Gęsta zupa krem z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gęsta zupa krem z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

600 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

30 mililitrów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż razem, dodaj posiekany czosnek, kumin i kolendrę.

Krok 2

Do garnka wsyp soczewicę oraz pokrojoną papryczkę chili. Całość zalej wodą, zagotuj, a następnie dodaj bulionetki Knorr.

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki oraz soczewica będą miękkie.

Krok 4

Następnie zupę zmiksuj, używając blendera i dopraw do smaku. Gorącą zupę podawaj posypaną ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 05.02.2017

    Zupa przepyszna, nie miałam bulionetek i zastąpiłam je 3 kostkami warzywnymi. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa krem z soczewicąGęsta zupa krem z soczewicą

Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisze się w Twoje menu. Przygotowywana ze słodkich ziemniaków, czerwonej soczewicy, papryczki chili, cebuli oraz ziół będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Doprawiona kminem i kolendrą ma intensywny, delikatnie orientalny smak. Sprawdzi się również dodatek innych przypraw i ziół, pasować będą: rozmaryn, chili, wędzona papryka, garam masala czy mieszanka curry. To uniwersalne danie będzie smaczne, jeśli dodasz do niego pokrojony w kostkę ser feta, kilka kulek mozzarelli lub posypiesz je ziołami i płatkami parmezanu. Dla osób, które wolą łagodniejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie udekorowanie kremu łyżką kwaśnej śmietany. Zupę podawaj z pieczywem razowym, pszennymi bułkami lub posypaną czosnkowymi grzankami. Oprócz soczewicy i batatów możesz dodać do niej też inne warzywa – np. pomidory (suszone lub surowe bez skórki), marchewkę czy seler. Przygotuj gęstą zupę krem z soczewicą według naszego przepisu.