Zupa krem szparagowa z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem szparagowa z groszkiem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

6 łyżek

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi nie obieram zielone tego nie wymagają. Kroję na kawałki. Seler, korzeń pietruszki obieram i kroję w kostkę.

Krok 2

Por kroję drobno. Por, seler, pietruszkę przesmażam na oleju. Wlewam półtory litra wody, dodaję kostkę bulion, kostkę cebulka. Gotuję około 10 minut .

Krok 3

Na końcu wrzucam szparagi, groszek i gotuję jeszcze 10 minut. Kilka główek szparagów wyjmuję do dekoracji. Całość miksuję na krem, dodaję mleczko kokosowe. Doprawiam jeżeli jest taka konieczność. Podaję z grzankami, pokrojoną rzodkiewką, natką pietruszki, posypuję chili płatkami, układam odłożone główki szparagów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem szparagowa z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej