Bulion pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulion pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

130 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

700 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i warzywa zalej 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (imbir, chilli, czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy), przecier pomidorowy, kostkę Knorr oraz jednego pomidora ze skórą.

Bulion pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Całość gotuj około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i nieco przestudź. Białko z jaj roztrzep, dodaj do zupy i doprowadź do wrzenia, uważając, aby rosół się nie przypalił. Całość przecedź przez gazę.

Bulion pomidorowy - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj Fix Knorr według przepisu z opakowania. Część sosu nalej na dno szklanego naczynia, w którym będzie serwowana zupa.

Bulion pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Pokrój suszone pomidory oraz paprykę, a następnie połóż je na wierzch sosu. W środku talerza umieść łyżkę. Trzymając ją jedną ręka powoli wlewaj bulion kierując strumień na łyżkę tak, aby nie zmącił sosu na dnie.

Bulion pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Zupę udekoruj drobno pociętymi listkami bazylii.

Bulion pomidorowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion pomidorowyBulion pomidorowy

Aromatyczny bulion pomidorowy może być podstawą wielu potraw oraz smaczną propozycją na pierwsze danie. Jego intensywnie czerwony kolor to zasługa świeżych pomidorów, a wyrazisty smak to efekt połączenia ziół i odpowiednich składników. Na początek przygotuj podstawę dania – mięsny wywar. Mięso i warzywa zalej wodą i doprowadź do wrzenia, usuń powstałą pianę i dodaj kilka przypraw sugerowanych w przepisie. Aby zagęścić konsystencję oraz dodać odpowiedniego aromatu, wlej jeszcze przecier pomidorowy i wrzuć kostkę rosołową, a także soczystego pomidora. Gotuj przez kilka godzin – dzięki temu uzyskasz wyraziste połączenie smaków. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i wystudź. Białka jaj rozbij i dodaj do zupy, po czym ponownie doprowadź ją do wrzenia i przecedź przez gazę. Świetnym uzupełnieniem dania będzie sos, który wlejesz na dno salaterki – przygotuj go, sugerując się poradami zawartymi w przepisie. Ułóż na nim pokrojone wcześniej suszone pomidory oraz paprykę i zalej gorącym bulionem. Jak serwować zupę? Z chrupiącą grzanką lub pełnoziarnistym chlebem, udekorowaną ulubionymi ziołami. Smacznego!