Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

15

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 łyżka

3 sztuki

2 ziarna

2 ziarna

3 ziarna

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białą fasolę bardzo dokładnie odsącz na sitku i zblenduj dokładnie na gładką masę.

Krok 2

Pokrój dwie cebule w drobną kostkę oraz jabłko obrane ze skórki w nieco większą. Następnie na maśle z odrobiną oleju (lub w przypadku wegan tylko na oleju) podsmaż cebule wraz z zielem angielski, jałowcem, lubczykiem, goździkiem i liściem laurowym. Następnie dodaj pokrojone jabłko, dopraw solą i smaż jeszcze kilka minut, aż jabłko lekko zmięknie.

Krok 3

Wyjmij wszystkie przyprawy i ostudzony farsz dodaj do pasty z fasoli. Wszystko lekko zblenduj, tak żeby zostały wyczuwalne kawałki cebuli. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem.

Krok 4

Mocno rozgrzej patelnię z czterema łyżkami oleju. W międzyczasie pokrój w niewielką kostkę wędzone tofu i wrzuć na patelnie. Następnie dodaj łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej oraz sól. Dobrze wszystko wymieszaj i smaż przez około 5 minut. Osącz skwarki wegańskie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej fasoli. Smalec serwuj dobrze schłodzony na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański smalec z białej fasoli z chrupiącymi skwarkami z wędzonego tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej