
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebule drobno posiekaj.

Krok 2
Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie.

Krok 3
Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik biały
Chłodnik to świetny pomysł na orzeźwiający obiad w ciepłe dni. Potrawę tę można przygotowywać w wersji słodkiej lub słonej, a także łącząc owoce i warzywa ze sobą. W tej zupie doskonale będą się komponować lekko kwaśne jabłka oraz aromatyczny seler, zmiksowane z odrobiną cebuli. W kuchni polskiej najpopularniejszym chłodnikiem jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi ugotowana botwina z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Równie ważne są tu dodatki takie, jak jajko na twardo, surowy ogórek oraz koperek. W wersji klasycznej, za bazę służą szyjki rakowe. Chłodnik popularny jest również w Hiszpanii, gdzie serwuje się gazpacho, czyli zupę z surowych pomidorów, oliwy, octu oraz rozmoczonego chleba. Bardzo często podaje się ją wraz z jajkiem, oliwkami, szynką czy orzechami, które umieszcza się w osobnych miseczkach. Natomiast odmianą chłodnika, który serwuje się często w krajach bałkańskich jest tarator, który przygotowuje się z zsiadłego mleka, jogurtu, wody, oleju, oliwy z oliwek, koperku, soli, posiekanego lub startego ogórka oraz zmiażdżonego czosnku.