Krewetki w pomidorach po tunezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

22

154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i zeszklij go.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekane pomidory, paprykę w proszku, chili i kmin. Dołóż liście laurowe. Gotuj kilkanaście minut do zredukowania sosu.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 3

Krok 4

Podlej sos odrobiną wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i krewetki i duś ok. 5 - 8 min.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku i podawaj.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 5
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej