Makaron z krewetkami i jarmużem
ze szpinakiem i włoskimi orzechami
łatwe
226 osób zapisało

Składniki
250 gramów
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżeczka
500 gramów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z dużą ilością wody ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Krewetki oczyść i zamarynuj z oliwie, Chilli Knorr i przyprawie do Ryb Knorr.
Krok 3
Szpinak oraz jarmuż umyj i porwij na mniejsze listki.
Krok 4
Czosnek oraz orzechy posiekaj i podsmaż na oliwie.
Krok 5
Następnie dodaj krewetki. Jak będą rumiane dodaj bezpośrednio z wrzątku ugotowany makaron. Wlej również na patelnie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Krok 6
Teraz dodaj szpinak oraz jarmuż. Całość gotuj na intensywnym ogniu przez ok 2 minuty mieszając. Makaron podawaj natychmiast po przygotowaniu. Po wierzchu skrop obficie sokiem z cytryny oraz oliwą.

Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z krewetkami i jarmużem
Dania z makaronem raczej nigdy się nie znudzą. Na czym polega ich fenomen? Wszystko kryje się w ilości kombinacji i sposobie jego przygotowania! Jeśli przepis na spaghetti bolognese masz już opanowany do perfekcji, pora sięgnąć po coś nowego. Co powiesz na makaron z krewetkami i jarmużem? To połączenie mile Cię zaskoczy!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów makaronu. Linguine, spaghetti, penne, tagliatelle… ta lista nie ma końca! A Ty, który wybierasz?
Na jaką okazję?
Spodziewasz się gości? Makaron z krewetkami i jarmużem to prosty przepis na pyszną i efektowną potrawę. Jako gospodarz spiszesz się na piątkę z plusem!
Czy wiesz, że?
Makaron linguine przypomina klasyczne spaghetti, jednak różni się tym, że jest bardziej spłaszczony.
Dla urozmaicenia:
Do makaronu z krewetkami i jarmużem dodaj odrobinę chili. Przyprawa nada potrawie wyrazistości i charakteru.