Krem z kukurydzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z kukurydzy

chorizo i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

699 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 opakowania

2 sztuki

0.3 litra

1 litr

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr wody z bulionetką Knorr. Cebule pokrój i przesmaż.

Krok 2

Do bulionu dodaj kukurydzę oraz cebulę. Gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Następnie wlej śmietanę i gotuj przez kolejne 7 minut. Całość zmiksuj (lub przetrzyj przez sito) i dopraw pieprzem.

Krok 4

Kiełbasę chorizo pokrój w plastry i usmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Zupę podawaj z plastrami kiełbasy, udekorowaną świeżą kolendrą.

4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 10.03.2020

    Dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Algi Olgierd

    Algi Olgierd , 17.05.2019

    pyszna. Ja do koloru jeszcze czerwona papryka. ale na koniec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Borowski

    Adrian Borowski , 26.09.2017

    Pyszna zupa, ale dodałem więcej kukurydzy i trochę innych warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Algi Olgierd

    Algi Olgierd , 25.02.2017

    pyszna szybka zupa :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kukurydzyKrem z kukurydzy

Krem z kukurydzy z dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo oraz pachnącej kolendry – to danie inspirowane kuchnią meksykańską, w której kukurydza stanowi niezwykle istotny składnik. Bazą zupy jest bulion drobiowy – ugotuj w nim kukurydzę oraz białą cebulę, która jest słodkawa i ma nieco łagodniejszy smak niż jej klasyczna odmiana. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj słodką śmietanę i gotuj przez chwilę. Zmiksuj wszystko na gładki krem, a jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej do niego więcej bulionu. Następnie przygotuj kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską specjalność robioną z wieprzowiny. Do ciepłych dań, w tym do kremu z kukurydzy, sprawdzi się szczególnie chorizo sarta, które nadaje potrawom wyrazisty paprykowy smak. Pokrój je na dość cienkie plastry, po czym podsmażaj do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące. Zupę serwuj posypaną posiekaną świeżą kolendrą, która doskonale podkreśli meksykański charakter dania. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.