Potrawka andaluzyjska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka andaluzyjska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj pięć łyżek oliwy z dwiema łyżkami octu.

Potrawka andaluzyjska - Krok 1

Krok 2

Plasterki chorizo przekrój na pół. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż około 5 minut, dodaj wymieszaną z octem oliwę, pól szklanki wody oraz Bulionetka wołowa Knorr. Duś chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw z ognia.

Potrawka andaluzyjska - Krok 2

Krok 3

Połowę cieciorki rozgnieć widelcem, wymieszaj z zawartością patelni. Drugą połowę również dodaj.

Potrawka andaluzyjska - Krok 3

Krok 4

Poszatkuj świeżą natkę pietruszki. Dodaj dwie lub trzy łyżki i wymieszaj.

Potrawka andaluzyjska - Krok 4

Krok 5

Na kawałeczkach zrumienionego na grzanki chleba układaj po 1 łyżce takiej masy.

Potrawka andaluzyjska - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka andaluzyjskaPotrawka andaluzyjska

Szukasz przepisu na kanapki do podania podczas przyjęcia lub na wieczorną przekąskę do filmu? Znajdź inspirację wśród hiszpańskich tapas – drobnych przekąsek serwowanych wieczorami w hiszpańskich barach. Są niezwykle różnorodne, nieskomplikowane i przyrządzane zazwyczaj z zaledwie kilku składników. Sięgnij np. po chleb andaluzyjski. To pyszne połączenie ciecierzycy oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo, podsmażonych razem z cebulą, oliwą, octem winnym i natką pietruszki. Całość podawana jest na białym, pszennym chlebie – najlepiej opieczonym tuż przed nałożeniem dodatków. Żeby ułatwić nakładanie dodatków na chleb, połowę ciecierzycy rozgnieć widelcem, a połowę zostaw w całości, by stanowiła urozmaicenie. Innym sposobem na podanie tego dania jest serwowanie pasty z ciecierzycy i kiełbasy w osobnym naczyniu, tak by każdy nałożył ją sobie samodzielnie. Jak na przekąskę śródziemnomorską przystało, chleb andaluzyjski serwuj z napojami chłodzącymi np. orszadą, czyli napojem migdałowym. Wypróbuj nasz przepis!