Zupa krem z soczewicy z ziemniakami - z czerwonej | Przepisy.pl pixel

Gęsta zupa krem z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

451 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

600 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

30 mililitrów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż razem, dodaj posiekany czosnek, kumin i kolendrę.

Krok 2

Do garnka wsyp soczewicę oraz pokrojoną papryczkę chili. Całość zalej wodą, zagotuj, a następnie dodaj bulionetki Knorr.

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż ziemniaki oraz soczewica będą miękkie.

Krok 4

Następnie zupę zmiksuj, używając blendera i dopraw do smaku. Gorącą zupę podawaj posypaną ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Marlena Dałek

    Marlena Dałek , 05.02.2017

    Zupa przepyszna, nie miałam bulionetek i zastąpiłam je 3 kostkami warzywnymi. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsta zupa krem z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęsta zupa krem z soczewicąGęsta zupa krem z soczewicą

Aksamitna konsystencja zupy z soczewicą i jej pikantny smak sprawią, że ta potrawa na stałe wpisze się w Twoje menu. Przygotowywana ze słodkich ziemniaków, czerwonej soczewicy, papryczki chili, cebuli oraz ziół będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Doprawiona kminem i kolendrą ma intensywny, delikatnie orientalny smak. Sprawdzi się również dodatek innych przypraw i ziół, pasować będą: rozmaryn, chili, wędzona papryka, garam masala czy mieszanka curry. To uniwersalne danie będzie smaczne, jeśli dodasz do niego pokrojony w kostkę ser feta, kilka kulek mozzarelli lub posypiesz je ziołami i płatkami parmezanu. Dla osób, które wolą łagodniejsze smaki, dobrym rozwiązaniem będzie udekorowanie kremu łyżką kwaśnej śmietany. Zupę podawaj z pieczywem razowym, pszennymi bułkami lub posypaną czosnkowymi grzankami. Oprócz soczewicy i batatów możesz dodać do niej też inne warzywa – np. pomidory (suszone lub surowe bez skórki), marchewkę czy seler. Przygotuj gęstą zupę krem z soczewicą według naszego przepisu.