Zupa kalafiorowa z pieczarkami: przepis z śmietaną | Przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
2319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj i namocz kilka minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki i dodaj do wywaru z 1,5 litra wody i kostki bulionowej Knorr. Ugotuj.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki oczyść i opłucz. Pokrój w paski i usmaż.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do kalafiora razem z groszkiem konserwowym i śmietaną wymieszaną z mąką.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 3

Krok 4

Zupę pieczarkową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem. Zupę pieczarkowo - kalafiorową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Praczuk

    Agnieszka Praczuk , 14.01.2020

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Żurek

    Agnieszka Żurek , 14.01.2020

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 30.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia  Wojewoda

    Gosia Wojewoda , 30.05.2019

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ratajczak

    Marcin Ratajczak , 03.06.2016

    git

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowo – kalafiorowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowo – kalafiorowa Zupa pieczarkowo – kalafiorowa

Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewne spotykacie się z problemem braku pomysłu na kolejną zupę, którą musicie przygotować dla rodziny. Rozwiązaniem tych kłopotów jest zupa pieczarkowo-kalafiorowa, o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku. Dzięki naszej propozycji urozmaicicie domowe obiady, łącząc na dobrą sprawę dwie zupy w jedną. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Zupa kalafiorowa z pieczarkami to przepis dla każdego. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom poszukującym inspiracji na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa jest doskonałą potrawą na obiad!

Czy wiesz, że?

Kalafior jest odmianą kapusty, która w Polsce pojawiła się prawdopodobnie dzięki królowej Bonie. Ta władczyni sprowadziła również do kraju wiele warzyw, tworzących popularną włoszczyznę, czyli jarzynową bazę do przygotowywania między innymi zup.

Dla urozmaicenia:

Zupa pieczarkowa z kalafiorem idealnie smakuje z bagietką. Przygotuj ją w piekarniku i podawaj na ciepło w wersji tradycyjnej lub wzbogaconej dodatkami ziołowymi.