
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
3 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj przez 5 minut.

Krok 2
Pokrój drobno sałatę. Posiekaj drobno czosnek.

Krok 3
Wsyp do rosołu Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 4
Wlej do zupy śmietanę i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw pieprzem i solą.

Krok 5
Wlej zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z sałaty ze szczypiorkiem
Zupy kremy to szeroka kategoria dań, w której dominują popularne propozycje na kremy z brokułów, pomidorów, dyni czy kalafiora. Sugerowany przepis to sposób na wykorzystanie zielonej sałaty – dzięki wyrazistym dodatkom otrzymasz pyszną zupę, która może stać się Twoim popisowym daniem. Na początek przygotuj wywar, wsyp do niego szczypiorek i gotuj przez kilka minut. Następnie pokrój drobno sałatę i posiekaj czosnek, do wywaru dodaj błyskawiczną zasmażkę i dokładnie wymieszaj. Dołącz pokrojone wcześniej warzywa i gotuj przez kolejne kilka minut. Zagęść zupę śmietaną i przypraw świeżo zmielonym pieprzem – gotowe. Serwuj ją w miseczkach, posypaną obficie świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub listkami bazylii. Jak urozmaicić jej smak? Wykorzystaj chrupiące dodatki. Możesz przyrządzić np. grzanki, które wcześniej warto natrzeć czosnkiem i doprawić czerwoną papryką. Doskonale sprawdzi się również groszek ptysiowy. Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj smaczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Twoja opinia jest dla nas ważna – podziel się nią w komentarzu.


































