Krem selerowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

1055 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

726 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój selery w kostkę.

Krem selerowy - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku masło i duś selery przez 5 minut, po czym dodaj cukier.

Krem selerowy - Krok 2

Krok 3

Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1 litrze wrzątku i wlej do selerów. Dodaj chilli i gotuj przez 15 minut.

Krem selerowy - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj zupę blenderem lub przetrzyj ją przez sito.

Krem selerowy - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę i dopraw całość sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj gotowy krem posypany natką pietruszki.

Krem selerowy - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Jacek Lewandowski

    Jacek Lewandowski, 06.03.2020

    Składniki: Seler - 100 g. Młoda bulwa selera - 4 szt. Czegoś nie rozumiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Hareza

    Anna Hareza , 29.12.2019

    Ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Blimel

    Karina Blimel, 01.08.2019

    Dodałam 1/4 proszku chilli jak napisane i pieprzu (nie za dużo) i jest lekko pikantna - tak jak lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Owcarz

    Nina Owcarz, 03.01.2017

    pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 26.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 16.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.11.2016

    Dziękujemy za czujność :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiśniewska-Skoczek

    Katarzyna Wiśniewska-Skoczek, 15.11.2016

    "w" selera yOł !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Debska

    Agnieszka Debska, 06.12.2015

    Super smaczna na zimę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem selerowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z kukurydzy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem selerowyKrem selerowy

Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w niewielkiej ilości do surówek. Warto jednak użyć tego warzywa do przygotowania białej zupy krem. Będziesz do tego potrzebować kilku młodych bulw selera – obierz je ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Duś je na patelni z rozgrzanym tłuszczem, a gdy lekko zmiękną, posyp je cukrem. We wrzątku rozpuść kostkę bulionową na włoszczyźnie i powstałym w ten sposób bulionem zalej duszonego selera. Do przełamania subtelnego smaku selera posłuży szczypta chili w proszku. Całość gotuj do momentu, aż seler będzie miękki, po czym za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Aby upewnić się, że nie pozostaną w nim żadne grudki, przetrzyj zupę przez drobne sito. Na koniec zabiel ją zahartowaną uprzednio kwaśną śmietaną i przypraw odrobiną soku z cytryny. Zupę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem przyrządzonych z bagietki grzanek lub groszku ptysiowego. Danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje krem selerowy.