Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO
łatwe
931 osób zapisało
Składniki
150 gramów
10 gramów
2 łyżki
30 gramów
300 gramów
200 gramów
150 gramów
400 mililitrów
1 sztuka
80 mililitrów
opcjonalnie:
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na ciepłym oleju.
Krok 2
Dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Ziemniaki oraz marchew obierz, pokrój na plastry i dodaj go garnka.
Krok 4
Wlej 500 ml ciepłej wody, mleko kokosowe i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 5
Wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica i słodkie ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z listkami świeżej kolendry.
Dobra rada:
Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt ciężka lub pikantna, możesz podać ją z łyżką gęstego jogurtu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO
Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesłychane bogactwo składników i przypraw z tego zakątka świata. Sięgnij po przepis na tajską zupę curry ze słodkich ziemniaków i poczuj orientalny klimat!
Dla kogo? Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków to propozycja dla miłośników nowych smaków z odległych zakątków świata. Jej aromat przeniesie Cię myślami do dalekiej Azji.
Na jaką okazję? To świetna alternatywa dla typowych polskich zup. Warto odejść czasem od tradycyjnego menu i zaserwować domownikom prawdziwie egzotyczne danie. A może zaprosisz przyjaciół na rozgrzewającą tajską zupę?
Dla urozmaicenia: Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt pikantna, w celu złagodzenia smaku dodaj do niej łyżkę jogurtu.
Czy wiesz, że? Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i hinduskiej, jednak największy wpływ wywarło na nią zamiłowanie Tajów do poszukiwania zupełnie nowych połączeń smakowych. Jej istotą jest łączenie smaków: kwaśnych, słodkich, słonych, ostrych, a nawet gorzkich. To prawdziwe przeżycie kulinarne!