Potrawka z cielęciny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Potrawka z cielęciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

450 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Potrawka z cielęciny   - Krok 1

Krok 2

Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem.

Potrawka z cielęciny   - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Potrawka z cielęciny   - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Potrawka z cielęciny   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Ziembicki

    Tomasz Ziembicki , 05.09.2016

    Cielecinkę uwielbiam w każdej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z cielęciny  Potrawka z cielęciny

Cielęcina to mięso szlachetne i bardzo delikatne. Jego obecność na stole podniesie rangę uroczystości, a twoi goście poczują się wyróżnieni. Można ją przygotować na wiele sposobów bo pasuje do wszystkich rodzajów warzyw. Potrawka z cielęciny jest propozycją prostego w przygotowaniu dania o bogatym bukiecie smakowym. Najczęściej potrawka przygotowywana jest z drobiu lub królika, dużo rzadziej z cielęciny. Być może dlatego, że cielęcina jest mięsem nieco droższym i trudniej dostępnym. Jeśli jednak uda ci się kupić kawałek tego mięsa, koniecznie przygotuj z niego właśnie potrawkę. Małe kawałki mięsa w sosie na bazie bulionu to połączenie bardzo delikatnych smaków, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym gustom. Do tego dodatek gotowanej marchewki i groszku – czyli klasyka kuchni polskiej. Potrawkę możesz podać z makaronem, np. świderkami. Smacznego!