
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
250 gramów
400 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj pięć łyżek oliwy z dwiema łyżkami octu.
Krok 2
Plasterki chorizo przekrój na pół. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż około 5 minut, dodaj wymieszaną z octem oliwę, pól szklanki wody oraz Bulionetka wołowa Knorr. Duś chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw z ognia.
Krok 3
Połowę cieciorki rozgnieć widelcem, wymieszaj z zawartością patelni. Drugą połowę również dodaj.
Krok 4
Poszatkuj świeżą natkę pietruszki. Dodaj dwie lub trzy łyżki i wymieszaj.
Krok 5
Na kawałeczkach zrumienionego na grzanki chleba układaj po 1 łyżce takiej masy.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka andaluzyjska
Szukasz przepisu na kanapki do podania podczas przyjęcia lub na wieczorną przekąskę do filmu? Znajdź inspirację wśród hiszpańskich tapas – drobnych przekąsek serwowanych wieczorami w hiszpańskich barach. Są niezwykle różnorodne, nieskomplikowane i przyrządzane zazwyczaj z zaledwie kilku składników. Sięgnij np. po chleb andaluzyjski. To pyszne połączenie ciecierzycy oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo, podsmażonych razem z cebulą, oliwą, octem winnym i natką pietruszki. Całość podawana jest na białym, pszennym chlebie – najlepiej opieczonym tuż przed nałożeniem dodatków. Żeby ułatwić nakładanie dodatków na chleb, połowę ciecierzycy rozgnieć widelcem, a połowę zostaw w całości, by stanowiła urozmaicenie. Innym sposobem na podanie tego dania jest serwowanie pasty z ciecierzycy i kiełbasy w osobnym naczyniu, tak by każdy nałożył ją sobie samodzielnie. Jak na przekąskę śródziemnomorską przystało, chleb andaluzyjski serwuj z napojami chłodzącymi np. orszadą, czyli napojem migdałowym. Wypróbuj nasz przepis!