Zupa warzywna na wędzonym boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa warzywna na wędzonym boczku

Autor: nal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

230 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmażamy boczek z cebulką. Odstawiamy.

Krok 2

Marchew, pietruszki, pora, selera, czosnek i paprykę zapiekamy z tymiankiem, rozmarynem, chili, solą i pieprzem - aż zaczną mięknąć i pachnieć ;). Aby warzywa za bardzo nie wyschły możemy polać je odrobiną oliwy. W zależności od piekarnika czas pieczenia będzie się różnić - ja mam jedynie kombiwar i muszę piec z termoobiegiem, dlatego piekłam warzywa w ok 150 C ok 35 minut.

Krok 3

W docelowym garnku gotujemy wodę (mineralną, gdyż to będzie nasza woda do zupy) i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wrzucamy pieczone warzywa (można zalać je odrobinką wody, aby łatwiej było przenieść razem z warzywami przyprawy i aromat powstały z pieczenia) i usmażony boczek z cebulką. Zaprawiamy pomidorami z puszki (można dla wzmocnienia esencji dodać jeszcze koncentrat pomidorowy) i wszystko gotujemy jeszcze kilkanaście do kilkudziesięciu minut na malutkim ogniu. Pod przykryciem. Po ok 15 - 20 minutach próbujemy zupę i doprawiamy do smaku (można dodać więcej słoności - np. wlewając kilka łyżek sosu sojowego - lub pikanterii :> - dolewając parę kropli sosu chilli. Gotujemy na małym ogniu jeszcze z 10 minut.

Krok 4

(opcjonalnie) Przed samym podaniem zabielamy zupę jogurtem naturalnym lub śmietaną - najlepiej zabielić tylko tyle ile będziemy jedli, dzięki temu reszta zupy będzie mogła dłużej postać w lodówce. Zupa smakuje coraz lepiej z każdym kolejnym dniem przenikania się smaków w garnku :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa warzywna na wędzonym boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Hiszpańskie gazpacho
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej