Gęsta zupa krem z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsta zupa krem z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

600 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

30 mililitrów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż razem, dodaj posiekany czosnek, kumin i kolendrę.

Krok 2

Do garnka wsyp soczewicę oraz pokrojoną papryczkę chili. Całość zalej wodą, zagotuj, a następnie dodaj bulionetki Knorr.

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki oraz soczewica będą miękkie.

Krok 4

Następnie zupę zmiksuj, używając blendera i dopraw do smaku. Gorącą zupę podawaj posypaną ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 05.02.2017

    Zupa przepyszna, nie miałam bulionetek i zastąpiłam je 3 kostkami warzywnymi. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa krem z soczewicąGęsta zupa krem z soczewicą

Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisze się w Twoje menu. Przygotowywana ze słodkich ziemniaków, czerwonej soczewicy, papryczki chili, cebuli oraz ziół będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Doprawiona kminem i kolendrą ma intensywny, delikatnie orientalny smak. Sprawdzi się również dodatek innych przypraw i ziół, pasować będą: rozmaryn, chili, wędzona papryka, garam masala czy mieszanka curry. To uniwersalne danie będzie smaczne, jeśli dodasz do niego pokrojony w kostkę ser feta, kilka kulek mozzarelli lub posypiesz je ziołami i płatkami parmezanu. Dla osób, które wolą łagodniejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie udekorowanie kremu łyżką kwaśnej śmietany. Zupę podawaj z pieczywem razowym, pszennymi bułkami lub posypaną czosnkowymi grzankami. Oprócz soczewicy i batatów możesz dodać do niej też inne warzywa – np. pomidory (suszone lub surowe bez skórki), marchewkę czy seler. Przygotuj gęstą zupę krem z soczewicą według naszego przepisu.