Chrzanowa zupka karkonoska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chrzanowa zupka karkonoska

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

5 łyżek

5 sztuk

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę po oczyszczeniu i obraniu włoszczyznę zetrzyj na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkuj.

Krok 2

Warzywa przełóż do garnka, dodaj porcję rosołową i listek laurowy, zalej sześcioma szklankami zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 1 h.

Krok 3

Wywar odcedź i przelej go z powrotem do garnka. Czosnek i chrzan dodaj razem do zupy (czosnek wcześniej posiekaj).

Krok 4

Wędzone udko z kurczaka wyluzuj z kości, pokrój i wrzuć do zupy.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy. Zupę należy stale mieszać, aby nie dopuścić do wrzenia. Przed podaniem dodaj jajka pokrojone w paseczki oraz posiekaną natkę pietruszki (zupę należy podawać z pieczywem)

Krok 6

Dopraw do smaku kostką Knorr. Zupę gotuj 15 minut na niewielkim ogniu.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrzanowa zupka karkonoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej