Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bazylię i natkę pietruszki posiekaj, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj kapary, a orzechy upraż na suchej patelni i z lekka je rozkrusz. Liście szpinaku zanurz na chwilę we wrzącej wodzie i osusz, układając je na papierowych ręcznikach.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 1

Krok 2

Główki czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut lub ułóż na grillu i grilluj, póki nie zrobią się w środku miękkie. Upieczony czosnek odstaw na bok, aby wystygł, a następnie obierz go z łupin. Czosnek i oba sery umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij, aby powstała jednolita pasta. Pastę połącz z posiekanymi ziołami, orzechami, kaparami i suszonymi pomidorami.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 2

Krok 3

Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane bakłażany grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 4

Krok 5

Bakłażany ułóż na desce i na każdy plaster nałóż liście szpinaku oraz grubą warstwę pasty z czosnku i sera. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką. Gotowe roladki ułóż na talerzu i polej oliwą i kremem balsamicznym.

Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki możesz dodatkowo zawinąć w plastry wędzonego boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnkuRoladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku

Bakłażan to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów – pasuje jako dodatek do dań warzywnych, takich jak ratatouille; jest podstawą past do chleba lub dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdza się także do przygotowania roladek, głównie dzięki swojemu mięsistemu i zwartemu miąższowi. Bakłażan dobrze skomponuje się z różnorodnymi dodatkami, np. pastą z pieczonego czosnku. Po upieczeniu czosnek traci swój charakterystyczny smak i zapach – staje się słodkawy. Zmiksowany razem z serkiem śmietankowym i serem gorgonzola tworzy pyszne połączenie. Masę dopraw do smaku kaparami, pietruszką, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami włoskimi, które nadadzą jej chrupkości, a następnie posmaruj nią upieczone na grillu plastry bakłażana. Warzywo zamarynuj wcześniej w pikantnej przyprawie. Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku skrop przed podaniem oliwą i kremem z octu balsamicznego. Przygotuj to danie na najbliższą okazję i przekonaj się, że roladki nie tylko wspaniale wyglądają, ale i równie dobrze smakują.