
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek, dodaj kalafiora, selera, pietruszkę i ziemniaki – smaż chwilę razem.

Krok 3
Do garnka wlej 800 ml wody oraz napój kokosowy. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj.

Krok 4
Zmniejsz ogień, zupę gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
Kromki pieczywa posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozwól aby zarumieniły się. Gotowa zupę nalej do talerzy i podawaj z grzankami.


Dobra rada:
Aby urozmaicić smak i aromat zupy, dodaj na początku do warzyw łyżeczkę curry w proszku
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z kalafiora
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne pierwsze danie obiadowe, zupa krem z kalafiora będzie dla Ciebie dobrym wyborem. By podkreślić jej smak, dodaj napój kokosowy oraz przysmażoną cebulę i czosnek. Podstawowymi składnikami tej potrawy są oczywiście warzywa. Oprócz kalafiora, także: seler, pietruszka oraz ziemniaki (dobrym pomysłem będzie dodanie do nich łyżeczki curry). Przed podaniem, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę podawaj na gorąco, udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem do tego będą także chrupiące grzanki – wystarczy, że kromki pełnoziarnistej bagietki posmarujesz delikatnie margaryną, posypiesz startym serem (np. grana padano) i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Pamiętaj, że krem z kalafiora wspaniale będzie się dobrze komponował także ze smażonymi kurkami, które opcjonalnie możesz dodać do grzanek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj aksamitną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Smacznego.