Zupa pho – przepis: wietnamska, klasyczna | Przepisy.pl pixel

Zupa Pho Bo z Wietnamu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
361 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
450 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

10 ziaren

200 gramów

5 sztuk

1 pęczek

8 sztuk

1 pęczek

10 gramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kości i mięso wołowe zalej 8 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierz powstałą pianę. Dodaj warzywa i gotuj co najmniej 6 godzin na wolnym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 1

Krok 2

Dodaj wtedy jedno przecięte na pół chili, korę cynamonu, gwiazdki anyżu, trawę cytrynową, ziarenka czarnego pieprzu, spory kawałek imbiru pokrojonego w plastry, 5 ząbków czosnku, suszone krewetki. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 2

Krok 3

Wywar przecedź, zachowując jednak mięso. Wywar dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym, w razie potrzeby także odrobiną soli.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj dodatki do zupy: pokrój w plastry pozostałe chili i czosnek, młodą cebulkę, posiekaj kapustę pekińską, natkę kolendry.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 4

Krok 5

Makaron ryżowy vermicelli zalej gotującą się wodą, odstaw na 20 minut, po tym czasie przelej go zimną wodą i przesiekaj nożem. Mięso z gotowania porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w oddzielnych miskach. Podawaj czysty wywar, aby każdy mógł nałożyć sobie dodatki według własnych upodobań.

Zupa Pho Bo z Wietnamu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do zupy podawać cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej, a nawet krewetki.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja  Siemińska

    Alicja Siemińska , 16.06.2018

    Zupa gotowa w 30 minut? Samo gotowanie wywaru ma trwać 6 godzin. Poza tym wylistowane składniki nie zgadzają się z opisem, np. czosnek czy papryczka. Jakoś mało wiarygodne te przepisy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Pho Bo z Wietnamu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa Pho Bo z WietnamuZupa Pho Bo z Wietnamu

Witaj w Azji! Czas na klasykę kuchni wietnamskiej – zupę Pho Bo! Prawdopodobnie nie raz już o niej słyszałeś, prawda? Najwyższy czas przygotować ją w swoim domu! Bez obaw, jeśli umiesz przyrządzić tradycyjny rosół, poradzisz sobie również z tym daniem. Doprawiona korzennymi przyprawami, aromatyczna, pożywna…doda energii na cały dzień! Do dzieła!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni azjatyckiej i tych, którzy kochają wyraziste, esencjonalne zupy.

Na jaką okazję? To świetna propozycja na pożywny obiad, ale nie tylko. Zupę można zjeść także w godzinach porannych. Stawia na nogi nawet po nieprzespanej nocy!

Dla urozmaicenia: Aby zupa Pho Bo była jeszcze bardziej wyrazista i pożywna, możesz dodać do niej pokrojone plastry polędwicy wołowej. Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza – sięgnij po krewetki.

Czy wiesz, że? Pho to jedna z popularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Przepis na tę zupę powstał na początku XX wieku w północnej części Wietnamu. Tradycyjnie spożywa się ją nie tylko na obiad, ale także na śniadanie czy kolację. Zwykle je się ją pałeczkami, wybierając po kolei wszystkie składniki, a bulion pozostawiając na sam koniec.

Zasmakuj w Oriencie! Bez dwóch zdań!