
Składniki
40 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 dekagramy
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora umyj i namocz kilka minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki i dodaj do wywaru z 1,5 litra wody i kostki bulionowej Knorr. Ugotuj.

Krok 2
Pieczarki oczyść i opłucz. Pokrój w paski i usmaż.

Krok 3
Dodaj do kalafiora razem z groszkiem konserwowym i śmietaną wymieszaną z mąką.

Krok 4
Zupę pieczarkową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem. Zupę pieczarkowo - kalafiorową podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa pieczarkowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pieczarkowo – kalafiorowa
Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewne spotykacie się z problemem braku pomysłu na kolejną zupę, którą musicie przygotować dla rodziny. Rozwiązaniem tych kłopotów jest zupa pieczarkowo-kalafiorowa, o aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku. Dzięki naszej propozycji urozmaicicie domowe obiady, łącząc na dobrą sprawę dwie zupy w jedną. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Zupa kalafiorowa z pieczarkami to przepis dla każdego. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom poszukującym inspiracji na urozmaicenie codziennego menu.
Na jaką okazję?
Zupa kalafiorowo-pieczarkowa jest doskonałą potrawą na obiad!
Czy wiesz, że?
Kalafior jest odmianą kapusty, która w Polsce pojawiła się prawdopodobnie dzięki królowej Bonie. Ta władczyni sprowadziła również do kraju wiele warzyw, tworzących popularną włoszczyznę, czyli jarzynową bazę do przygotowywania między innymi zup.
Dla urozmaicenia:
Zupa pieczarkowa z kalafiorem idealnie smakuje z bagietką. Przygotuj ją w piekarniku i podawaj na ciepło w wersji tradycyjnej lub wzbogaconej dodatkami ziołowymi.