Potrawka z cielęciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

450 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Potrawka z cielęciny   - Krok 1

Krok 2

Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem.

Potrawka z cielęciny   - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Potrawka z cielęciny   - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Potrawka z cielęciny   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Ziembicki

    Tomasz Ziembicki , 05.09.2016

    Cielecinkę uwielbiam w każdej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z cielęciny  Potrawka z cielęciny

Cielęcina to mięso szlachetne i bardzo delikatne. Jego obecność na stole podniesie rangę uroczystości, a twoi goście poczują się wyróżnieni. Można ją przygotować na wiele sposobów bo pasuje do wszystkich rodzajów warzyw. Potrawka z cielęciny jest propozycją prostego w przygotowaniu dania o bogatym bukiecie smakowym. Najczęściej potrawka przygotowywana jest z drobiu lub królika, dużo rzadziej z cielęciny. Być może dlatego, że cielęcina jest mięsem nieco droższym i trudniej dostępnym. Jeśli jednak uda ci się kupić kawałek tego mięsa, koniecznie przygotuj z niego właśnie potrawkę. Małe kawałki mięsa w sosie na bazie bulionu to połączenie bardzo delikatnych smaków, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym gustom. Do tego dodatek gotowanej marchewki i groszku – czyli klasyka kuchni polskiej. Potrawkę możesz podać z makaronem, np. świderkami. Smacznego!