Krem z kukurydzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z kukurydzy

chorizo i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
701 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 opakowania

2 sztuki

0.3 litra

1 litr

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody z bulionetką Knorr. Cebule pokrój i przesmaż.

Krok 2

Do bulionu dodaj kukurydzę oraz cebulę. Gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Następnie wlej śmietanę i gotuj przez kolejne 7 minut. Całość zmiksuj (lub przetrzyj przez sito) i dopraw pieprzem.

Krok 4

Kiełbasę chorizo pokrój w plastry i usmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Zupę podawaj z plastrami kiełbasy, udekorowaną świeżą kolendrą.

4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 10.03.2020

    Dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Algi Olgierd

    Algi Olgierd , 17.05.2019

    pyszna. Ja do koloru jeszcze czerwona papryka. ale na koniec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Borowski

    Adrian Borowski , 26.09.2017

    Pyszna zupa, ale dodałem więcej kukurydzy i trochę innych warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Algi Olgierd

    Algi Olgierd , 25.02.2017

    pyszna szybka zupa :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kukurydzyKrem z kukurydzy

Krem z kukurydzy z dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo oraz pachnącej kolendry – to danie inspirowane kuchnią meksykańską, w której kukurydza stanowi niezwykle istotny składnik. Bazą zupy jest bulion drobiowy – ugotuj w nim kukurydzę oraz białą cebulę, która jest słodkawa i ma nieco łagodniejszy smak niż jej klasyczna odmiana. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj słodką śmietanę i gotuj przez chwilę. Zmiksuj wszystko na gładki krem, a jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej do niego więcej bulionu. Następnie przygotuj kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską specjalność robioną z wieprzowiny. Do ciepłych dań, w tym do kremu z kukurydzy, sprawdzi się szczególnie chorizo sarta, które nadaje potrawom wyrazisty paprykowy smak. Pokrój je na dość cienkie plastry, po czym podsmażaj do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące. Zupę serwuj posypaną posiekaną świeżą kolendrą, która doskonale podkreśli meksykański charakter dania. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.