Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

30 gramów

1 sztuka

25 gramów

2 łyżki

80 gramów

1 łyżka

375 mililitrów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

Bułkę rozkrusz a'la bułka tarta i podsmaż na maśle.

Krok 3

Do kielicha miksera włóż szczypiorek, szpinak, bulion Knorr, wlej letnią wodę (500ml), oliwę i zmiksuj aż wszystko będzie gładkie. Następnie przecedź przez sitko.

Krok 4

Teraz wymieszaj płyn z jogurtem, śmietaną, chrzanem. Podawaj w miseczkach do zupy udekorowane bułką tartą oraz świeżym szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonale smakuję z świeżą młoda dymką.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Kolor jest nieziemski - na pewno spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowa ze szczypiorkiemZupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Gramy w zielone? No pewnie! Któż oparłby się pokusie spróbowania zupy szpinakowej ze szczypiorkiem? Warto przygotować to danie zawsze wtedy, gdy poszukujesz odmiany do tradycyjnych zup. Co więcej – przygotujesz ją w zaledwie 20 minut. Do dzieła!

Dla kogo?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem to znakomity sposób na dostarczenie do diety osób nieprzepadających za szpinakiem tego warzywa, ale w nieco innej formie.

Na jaką okazję?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem odnajdzie się znakomicie w każdej sytuacji. Będzie smacznym początkiem dnia, sprawdzi się jako pierwsze danie w porze obiadowej, a wieczorem będzie pyszną kolacją. Koniecznie włącz ten przepis do swojego menu!

Czy wiesz, że?

Spożycie gorzko-słodkich liści szpinaku w Ameryce potroiło się w latach 30. XX wieku. Rolnicy uprawiający szpinak sądzą, że ten skok zawdzięczyli Popeye’owi, animowanemu bohaterowi, który z konserwowego szpinaku czerpał swoją nadludzką siłę.

Dla urozmaicenia:

Zamiast szpinaku (lub razem z nim) wykorzystać możesz brokuły albo szparagi. Zupy z ich dodatkiem będą równie pyszne!