Składniki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 litra
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku podgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
Krok 2
Gdy cebula podsmaży się na złoto, wlej wodę i dodaj soczewicę.
Krok 3
Zupę zagotuj, dopraw bulionetką Knorr i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zrobi się miękka.
Krok 4
Teraz wlej pomidory i całość gotuj ponownie ok. 10 minut.
Krok 5
Po tym czasie dopraw zupę cukrem i octem. Następnie zmiksuj na gładki krem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z soczewicy
Szukasz przepisu na smaczną zupę krem? Przyrządź ją z soczewicy. Czas przygotowania może być różny, w zależności od tego, jaki rodzaj warzywa wybierzesz. Soczewicę czerwoną gotuje się krótko. Łatwo się rozpada, dobrze więc nadaje się do przecierania i miksowania. Stanowi świetną bazę do kremów oraz puree. Podobne właściwości mają także odmiany: żółta i pomarańczowa. Niezależnie od gatunku, wypłucz ją dokładnie przed dodaniem do wywaru. Nie musisz jej wcześniej namaczać. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojone pomidory. Usuń z nich gniazda nasienne. Najlepsze będą gatunki mięsiste, np. bawole serca. Idealnie pasować będą także pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Wzmocnisz smak dania, jeśli dodasz do całości papryczkę chili, pokrojoną na bardzo drobne kawałki. Przed podaniem, włóż do miseczek po kromce zapiekanego chleba. Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, plastrem mozzarelli albo startym żółtym serem. Udekoruj listkami bazylii lub gałązką rozmarynu. Koniecznie sprawdź, jak smakuje!