Potrawka andaluzyjska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka andaluzyjska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj pięć łyżek oliwy z dwiema łyżkami octu.

Potrawka andaluzyjska - Krok 1

Krok 2

Plasterki chorizo przekrój na pół. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż około 5 minut, dodaj wymieszaną z octem oliwę, pól szklanki wody oraz Bulionetka wołowa Knorr. Duś chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Odstaw z ognia.

Potrawka andaluzyjska - Krok 2

Krok 3

Połowę cieciorki rozgnieć widelcem, wymieszaj z zawartością patelni. Drugą połowę również dodaj.

Potrawka andaluzyjska - Krok 3

Krok 4

Poszatkuj świeżą natkę pietruszki. Dodaj dwie lub trzy łyżki i wymieszaj.

Potrawka andaluzyjska - Krok 4

Krok 5

Na kawałeczkach zrumienionego na grzanki chleba układaj po 1 łyżce takiej masy.

Potrawka andaluzyjska - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka andaluzyjska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka andaluzyjskaPotrawka andaluzyjska

Szukasz przepisu na kanapki do podania podczas przyjęcia lub na wieczorną przekąskę do filmu? Znajdź inspirację wśród hiszpańskich tapas – drobnych przekąsek serwowanych wieczorami w hiszpańskich barach. Są niezwykle różnorodne, nieskomplikowane i przyrządzane zazwyczaj z zaledwie kilku składników. Sięgnij np. po chleb andaluzyjski. To pyszne połączenie ciecierzycy oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo, podsmażonych razem z cebulą, oliwą, octem winnym i natką pietruszki. Całość podawana jest na białym, pszennym chlebie – najlepiej opieczonym tuż przed nałożeniem dodatków. Żeby ułatwić nakładanie dodatków na chleb, połowę ciecierzycy rozgnieć widelcem, a połowę zostaw w całości, by stanowiła urozmaicenie. Innym sposobem na podanie tego dania jest serwowanie pasty z ciecierzycy i kiełbasy w osobnym naczyniu, tak by każdy nałożył ją sobie samodzielnie. Jak na przekąskę śródziemnomorską przystało, chleb andaluzyjski serwuj z napojami chłodzącymi np. orszadą, czyli napojem migdałowym. Wypróbuj nasz przepis!