
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
3 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj przez 5 minut.

Krok 2
Pokrój drobno sałatę. Posiekaj drobno czosnek.

Krok 3
Wsyp do rosołu Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 4
Wlej do zupy śmietanę i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw pieprzem i solą.

Krok 5
Wlej zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z sałaty ze szczypiorkiem
Zupy kremy to szeroka kategoria dań, w której dominują popularne propozycje na kremy z brokułów, pomidorów, dyni czy kalafiora. Sugerowany przepis to sposób na wykorzystanie zielonej sałaty – dzięki wyrazistym dodatkom otrzymasz pyszną zupę, która może stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przygotuj wywar, wsyp do niego szczypiorek i gotuj przez kilka minut. Następnie pokrój drobno sałatę i posiekaj czosnek, do wywaru dodaj błyskawiczną zasmażkę i dokładnie wymieszaj. Dołącz pokrojone wcześniej warzywa i gotuj przez kolejne kilka minut. Zagęść zupę śmietaną i przypraw świeżo zmielonym pieprzem – gotowe. Serwuj ją w miseczkach, posypaną obficie świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Jak urozmaicić jej smak? Wykorzystaj chrupiące dodatki. Możesz przyrządzić np. grzanki, które wcześniej warto natrzeć czosnkiem i doprawić czerwoną papryką. Doskonale sprawdzi się również groszek ptysiowy. Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj smaczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu.