Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

30 gramów

1 sztuka

25 gramów

2 łyżki

80 gramów

1 łyżka

375 mililitrów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

Bułkę rozkrusz a'la bułka tarta i podsmaż na maśle.

Krok 3

Do kielicha miksera włóż szczypiorek, szpinak, bulion Knorr, wlej letnią wodę (500ml), oliwę i zmiksuj aż wszystko będzie gładkie. Następnie przecedź przez sitko.

Krok 4

Teraz wymieszaj płyn z jogurtem, śmietaną, chrzanem. Podawaj w miseczkach do zupy udekorowane bułką tartą oraz świeżym szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonale smakuję z świeżą młoda dymką.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Kolor jest nieziemski - na pewno spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowa ze szczypiorkiemZupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Gramy w zielone? No pewnie! Któż oparłby się pokusie spróbowania zupy szpinakowej ze szczypiorkiem? Warto przygotować to danie zawsze wtedy, gdy poszukujesz odmiany do tradycyjnych zup. Co więcej – przygotujesz ją w zaledwie 20 minut. Do dzieła!

Dla kogo?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem to znakomity sposób na dostarczenie do diety osób nieprzepadających za szpinakiem tego warzywa, ale w nieco innej formie.

Na jaką okazję?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem odnajdzie się znakomicie w każdej sytuacji. Będzie smacznym początkiem dnia, sprawdzi się jako pierwsze danie w porze obiadowej, a wieczorem będzie pyszną kolacją. Koniecznie włącz ten przepis do swojego menu!

Czy wiesz, że?

Spożycie gorzko-słodkich liści szpinaku w Ameryce potroiło się w latach 30. XX wieku. Rolnicy uprawiający szpinak sądzą, że ten skok zawdzięczyli Popeye’owi, animowanemu bohaterowi, który z konserwowego szpinaku czerpał swoją nadludzką siłę.

Dla urozmaicenia:

Zamiast szpinaku (lub razem z nim) wykorzystać możesz brokuły albo szparagi. Zupy z ich dodatkiem będą równie pyszne!