Potrawka andaluzyjska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka andaluzyjska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj pięć łyżek oliwy z dwiema łyżkami octu.

Potrawka andaluzyjska - Krok 1

Krok 2

Plasterki chorizo przekrój na pół. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż około 5 minut, dodaj wymieszaną z octem oliwę, pól szklanki wody oraz Bulionetka wołowa Knorr. Duś chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw z ognia.

Potrawka andaluzyjska - Krok 2

Krok 3

Połowę cieciorki rozgnieć widelcem, wymieszaj z zawartością patelni. Drugą połowę również dodaj.

Potrawka andaluzyjska - Krok 3

Krok 4

Poszatkuj świeżą natkę pietruszki. Dodaj dwie lub trzy łyżki i wymieszaj.

Potrawka andaluzyjska - Krok 4

Krok 5

Na kawałeczkach zrumienionego na grzanki chleba układaj po 1 łyżce takiej masy.

Potrawka andaluzyjska - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka andaluzyjskaPotrawka andaluzyjska

Szukasz przepisu na kanapki do podania podczas przyjęcia lub na wieczorną przekąskę do filmu? Znajdź inspirację wśród hiszpańskich tapas – drobnych przekąsek serwowanych wieczorami w hiszpańskich barach. Są niezwykle różnorodne, nieskomplikowane i przyrządzane zazwyczaj z zaledwie kilku składników. Sięgnij np. po chleb andaluzyjski. To pyszne połączenie ciecierzycy oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo, podsmażonych razem z cebulą, oliwą, octem winnym i natką pietruszki. Całość podawana jest na białym, pszennym chlebie – najlepiej opieczonym tuż przed nałożeniem dodatków. Żeby ułatwić nakładanie dodatków na chleb, połowę ciecierzycy rozgnieć widelcem, a połowę zostaw w całości, by stanowiła urozmaicenie. Innym sposobem na podanie tego dania jest serwowanie pasty z ciecierzycy i kiełbasy w osobnym naczyniu, tak by każdy nałożył ją sobie samodzielnie. Jak na przekąskę śródziemnomorską przystało, chleb andaluzyjski serwuj z napojami chłodzącymi np. orszadą, czyli napojem migdałowym. Wypróbuj nasz przepis!