
Składniki
1 kilogram
300 gramów
4 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i zeszklij go.

Krok 3
Dodaj posiekane pomidory, paprykę w proszku, chili i kmin. Dołóż liście laurowe. Gotuj kilkanaście minut do zredukowania sosu.

Krok 4
Podlej sos odrobiną wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i krewetki i duś ok. 5 - 8 min.

Krok 5
Posól do smaku i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej