Czym jest zupa krzepka, z czego powstaje i jak podawać zupę krzepką? Przepis na tę poświąteczną zupę przypominającą gulasz jest naprawdę prosty.
Zupa krzepka – składniki
Zupa określana mianem „krzepka” powstaje z warzyw, wędlin i mięs, a przepis można dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników. Tę gęstą zupę robiło się najczęściej po świętach, z pozostałych po biesiadowaniu kawałków mięsa i kiełbasy. Do zupy krzepkiej dodaje się ulubione warzywa i zaciąga całość zasmażką, dzięki czemu danie jest podobne do gulaszu wieprzowego. W zupie nie może braknąć włoszczyzny, ziemniaków, marchwi i cebuli, ale też kilku gatunków mięsiwa, przecieru pomidorowego i pieczarek. Reszta składników jest uznaniowa, chociaż często w przepisie pojawia się groszek z puszki i konserwowane lub kiszone ogórki.
Przepis na zupę krzepką z wędlinami
Prostą zupę krzepką możecie przygotować z 2 dużych ziemniaków, 1 cebuli, 4-5 pieczarek, 300 g dowolnego pieczonego mięsa lub wędlin (może być też boczek), litra rosołu lub warzywnego wywaru, kawałka pora, 3 łyżek przecieru pomidorowego, 2-3 ogórków i połowy puszki groszku.
Twarde warzywa ugotujcie w bulionie, pod koniec dodajcie pieczarki, ogórki w plastrach, odcedzony z zalewy groszek, przecier pomidorowy i wędliny. Na koniec dodajcie zasmażkę z przesmażonej na maśle lub oleju cebuli zaciągniętej mąką, mieloną paprykę i pieprz. Zagotujcie zupę i podawajcie gorącą z pieczywem, plackami po węgiersku, ziemniakami prażokami z okrasą z boczku lub pasztecikami. Zupę możecie też udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Komentarze (0)