Zupa kalafiorowa z pieczarkami: przepis z śmietaną | Przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
2321 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj i namocz kilka minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki i dodaj do wywaru z 1,5 litra wody i kostki bulionowej Knorr. Ugotuj.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz. Pokrój w paski i usmaż.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kalafiora razem z groszkiem konserwowym i śmietaną wymieszaną z mąką.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 3

Krok 4

Zupę pieczarkową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem. Zupę pieczarkowo - kalafiorową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Praczuk

    Agnieszka Praczuk , 14.01.2020

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Żurek

    Agnieszka Żurek , 14.01.2020

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 30.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Wojewoda

    Gosia Wojewoda , 30.05.2019

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowo – kalafiorowa Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewne spotykacie się z problemem braku pomysłu na kolejną zupę, którą musicie przygotować dla rodziny. Rozwiązaniem tych kłopotów jest zupa pieczarkowo-kalafiorowa, o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku. Dzięki naszej propozycji urozmaicicie domowe obiady, łącząc na dobrą sprawę dwie zupy w jedną. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Zupa kalafiorowa z pieczarkami to przepis dla każdego. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom poszukującym inspiracji na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa jest doskonałą potrawą na obiad!

Czy wiesz, że?

Kalafior jest odmianą kapusty, która w Polsce pojawiła się prawdopodobnie dzięki królowej Bonie. Ta władczyni sprowadziła również do kraju wiele warzyw, tworzących popularną włoszczyznę, czyli jarzynową bazę do przygotowywania między innymi zup.

Dla urozmaicenia:

Zupa pieczarkowa z kalafiorem idealnie smakuje z bagietką. Przygotuj ją w piekarniku i podawaj na ciepło w wersji tradycyjnej lub wzbogaconej dodatkami ziołowymi.