Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu
łatwe
130 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
1 łyżka
3 sztuki
2 ziarna
2 ziarna
3 ziarna
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
80 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białą fasolę bardzo dokładnie odsącz na sitku i zblenduj dokładnie na gładką masę.
Krok 2
Pokrój dwie cebule w drobną kostkę oraz jabłko obrane ze skórki w nieco większą. Następnie na maśle z odrobiną oleju (lub w przypadku wegan tylko na oleju) podsmaż cebule wraz z zielem angielski, jałowcem, lubczykiem, goździkiem i liściem laurowym. Następnie dodaj pokrojone jabłko, dopraw solą i smaż jeszcze kilka minut, aż jabłko lekko zmięknie.
Krok 3
Wyjmij wszystkie przyprawy i ostudzony farsz dodaj do pasty z fasoli. Wszystko lekko zblenduj, tak żeby zostały wyczuwalne kawałki cebuli. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem.
Krok 4
Mocno rozgrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. W międzyczasie pokrój w niewielką kostkę wędzone tofu i wrzuć na patelnie. Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej oraz sól. Dobrze wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Osącz skwarki wegańskie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej fasoli. Smalec serwuj dobrze schłodzony na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej