
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój selery w kostkę.

Krok 2
Rozgrzej w garnku masło i duś selery przez 5 minut, po czym dodaj cukier.

Krok 3
Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1 litrze wrzątku i wlej do selerów. Dodaj chilli i gotuj przez 15 minut.

Krok 4
Zmiksuj zupę blenderem lub przetrzyj ją przez sito.

Krok 5
Następnie dodaj śmietanę i dopraw całość sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj gotowy krem posypany natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem selerowy
Korzeń selera jest najczęściej wykorzystywany jako składnik włoszczyzny do bulionu lub dodawany w niewielkiej ilości do surówek. Warto jednak użyć tego warzywa do przygotowania białej zupy krem. Będziesz do tego potrzebować kilku młodych bulw selera – obierz je ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Duś je na patelni z rozgrzanym tłuszczem, a gdy lekko zmiękną, posyp je cukrem. We wrzątku rozpuść kostkę bulionową na włoszczyźnie i powstałym w ten sposób bulionem zalej duszonego selera. Do przełamania subtelnego smaku selera posłuży szczypta chili w proszku. Całość gotuj do momentu, aż seler będzie miękki, po czym za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Aby upewnić się, że nie pozostaną w nim żadne grudki, przetrzyj zupę przez drobne sito. Na koniec zabiel ją zahartowaną uprzednio kwaśną śmietaną i przypraw odrobiną soku z cytryny. Zupę podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem przyrządzonych z bagietki grzanek lub groszku ptysiowego. Danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje krem selerowy.