
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
600 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
1.5 litra
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
30 mililitrów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż razem, dodaj posiekany czosnek, kumin i kolendrę.
Krok 2
Do garnka wsyp soczewicę oraz pokrojoną papryczkę chili. Całość zalej wodą, zagotuj, a następnie dodaj bulionetki Knorr.
Krok 3
Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki oraz soczewica będą miękkie.
Krok 4
Następnie zupę zmiksuj, używając blendera i dopraw do smaku. Gorącą zupę podawaj posypaną ziołami.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęsta zupa krem z soczewicą
Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisze się w Twoje menu. Przygotowywana ze słodkich ziemniaków, czerwonej soczewicy, papryczki chili, cebuli oraz ziół będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Doprawiona kminem i kolendrą ma intensywny, delikatnie orientalny smak. Sprawdzi się również dodatek innych przypraw i ziół, pasować będą: rozmaryn, chili, wędzona papryka, garam masala czy mieszanka curry. To uniwersalne danie będzie smaczne, jeśli dodasz do niego pokrojony w kostkę ser feta, kilka kulek mozzarelli lub posypiesz je ziołami i płatkami parmezanu. Dla osób, które wolą łagodniejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie udekorowanie kremu łyżką kwaśnej śmietany. Zupę podawaj z pieczywem razowym, pszennymi bułkami lub posypaną czosnkowymi grzankami. Oprócz soczewicy i batatów możesz dodać do niej też inne warzywa – np. pomidory (suszone lub surowe bez skórki), marchewkę czy seler. Przygotuj gęstą zupę krem z soczewicą według naszego przepisu.