Krem z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

1489 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1904 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2578 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

Krem z kalafiora - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.

Krem z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 800 ml wody oraz mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.

Krem z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.

Krem z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.

Krem z kalafiora - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak i aromat zupy, dodaj na początku do warzyw łyżeczkę curry w proszku

11

Opinie o przepisie

  • Hartii

    Hartii , 23.11.2020

    Zupka prosta a zarazem przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veranika Charnyshova

    Veranika Charnyshova , 24.07.2020

    Zamiast kokosowego mleka dodałam zwykłe i było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Spychała

    Agnieszka Spychała , 31.07.2018

    wyszla pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 22.06.2018

    smaczna zupa, zamiast kostki rosołowej daję sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zdrowiej, a równie pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 04.06.2018

    bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia kowalska

    kasia kowalska , 31.07.2017

    ja zamiast mleka kokosowego dałam zwykłe było pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 23.07.2017

    Nie wyszło :( chyba trzeba mieć dobry sprzęt do mixowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalska

    Monika Kowalska , 04.07.2017

    A zamiast mleka kokosowego co można użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Dratwiński

    Robert Dratwiński , 05.03.2017

    Polecam ciekawy smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 03.03.2017

    bardzo smaczna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Madeja

    Ela Madeja , 05.10.2016

    wspaniała:-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kalafioraKrem z kalafiora

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Ciebie dobrym wyborem. By podkreślić jej smak, dodaj mleko kokosowe oraz przysmażoną cebulę i czosnek. Podstawowymi składnikami tej potrawy są oczywiście warzywa. Oprócz kalafiora, także: seler, pietruszka oraz ziemniaki (dobrym pomysłem będzie dodanie do nich łyżeczki curry). Przed podaniem, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawaj na gorąco, udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem do tego będą także chrupiące grzanki – wystarczy, że kromki pełnoziarnistej bagietki posmarujesz delikatnie margaryną, posypiesz startym serem (np. grana padano) i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Pamiętaj, że krem z kalafiora wspaniale będzie się dobrze komponował także ze smażonymi kurkami, które opcjonalnie możesz dodać do grzanek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj aksamitną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.