
Składniki
40 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora umyj i namocz kilka minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki i dodaj do wywaru z 1,5 litra wody i kostki bulionowej Knorr. Ugotuj.

Krok 2
Pieczarki oczyść i opłucz. Pokrój w paski i usmaż.

Krok 3
Dodaj do kalafiora razem z groszkiem konserwowym i śmietaną wymieszaną z mąką.

Krok 4
Zupę pieczarkową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem. Zupę pieczarkowo - kalafiorową podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa pieczarkowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pieczarkowo – kalafiorowa
Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewne spotykacie się z problemem braku pomysłu na kolejną zupę, którą musicie przygotować dla rodziny. Rozwiązaniem tych kłopotów jest zupa pieczarkowo-kalafiorowa, o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku. Dzięki naszej propozycji urozmaicicie domowe obiady, łącząc na dobrą sprawę dwie zupy w jedną. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Zupa kalafiorowa z pieczarkami to przepis dla każdego. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom poszukującym inspiracji na urozmaicenie codziennego menu.
Na jaką okazję?
Zupa kalafiorowo-pieczarkowa jest doskonałą potrawą na obiad!
Czy wiesz, że?
Kalafior jest odmianą kapusty, która w Polsce pojawiła się prawdopodobnie dzięki królowej Bonie. Ta władczyni sprowadziła również do kraju wiele warzyw, tworzących popularną włoszczyznę, czyli jarzynową bazę do przygotowywania między innymi zup.
Dla urozmaicenia:
Zupa pieczarkowa z kalafiorem idealnie smakuje z bagietką. Przygotuj ją w piekarniku i podawaj na ciepło w wersji tradycyjnej lub wzbogaconej dodatkami ziołowymi.