Chrzanowa zupka karkonoska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrzanowa zupka karkonoska

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

5 łyżek

5 sztuk

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę po oczyszczeniu i obraniu włoszczyznę zetrzyj na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkuj.

Krok 2

Warzywa przełóż do garnka, dodaj porcję rosołową i listek laurowy, zalej sześcioma szklankami zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 1 h.

Krok 3

Wywar odcedź i przelej go z powrotem do garnka. Czosnek i chrzan dodaj razem do zupy (czosnek wcześniej posiekaj).

Krok 4

Wędzone udko z kurczaka wyluzuj z kości, pokrój i wrzuć do zupy.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy. Zupę należy stale mieszać, aby nie dopuścić do wrzenia. Przed podaniem dodaj jajka pokrojone w paseczki oraz posiekaną natkę pietruszki (zupę należy podawać z pieczywem)

Krok 6

Dopraw do smaku kostką Knorr. Zupę gotuj 15 minut na niewielkim ogniu.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej