Zupa dyniowa z czerwoną fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Gotuj ziemniaki z dynią przez 30 minut w 2 litrach wody wraz z kostkami Knorr.

Krok 2

Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na krem.

Krok 3

Dodaj do zupy fasolkę z puszki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni i smaż przez 2 minuty posiekany czosnek, pokrojone w paski seler i cebulę.

Krok 5

Podawaj zupę na talerzu, z łyżką smażonej cebulki z selerem, świeżo mielonym pieprzem i szałwią.

1

Opinie o przepisie

  • Rafal Pokutta

    Rafal Pokutta, 12.10.2016

    2 litry wody?? 1 litr jest wystarczająco

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dyniowa z czerwoną fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dyniowa z czerwoną fasolkąZupa dyniowa z czerwoną fasolką

Zupa dyniowa to jeden z najpopularniejszych smaków jesieni. Jest gęsta, delikatna i zarazem  słodkawa. Podana z czerwoną fasolą nabiera meksykańskiego charakteru, zwłaszcza jeśli posypie się ją podsmażoną z czosnkiem cebulą. Potrawa staje się wtedy bardziej pikantna i wyrazista. Przyrządza się ją, gotując ziemniaki z dynią i przyprawami. Następnie miksuje się całość na gładki krem i dorzuca fasolę oraz pozostałe składniki. Zupa serwuje się z drobnymi grzankami lub świeżym pieczywem. Sprawdzi się też dodatek prażonych pestek dyni lub startego żółtego sera. Zupa dyniowa z czerwoną fasolką będzie wyśmienita, jeśli podając ją na stół, posypiesz ją też świeżymi ziołami. Pasować będą natka pietruszki lub tymianek. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawy, dodaj do niej odrobinę chili, imbiru lub sok z pomarańczy. Będzie także wyśmienita, jeśli podasz do niej zrobionego z zapieczonego parmezanu chipsa. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale i pyszna gorąca przekąską podczas przyjęcia. Zapoznaj się z przepisem na zupę dyniową.