Zupa pieczarkowo – kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

2043 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj i namocz kilka minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki i dodaj do wywaru z 1,5 litra wody i kostki bulionowej Knorr. Ugotuj.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz. Pokrój w paski i usmaż.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kalafiora razem z groszkiem konserwowym i śmietaną wymieszaną z mąką.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 3

Krok 4

Zupę pieczarkową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem. Zupę pieczarkowo - kalafiorową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Praczuk

    Agnieszka Praczuk , 14.01.2020

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Żurek

    Agnieszka Żurek , 14.01.2020

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 30.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Wojewoda

    Gosia Wojewoda , 30.05.2019

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowo – kalafiorowa Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewne spotykacie się z problemem braku pomysłu na kolejną zupę, którą musicie przygotować dla rodziny. Rozwiązaniem tych kłopotów jest zupa pieczarkowo-kalafiorowa, o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku. Dzięki naszej propozycji urozmaicicie domowe obiady, łącząc na dobrą sprawę dwie zupy w jedną. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Zupa kalafiorowa z pieczarkami to przepis dla każdego. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom poszukującym inspiracji na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa jest doskonałą potrawą na obiad!

Czy wiesz, że?

Kalafior jest odmianą kapusty, która w Polsce pojawiła się prawdopodobnie dzięki królowej Bonie. Ta władczyni sprowadziła również do kraju wiele warzyw, tworzących popularną włoszczyznę, czyli jarzynową bazę do przygotowywania między innymi zup.

Dla urozmaicenia:

Zupa pieczarkowa z kalafiorem idealnie smakuje z bagietką. Przygotuj ją w piekarniku i podawaj na ciepło w wersji tradycyjnej lub wzbogaconej dodatkami ziołowymi.