Składniki
1 szczypta
50 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
30 gramów
null
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść rybę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Korzeń koperku oczyść i posiekaj. Do środka ryby włóż dużą gałązkę koperku i korzeń i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Chrzan zetrzyj na tarce o dużych oczkach, sparz wrzątkiem, by nie sczerniał, po czym podduś w niewielkiej ilości gęstej śmietany.
Krok 3
Drożdże rozpuść w łyżce wody. Dodaj mąkę, śmietanę, jajko, masło, sól i cukier i zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj je.
Krok 4
Obsmaż rybę na patelni, a następnie przykryj ją ciastem drożdżowym.
Krok 5
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej