Potrawka z cielęciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z cielęciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

450 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Potrawka z cielęciny   - Krok 1

Krok 2

Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem.

Potrawka z cielęciny   - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Potrawka z cielęciny   - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.

Potrawka z cielęciny   - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Ziembicki

    Tomasz Ziembicki , 05.09.2016

    Cielecinkę uwielbiam w każdej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z cielęciny   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z cielęciny  Potrawka z cielęciny

Cielęcina to mięso szlachetne i bardzo delikatne. Jego obecność na stole podniesie rangę uroczystości, a twoi goście poczują się wyróżnieni. Można ją przygotować na wiele sposobów bo pasuje do wszystkich rodzajów warzyw. Potrawka z cielęciny jest propozycją prostego w przygotowaniu dania o bogatym bukiecie smakowym. Najczęściej potrawka przygotowywana jest z drobiu lub królika, dużo rzadziej z cielęciny. Być może dlatego, że cielęcina jest mięsem nieco droższym i trudniej dostępnym. Jeśli jednak uda ci się kupić kawałek tego mięsa, koniecznie przygotuj z niego właśnie potrawkę. Małe kawałki mięsa w sosie na bazie bulionu to połączenie bardzo delikatnych smaków, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym gustom. Do tego dodatek gotowanej marchewki i groszku – czyli klasyka kuchni polskiej. Potrawkę możesz podać z makaronem, np. świderkami. Smacznego!