Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

2 ziarna

2 ziarna

3 ziarna

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą fasolę bardzo dokładnie odsącz na sitku i zblenduj dokładnie na gładką masę.

Krok 2

Pokrój dwie cebule w drobną kostkę oraz jabłko obrane ze skórki w nieco większą. Następnie na maśle z odrobiną oleju (lub w przypadku wegan tylko na oleju) podsmaż cebule wraz z zielem angielski, jałowcem, lubczykiem, goździkiem i liściem laurowym. Następnie dodaj pokrojone jabłko, dopraw solą i smaż jeszcze kilka minut, aż jabłko lekko zmięknie.

Krok 3

Wyjmij wszystkie przyprawy i ostudzony farsz dodaj do pasty z fasoli. Wszystko lekko zblenduj, tak żeby zostały wyczuwalne kawałki cebuli. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem.

Krok 4

Mocno rozgrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. W międzyczasie pokrój w niewielką kostkę wędzone tofu i wrzuć na patelnie. Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej oraz sól. Dobrze wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Osącz skwarki wegańskie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej fasoli. Smalec serwuj dobrze schłodzony na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej