować ją w swoim domu! Bez obaw, jeśli umiesz przyrządzić tradycyjny rosół, poradzisz sobie również z tym daniem. Doprawiona korzennymi przyprawami, aromatyczna, pożywna…doda energii na cały dzień! Do dzieła!
Dla kogo? Dla miłośników kuchni azjatyckiej i tych, którzy kochają wyraziste, esencjonalne zupy.
Na jaką okazję? To świetna propozycja na pożywny obiad, ale nie tylko. Zupę można zjeść także w godzinach porannych. Stawia na nogi nawet po nieprzespanej nocy!
Dla urozmaicenia: Aby zupa Pho Bo była jeszcze bardziej wyrazista i pożywna, możesz dodać do niej pokrojone plastry polędwicy wołowej. Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza – sięgnij po krewetki.
Czy wiesz, że? Pho to jedna z popularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Przepis na tę zupę powstał na początku XX wieku w północnej części Wietnamu. Tradycyjnie spożywa się ją nie tylko na obiad, ale także na śniadanie czy kolację. Zwykle je się ją pałeczkami, wybierając po kolei wszystkie składniki, a bulion pozostawiając na sam koniec.
Zasmakuj w Oriencie! Bez dwóch zdań!