Krem z kalafiora - przepis: zupa krem z grzankami | Przepisy.pl pixel

Krem z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

heart
1821 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2064 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2921 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

Krem z kalafiora - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.

Krem z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 800 ml wody oraz napój kokosowy. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.

Krem z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.

Krem z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.

Krem z kalafiora - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak i aromat zupy, dodaj na początku do warzyw łyżeczkę curry w proszku

11

Opinie o przepisie

  • Hartii

    Hartii , 23.11.2020

    Zupka prosta a zarazem przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veranika Charnyshova

    Veranika Charnyshova , 24.07.2020

    Zamiast kokosowego mleka dodałam zwykłe i było super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Spychała

    Agnieszka Spychała , 31.07.2018

    wyszla pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 22.06.2018

    smaczna zupa, zamiast kostki rosołowej daję sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zdrowiej, a równie pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 04.06.2018

    bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia kowalska

    kasia kowalska , 31.07.2017

    ja zamiast mleka kokosowego dałam zwykłe było pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 23.07.2017

    Nie wyszło :( chyba trzeba mieć dobry sprzęt do mixowania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalska

    Monika Kowalska , 04.07.2017

    A zamiast mleka kokosowego co można użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Dratwiński

    Robert Dratwiński , 05.03.2017

    Polecam ciekawy smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 03.03.2017

    bardzo smaczna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Madeja

    Ela Madeja , 05.10.2016

    wspaniała:-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z kalafioraKrem z kalafiora

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Ciebie dobrym wyborem. By podkreślić jej smak, dodaj napój kokosowy oraz przysmażoną cebulę i czosnek. Podstawowymi składnikami tej potrawy są oczywiście warzywa. Oprócz kalafiora, także: seler, pietruszka oraz ziemniaki (dobrym pomysłem będzie dodanie do nich łyżeczki curry). Przed podaniem, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawaj na gorąco, udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem do tego będą także chrupiące grzanki – wystarczy, że kromki pełnoziarnistej bagietki posmarujesz delikatnie margaryną, posypiesz startym serem (np. grana padano) i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Pamiętaj, że krem z kalafiora wspaniale będzie się dobrze komponował także ze smażonymi kurkami, które opcjonalnie możesz dodać do grzanek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj aksamitną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.