Krem z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

1346 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1871 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

Krem z kalafiora - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.

Krem z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 800 ml wody oraz mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.

Krem z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.

Krem z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.

Krem z kalafiora - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak i aromat zupy, dodaj na początku do warzyw łyżeczkę curry w proszku

9

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Spychała

    Agnieszka Spychała

    wyszla pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach

    smaczna zupa, zamiast kostki rosołowej daję sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zdrowiej, a równie pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach

    bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia kowalska

    kasia kowalska

    ja zamiast mleka kokosowego dałam zwykłe było pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska

    Nie wyszło :( chyba trzeba mieć dobry sprzęt do mixowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalska

    Monika Kowalska

    A zamiast mleka kokosowego co można użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Dratwiński

    Robert Dratwiński

    Polecam ciekawy smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos

    bardzo smaczna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Madeja

    Ela Madeja

    wspaniała:-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kalafioraKrem z kalafiora

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Ciebie dobrym wyborem. By podkreślić jej smak, dodaj mleko kokosowe oraz przysmażoną cebulę i czosnek. Podstawowymi składnikami tej potrawy są oczywiście warzywa. Oprócz kalafiora, także: seler, pietruszka oraz ziemniaki (dobrym pomysłem będzie dodanie do nich łyżeczki curry). Przed podaniem, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawaj na gorąco, udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem do tego będą także chrupiące grzanki – wystarczy, że kromki pełnoziarnistej bagietki posmarujesz delikatnie margaryną, posypiesz startym serem (np. grana padano) i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Pamiętaj, że krem z kalafiora wspaniale będzie się dobrze komponował także ze smażonymi kurkami, które opcjonalnie możesz dodać do grzanek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj aksamitną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.