Krewetki z jarmużem - makaron i szpinak: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z krewetkami i jarmużem

ze szpinakiem i włoskimi orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z dużą ilością wody ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Krewetki oczyść i zamarynuj z oliwie, Chilli Knorr i przyprawie do Ryb Knorr.

Krok 3

Szpinak oraz jarmuż umyj i porwij na mniejsze listki.

Krok 4

Czosnek oraz orzechy posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 5

Następnie dodaj krewetki. Jak będą rumiane dodaj bezpośrednio z wrzątku ugotowany makaron. Wlej również na patelnie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.

Krok 6

Teraz dodaj szpinak oraz jarmuż. Całość gotuj na intensywnym ogniu przez ok 2 minuty mieszając. Makaron podawaj natychmiast po przygotowaniu. Po wierzchu skrop obficie sokiem z cytryny oraz oliwą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami i jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z krewetkami i jarmużemMakaron z krewetkami i jarmużem

Dania z makaronem raczej nigdy się nie znudzą. Na czym polega ich fenomen? Wszystko kryje się w ilości kombinacji i sposobie jego przygotowania! Jeśli przepis na spaghetti bolognese masz już opanowany do perfekcji, pora sięgnąć po coś nowego. Co powiesz na makaron z krewetkami i jarmużem? To połączenie mile Cię zaskoczy!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów makaronu. Linguine, spaghetti, penne, tagliatelle… ta lista nie ma końca! A Ty, który wybierasz?

Na jaką okazję?

Spodziewasz się gości? Makaron z krewetkami i jarmużem to prosty przepis na pyszną i efektowną potrawę. Jako gospodarz spiszesz się na piątkę z plusem!

Czy wiesz, że?

Makaron linguine przypomina klasyczne spaghetti, jednak różni się tym, że jest bardziej spłaszczony.

Dla urozmaicenia:

Do makaronu z krewetkami i jarmużem dodaj odrobinę chili. Przyprawa nada potrawie wyrazistości i charakteru.