Kremowa zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

243 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

0.5 litra

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Krok 2

Gdy cebula podsmaży się na złoto, wlej wodę i dodaj soczewicę.

Krok 3

Zupę zagotuj, dopraw bulionetką Knorr i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zrobi się miękka.

Krok 4

Teraz wlej pomidory i całość gotuj ponownie ok. 10 minut.

Krok 5

Po tym czasie dopraw zupę cukrem i octem. Następnie zmiksuj na gładki krem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z soczewicy Kremowa zupa z soczewicy

Szukasz przepisu na smaczną zupę krem? Przyrządź ją z soczewicy. Czas przygotowania może być różny, w zależności od tego, jaki rodzaj warzywa wybierzesz. Soczewicę czerwoną gotuje się krótko. Łatwo się rozpada, dobrze więc nadaje się do przecierania i miksowania. Stanowi świetną bazę do kremów oraz puree. Podobne właściwości mają także odmiany: żółta i pomarańczowa. Niezależnie od gatunku, wypłucz ją dokładnie przed dodaniem do wywaru. Nie musisz jej wcześniej namaczać. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojone pomidory. Usuń z nich gniazda nasienne. Najlepsze będą gatunki mięsiste, np. bawole serca. Idealnie pasować będą także pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Wzmocnisz smak dania, jeśli dodasz do całości papryczkę chili, pokrojoną na bardzo drobne kawałki. Przed podaniem, włóż do miseczek po kromce zapiekanego chleba. Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, plastrem mozzarelli albo startym żółtym serem. Udekoruj listkami bazylii lub gałązką rozmarynu. Koniecznie sprawdź, jak smakuje!