Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

423 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

724 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

10 gramów

30 gramów

300 gramów

200 gramów

150 gramów

400 mililitrów

80 mililitrów

opcjonalnie:

0.5 pęczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na ciepłym oleju.

Krok 2

Dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Ziemniaki oraz marchew obierz, pokrój na plastry i dodaj go garnka.

Krok 4

Wlej 500 ml ciepłej wody, mleko kokosowe i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica i słodkie ziemniaki będą miękkie.

Krok 6

Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt ciężka lub pikantna, możesz podać ją z łyżką gęstego jogurtu.

2

Opinie o przepisie

  • Ania Nowak

    Ania Nowak

    Przepyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Xpompa dominikX

    Xpompa dominikX

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEOTajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO

Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesłychane bogactwo składników i przypraw z tego zakątka świata. Sięgnij po przepis na tajską zupę curry ze słodkich ziemniaków i poczuj orientalny klimat!

Dla kogo? Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków to propozycja dla miłośników nowych smaków z odległych zakątków świata. Jej aromat przeniesie Cię myślami do dalekiej Azji.

Na jaką okazję? To świetna alternatywa dla typowych polskich zup. Warto odejść czasem od tradycyjnego menu i zaserwować domownikom prawdziwie egzotyczne danie. A może zaprosisz przyjaciół na rozgrzewającą tajską zupę?

Dla urozmaicenia: Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt pikantna, w celu złagodzenia smaku dodaj do niej łyżkę jogurtu.

Czy wiesz, że? Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i hinduskiej, jednak największy wpływ wywarło na nią zamiłowanie Tajów do poszukiwania zupełnie nowych połączeń smakowych. Jej istotą jest łączenie smaków: kwaśnych, słodkich, słonych, ostrych, a nawet gorzkich. To prawdziwe przeżycie kulinarne!