Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

2 ziarna

2 ziarna

3 ziarna

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą fasolę bardzo dokładnie odsącz na sitku i zblenduj dokładnie na gładką masę.

Krok 2

Pokrój dwie cebule w drobną kostkę oraz jabłko obrane ze skórki w nieco większą. Następnie na maśle z odrobiną oleju (lub w przypadku wegan tylko na oleju) podsmaż cebule wraz z zielem angielski, jałowcem, lubczykiem, goździkiem i liściem laurowym. Następnie dodaj pokrojone jabłko, dopraw solą i smaż jeszcze kilka minut, aż jabłko lekko zmięknie.

Krok 3

Wyjmij wszystkie przyprawy i ostudzony farsz dodaj do pasty z fasoli. Wszystko lekko zblenduj, tak żeby zostały wyczuwalne kawałki cebuli. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem.

Krok 4

Mocno rozgrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. W międzyczasie pokrój w niewielką kostkę wędzone tofu i wrzuć na patelnie. Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej oraz sól. Dobrze wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Osącz skwarki wegańskie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej fasoli. Smalec serwuj dobrze schłodzony na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej