Składniki
200 gramów
0.5 opakowania
2 sztuki
0.3 litra
1 litr
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj litr wody z bulionetką Knorr. Cebule pokrój i przesmaż.
Krok 2
Do bulionu dodaj kukurydzę oraz cebulę. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Następnie wlej śmietanę i gotuj przez kolejne 7 minut. Całość zmiksuj (lub przetrzyj przez sito) i dopraw pieprzem.
Krok 4
Kiełbasę chorizo pokrój w plastry i usmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Zupę podawaj z plastrami kiełbasy, udekorowaną świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy z dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo oraz pachnącej kolendry – to danie inspirowane kuchnią meksykańską, w której kukurydza stanowi niezwykle istotny składnik. Bazą zupy jest bulion drobiowy – ugotuj w nim kukurydzę oraz białą cebulę, która jest słodkawa i ma nieco łagodniejszy smak niż jej klasyczna odmiana. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj słodką śmietanę i gotuj przez chwilę. Zmiksuj wszystko na gładki krem, a jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej do niego więcej bulionu. Następnie przygotuj kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską specjalność robioną z wieprzowiny. Do ciepłych dań, w tym do kremu z kukurydzy, sprawdzi się szczególnie chorizo sarta, które nadaje potrawom wyrazisty paprykowy smak. Pokrój je na dość cienkie plastry, po czym podsmażaj do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące. Zupę serwuj posypaną posiekaną świeżą kolendrą, która doskonale podkreśli meksykański charakter dania. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.