Salatka z cykorii i orzechów włoskich przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie myjemy i wycinamy środkowe białe części.

Krok 2

Jabłko i rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.

Krok 3

Układamy na talerzu liści cykorii, na nich cząstki jabłka i plasterki rzodkiewek.

Krok 4

Skrapiamy warzywa sosem winegret Knorr.

Krok 5

Przed podaniem posypujemy orzechami i dekorujemy natką pietruszki.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cykoriąSałatka z cykorią

Cykorię podaje się na wiele sposobów. Świetnie skomponuje się z owocami morza, rybami, jak również ryżem czy ziemniakami. Stanowi również świetny dodatek do różnych przekąsek, szczególnie dobrze sprawdzając się w surówkach i sałatkach. Wtedy jej gorzki posmak łatwo można zneutralizować poprzez dodanie innych składników, np. świeżych jabłek, rzodkiewek oraz orzechów włoskich, które proponujemy w tym przepisie. Trafnym wyborem będą również pomidorki koktajlowe z plasterkami limonki bądź cytryny, a nawet rodzynki. Odpowiednio przygotowane warzywa skrop dla smaku sosem winegret i oprósz posiekaną natką pietruszki. Gotową sałatkę podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką lub włoską ciabattą. Sprawdzą się również minigrzanki przygotowane z chleba razowego na żytnim zakwasie. Danie z tego przepisu możesz podawać również jako dodatek do obiadu, np. różnego typu mięs. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczną sałatkę z cykorią. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tej potrawie. Życzymy smacznego.