Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu
łatwe
107 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
1 łyżka
3 sztuki
2 ziarna
2 ziarna
3 ziarna
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
80 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białą fasolę bardzo dokładnie odsącz na sitku i zblenduj dokładnie na gładką masę.
Krok 2
Pokrój dwie cebule w drobną kostkę oraz jabłko obrane ze skórki w nieco większą. Następnie na maśle z odrobiną oleju (lub w przypadku wegan tylko na oleju) podsmaż cebule wraz z zielem angielski, jałowcem, lubczykiem, goździkiem i liściem laurowym. Następnie dodaj pokrojone jabłko, dopraw solą i smaż jeszcze kilka minut, aż jabłko lekko zmięknie.
Krok 3
Wyjmij wszystkie przyprawy i ostudzony farsz dodaj do pasty z fasoli. Wszystko lekko zblenduj, tak żeby zostały wyczuwalne kawałki cebuli. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem.
Krok 4
Mocno rozgrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. W międzyczasie pokrój w niewielką kostkę wędzone tofu i wrzuć na patelnie. Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej oraz sól. Dobrze wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Osącz skwarki wegańskie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej fasoli. Smalec serwuj dobrze schłodzony na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Liść laurowy z Turcji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej