Krem z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

1810 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2037 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

Krem z kalafiora - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.

Krem z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 800 ml wody oraz napój kokosowy. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.

Krem z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.

Krem z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.

Krem z kalafiora - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak i aromat zupy, dodaj na początku do warzyw łyżeczkę curry w proszku

11

Opinie o przepisie

  • Hartii

    Hartii , 23.11.2020

    Zupka prosta a zarazem przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veranika Charnyshova

    Veranika Charnyshova , 24.07.2020

    Zamiast kokosowego mleka dodałam zwykłe i było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Spychała

    Agnieszka Spychała , 31.07.2018

    wyszla pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 22.06.2018

    smaczna zupa, zamiast kostki rosołowej daję sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zdrowiej, a równie pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 04.06.2018

    bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia kowalska

    kasia kowalska , 31.07.2017

    ja zamiast mleka kokosowego dałam zwykłe było pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 23.07.2017

    Nie wyszło :( chyba trzeba mieć dobry sprzęt do mixowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalska

    Monika Kowalska , 04.07.2017

    A zamiast mleka kokosowego co można użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Dratwiński

    Robert Dratwiński , 05.03.2017

    Polecam ciekawy smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 03.03.2017

    bardzo smaczna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Madeja

    Ela Madeja , 05.10.2016

    wspaniała:-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa cebulowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kalafioraKrem z kalafiora

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Ciebie dobrym wyborem. By podkreślić jej smak, dodaj napój kokosowy oraz przysmażoną cebulę i czosnek. Podstawowymi składnikami tej potrawy są oczywiście warzywa. Oprócz kalafiora, także: seler, pietruszka oraz ziemniaki (dobrym pomysłem będzie dodanie do nich łyżeczki curry). Przed podaniem, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawaj na gorąco, udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem do tego będą także chrupiące grzanki – wystarczy, że kromki pełnoziarnistej bagietki posmarujesz delikatnie margaryną, posypiesz startym serem (np. grana padano) i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Pamiętaj, że krem z kalafiora wspaniale będzie się dobrze komponował także ze smażonymi kurkami, które opcjonalnie możesz dodać do grzanek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj aksamitną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.