Zupa curry z ziemniakami - tajska: azjatycka | Przepisy.pl pixel

Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

549 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

10 gramów

2 łyżki

30 gramów

300 gramów

200 gramów

150 gramów

400 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

opcjonalnie:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na ciepłym oleju.

Krok 2

Dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Ziemniaki oraz marchew obierz, pokrój na plastry i dodaj go garnka.

Krok 4

Wlej 500 ml ciepłej wody, mleko kokosowe i dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 5

Wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż soczewica i słodkie ziemniaki będą miękkie.

Krok 6

Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt ciężka lub pikantna, możesz podać ją z łyżką gęstego jogurtu.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia

    Sylwia , 09.11.2022

    Zupka pyszna . Mąż chce ją jeść przynajmniej raz w tygodniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 27.01.2021

    moje smaki ;) bardzo dobre, szybko się robi, dodałam 100ml więcej wody , bo wychodziła bardzo gęsta;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Nowak

    Ania Nowak , 23.09.2019

    Przepyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Xpompa dominikX

    Xpompa dominikX , 20.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEOTajska zupa curry ze słodkich ziemniaków - VIDEO

Czas na podróż do Azji! Co powiesz na wycieczkę do źródeł kuchni tajskiej? Już dziś poznaj niesłychane bogactwo składników i przypraw z tego zakątka świata. Sięgnij po przepis na tajską zupę curry ze słodkich ziemniaków i poczuj orientalny klimat!

Dla kogo? Tajska zupa curry ze słodkich ziemniaków to propozycja dla miłośników nowych smaków z odległych zakątków świata. Jej aromat przeniesie Cię myślami do dalekiej Azji.

Na jaką okazję? To świetna alternatywa dla typowych polskich zup. Warto odejść czasem od tradycyjnego menu i zaserwować domownikom prawdziwie egzotyczne danie. A może zaprosisz przyjaciół na rozgrzewającą tajską zupę?

Dla urozmaicenia: Jeśli uważasz, że zupa jest zbyt pikantna, w celu złagodzenia smaku dodaj do niej łyżkę jogurtu.

Czy wiesz, że? Kuchnia tajska kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i hinduskiej, jednak największy wpływ wywarło na nią zamiłowanie Tajów do poszukiwania zupełnie nowych połączeń smakowych. Jej istotą jest łączenie smaków: kwaśnych, słodkich, słonych, ostrych, a nawet gorzkich. To prawdziwe przeżycie kulinarne!