Krewetki w pomidorach po tunezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

22

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i zeszklij go.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekane pomidory, paprykę w proszku, chili i kmin. Dołóż liście laurowe. Gotuj kilkanaście minut do zredukowania sosu.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 3

Krok 4

Podlej sos odrobiną wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i krewetki i duś ok. 5 - 8 min.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 4

Krok 5

Posól do smaku i podawaj.

Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - Krok 5
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w pomidorach po tunezyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej