Chłodnik biały przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chłodnik biały

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

535 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebule drobno posiekaj.

Chłodnik biały - Krok 1

Krok 2

Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie.

Chłodnik biały - Krok 2

Krok 3

Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Chłodnik biały - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno.

Chłodnik biały - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik białyChłodnik biały

Chłodnik to świetny pomysł na orzeźwiający obiad w ciepłe dni. Potrawę tę można przygotowywać w wersji słodkiej lub słonej, a także łącząc owoce i warzywa ze sobą. W tej zupie doskonale będą się komponować lekko kwaśne jabłka oraz aromatyczny seler, zmiksowane z odrobiną cebuli. W kuchni polskiej najpopularniejszym chłodnikiem jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi ugotowana botwina z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Równie ważne są tu dodatki takie, jak jajko na twardo, surowy ogórek oraz koperek. W wersji klasycznej, za bazę służą szyjki rakowe. Chłodnik popularny jest również w Hiszpanii, gdzie serwuje się gazpacho, czyli zupę z surowych pomidorów, oliwy, octu oraz rozmoczonego chleba. Bardzo często podaje się ją wraz z jajkiem, oliwkami, szynką czy orzechami, które umieszcza się w osobnych miseczkach. Natomiast odmianą chłodnika, który serwuje się często w krajach bałkańskich jest tarator, który przygotowuje się z zsiadłego mleka, jogurtu, wody, oleju, oliwy z oliwek, koperku, soli, posiekanego lub startego ogórka oraz zmiażdżonego czosnku.