Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bazylię i natkę pietruszki posiekaj, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj kapary, a orzechy upraż na suchej patelni i z lekka je rozkrusz. Liście szpinaku zanurz na chwilę we wrzącej wodzie i osusz, układając je na papierowych ręcznikach.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 1

Krok 2

Główki czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut lub ułóż na grillu i grilluj, póki nie zrobią się w środku miękkie. Upieczony czosnek odstaw na bok, aby wystygł, a następnie obierz go z łupin. Czosnek i oba sery umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij, aby powstała jednolita pasta. Pastę połącz z posiekanymi ziołami, orzechami, kaparami i suszonymi pomidorami.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 2

Krok 3

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane bakłażany grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 4

Krok 5

Bakłażany ułóż na desce i na każdy plaster nałóż liście szpinaku oraz grubą warstwę pasty z czosnku i sera. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką. Gotowe roladki ułóż na talerzu i polej oliwą i kremem balsamicznym.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki możesz dodatkowo zawinąć w plastry wędzonego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnkuRoladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku

Bakłażan to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów – pasuje jako dodatek do dań warzywnych, takich jak ratatouille; jest podstawą past do chleba lub dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdza się także do przygotowania roladek, głównie dzięki swojemu mięsistemu i zwartemu miąższowi. Bakłażan dobrze skomponuje się z różnorodnymi dodatkami, np. pastą z pieczonego czosnku. Po upieczeniu czosnek traci swój charakterystyczny smak i zapach – staje się słodkawy. Zmiksowany razem z serkiem śmietankowym i serem gorgonzola tworzy pyszne połączenie. Masę dopraw do smaku kaparami, pietruszką, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami włoskimi, które nadadzą jej chrupkości, a następnie posmaruj nią upieczone na grillu plastry bakłażana. Warzywo zamarynuj wcześniej w pikantnej przyprawie. Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku skrop przed podaniem oliwą i kremem z octu balsamicznego. Przygotuj to danie na najbliższą okazję i przekonaj się, że roladki nie tylko wspaniale wyglądają, ale i równie dobrze smakują.