Kremowa zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 litra

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.

Krok 2

Gdy cebula podsmaży się na złoto, wlej wodę i dodaj soczewicę.

Krok 3

Zupę zagotuj, dopraw bulionetką Knorr i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zrobi się miękka.

Krok 4

Teraz wlej pomidory i całość gotuj ponownie ok. 10 minut.

Krok 5

Po tym czasie dopraw zupę cukrem i octem. Następnie zmiksuj na gładki krem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z soczewicy Kremowa zupa z soczewicy

Szukasz przepisu na smaczną zupę krem? Przyrządź ją z soczewicy. Czas przygotowania może być różny, w zależności od tego, jaki rodzaj warzywa wybierzesz. Soczewicę czerwoną gotuje się krótko. Łatwo się rozpada, dobrze więc nadaje się do przecierania i miksowania. Stanowi świetną bazę do kremów oraz puree. Podobne właściwości mają także odmiany: żółta i pomarańczowa. Niezależnie od gatunku, wypłucz ją dokładnie przed dodaniem do wywaru. Nie musisz jej wcześniej namaczać. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojone pomidory. Usuń z nich gniazda nasienne. Najlepsze będą gatunki mięsiste, np. bawole serca. Idealnie pasować będą także pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Wzmocnisz smak dania, jeśli dodasz do całości papryczkę chili, pokrojoną na bardzo drobne kawałki. Przed podaniem, włóż do miseczek po kromce zapiekanego chleba. Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, plastrem mozzarelli albo startym żółtym serem. Udekoruj listkami bazylii lub gałązką rozmarynu. Koniecznie sprawdź, jak smakuje!