
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
5 łyżek
5 sztuk
4 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę po oczyszczeniu i obraniu włoszczyznę zetrzyj na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkuj.
Krok 2
Warzywa przełóż do garnka, dodaj porcję rosołową i listek laurowy, zalej sześcioma szklankami zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 1 h.
Krok 3
Wywar odcedź i przelej go z powrotem do garnka. Czosnek i chrzan dodaj razem do zupy (czosnek wcześniej posiekaj).
Krok 4
Wędzone udko z kurczaka wyluzuj z kości, pokrój i wrzuć do zupy.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy. Zupę należy stale mieszać, aby nie dopuścić do wrzenia. Przed podaniem dodaj jajka pokrojone w paseczki oraz posiekaną natkę pietruszki (zupę należy podawać z pieczywem)
Krok 6
Dopraw do smaku kostką Knorr. Zupę gotuj 15 minut na niewielkim ogniu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej