Chłodnik biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik biały

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
542 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebule drobno posiekaj.

Chłodnik biały - Krok 1

Krok 2

Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie.

Chłodnik biały - Krok 2

Krok 3

Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Chłodnik biały - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno.

Chłodnik biały - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik białyChłodnik biały

Chłodnik to świetny pomysł na orzeźwiający obiad w ciepłe dni. Potrawę tę można przygotowywać w wersji słodkiej lub słonej, a także łącząc owoce i warzywa ze sobą. W tej zupie doskonale będą się komponować lekko kwaśne jabłka oraz aromatyczny seler, zmiksowane z odrobiną cebuli. W kuchni polskiej najpopularniejszym chłodnikiem jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi ugotowana botwina z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Równie ważne są tu dodatki takie, jak jajko na twardo, surowy ogórek oraz koperek. W wersji klasycznej, za bazę służą szyjki rakowe. Chłodnik popularny jest również w Hiszpanii, gdzie serwuje się gazpacho, czyli zupę z surowych pomidorów, oliwy, octu oraz rozmoczonego chleba. Bardzo często podaje się ją wraz z jajkiem, oliwkami, szynką czy orzechami, które umieszcza się w osobnych miseczkach. Natomiast odmianą chłodnika, który serwuje się często w krajach bałkańskich jest tarator, który przygotowuje się z zsiadłego mleka, jogurtu, wody, oleju, oliwy z oliwek, koperku, soli, posiekanego lub startego ogórka oraz zmiażdżonego czosnku.