Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

375 mililitrów

30 gramów

1 łyżka

2 łyżki

25 gramów

180 gramów

80 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

Bułkę rozkrusz a’la bułka tarta i podsmaż na maśle.

Krok 3

Do kielicha miksera włóż szczypiorek, szpinak, bulionetkę Knorr, wlej letnią wodę (500ml), oliwę i zmiksuj aż wszystko będzie gładkie. Następnie przecedź przez sitko.

Krok 4

Teraz wymieszaj płyn z jogurtem, śmietaną, chrzanem. Podawaj w miseczkach do zupy udekorowane bułką tartą oraz świeżym szczypiorkiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonale smakuję z świeżą młoda dymką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szpinakowa ze szczypiorkiemZupa szpinakowa ze szczypiorkiem

Gramy w zielone? No pewnie! Któż oparłby się pokusie spróbowania zupy szpinakowej ze szczypiorkiem? Warto przygotować to danie zawsze wtedy, gdy poszukujesz odmiany do tradycyjnych zup. Co więcej – przygotujesz ją w zaledwie 20 minut. Do dzieła!

Dla kogo?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem to znakomity sposób na dostarczenie do diety osób nieprzepadających za szpinakiem tego warzywa, ale w nieco innej formie.

Na jaką okazję?

Zupa szpinakowa ze szczypiorkiem odnajdzie się znakomicie w każdej sytuacji. Będzie smacznym początkiem dnia, sprawdzi się jako pierwsze danie w porze obiadowej, a wieczorem będzie pyszną kolacją. Koniecznie włącz ten przepis do swojego menu!

Czy wiesz, że?

Spożycie gorzko-słodkich liści szpinaku w Ameryce potroiło się w latach 30. XX wieku. Rolnicy uprawiający szpinak sądzą, że ten skok zawdzięczyli Popeye’owi, animowanemu bohaterowi, który z konserwowego szpinaku czerpał swoją nadludzką siłę.

Dla urozmaicenia:

Zamiast szpinaku (lub razem z nim) wykorzystać możesz brokuły albo szparagi. Zupy z ich dodatkiem będą równie pyszne!