Salatka z cykorii i orzechów włoskich przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie myjemy i wycinamy środkowe białe części.

Krok 2

Jabłko i rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.

Krok 3

Układamy na talerzu liści cykorii, na nich cząstki jabłka i plasterki rzodkiewek.

Krok 4

Skrapiamy warzywa sosem winegret Knorr.

Krok 5

Przed podaniem posypujemy orzechami i dekorujemy natką pietruszki.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cykoriąSałatka z cykorią

Cykorię podaje się na wiele sposobów. Świetnie skomponuje się z owocami morza, rybami, jak również ryżem czy ziemniakami. Stanowi również świetny dodatek do różnych przekąsek, szczególnie dobrze sprawdzając się w surówkach i sałatkach. Wtedy jej gorzki posmak łatwo można zneutralizować poprzez dodanie innych składników, np. świeżych jabłek, rzodkiewek oraz orzechów włoskich, które proponujemy w tym przepisie. Trafnym wyborem będą również pomidorki koktajlowe z plasterkami limonki bądź cytryny, a nawet rodzynki. Odpowiednio przygotowane warzywa skrop dla smaku sosem winegret i oprósz posiekaną natką pietruszki. Gotową sałatkę podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką lub włoską ciabattą. Sprawdzą się również minigrzanki przygotowane z chleba razowego na żytnim zakwasie. Danie z tego przepisu możesz podawać również jako dodatek do obiadu, np. różnego typu mięs. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczną sałatkę z cykorią. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tej potrawie. Życzymy smacznego.