Składniki
1 kilogram
300 gramów
4 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i zeszklij go.
Krok 3
Dodaj posiekane pomidory, paprykę w proszku, chili i kmin. Dołóż liście laurowe. Gotuj kilkanaście minut do zredukowania sosu.
Krok 4
Podlej sos odrobiną wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i krewetki i duś ok. 5 - 8 min.
Krok 5
Posól do smaku i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej