Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

30 gramów

1 sztuka

25 gramów

2 łyżki

80 gramów

1 łyżka

375 mililitrów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

Bułkę rozkrusz a’la bułka tarta i podsmaż na maśle.

Krok 3

Do kielicha miksera włóż szczypiorek, szpinak, bulionetkę Knorr, wlej letnią wodę (500ml), oliwę i zmiksuj aż wszystko będzie gładkie. Następnie przecedź przez sitko.

Krok 4

Teraz wymieszaj płyn z jogurtem, śmietaną, chrzanem. Podawaj w miseczkach do zupy udekorowane bułką tartą oraz świeżym szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonale smakuję z świeżą młoda dymką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowa ze szczypiorkiemZupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Gramy w zielone? No pewnie! Któż oparłby się pokusie spróbowania zupy szpinakowej ze szczypiorkiem? Warto przygotować to danie zawsze wtedy, gdy poszukujesz odmiany do tradycyjnych zup. Co więcej – przygotujesz ją w zaledwie 20 minut. Do dzieła!

Dla kogo?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem to znakomity sposób na dostarczenie do diety osób nieprzepadających za szpinakiem tego warzywa, ale w nieco innej formie.

Na jaką okazję?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem odnajdzie się znakomicie w każdej sytuacji. Będzie smacznym początkiem dnia, sprawdzi się jako pierwsze danie w porze obiadowej, a wieczorem będzie pyszną kolacją. Koniecznie włącz ten przepis do swojego menu!

Czy wiesz, że?

Spożycie gorzko-słodkich liści szpinaku w Ameryce potroiło się w latach 30. XX wieku. Rolnicy uprawiający szpinak sądzą, że ten skok zawdzięczyli Popeye’owi, animowanemu bohaterowi, który z konserwowego szpinaku czerpał swoją nadludzką siłę.

Dla urozmaicenia:

Zamiast szpinaku (lub razem z nim) wykorzystać możesz brokuły albo szparagi. Zupy z ich dodatkiem będą równie pyszne!