Krewetki w pomidorach po tunezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

22

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i zeszklij go.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekane pomidory, paprykę w proszku, chili i kmin. Dołóż liście laurowe. Gotuj kilkanaście minut do zredukowania sosu.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 3

Krok 4

Podlej sos odrobiną wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i krewetki i duś ok. 5 - 8 min.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku i podawaj.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 5
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej