
Składniki
200 gramów
0.5 opakowania
2 sztuki
0.3 litra
1 litr
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj litr wody z bulionetką Knorr. Cebule pokrój i przesmaż.
Krok 2
Do bulionu dodaj kukurydzę oraz cebulę. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Następnie wlej śmietanę i gotuj przez kolejne 7 minut. Całość zmiksuj (lub przetrzyj przez sito) i dopraw pieprzem.
Krok 4
Kiełbasę chorizo pokrój w plastry i usmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Zupę podawaj z plastrami kiełbasy, udekorowaną świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy z dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo oraz pachnącej kolendry – to danie inspirowane kuchnią meksykańską, w której kukurydza stanowi niezwykle istotny składnik. Bazą zupy jest bulion drobiowy – ugotuj w nim kukurydzę oraz białą cebulę, która jest słodkawa i ma nieco łagodniejszy smak niż jej klasyczna odmiana. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj słodką śmietanę i gotuj przez chwilę. Zmiksuj wszystko na gładki krem, a jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej do niego więcej bulionu. Następnie przygotuj kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską specjalność robioną z wieprzowiny. Do ciepłych dań, w tym do kremu z kukurydzy, sprawdzi się szczególnie chorizo sarta, które nadaje potrawom wyrazisty paprykowy smak. Pokrój je na dość cienkie plastry, po czym podsmażaj do momentu, aż się zarumienią i będą chrupiące. Zupę serwuj posypaną posiekaną świeżą kolendrą, która doskonale podkreśli meksykański charakter dania. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.