
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorie myjemy i wycinamy środkowe białe części.
Krok 2
Jabłko i rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Krok 3
Układamy na talerzu liści cykorii, na nich cząstki jabłka i plasterki rzodkiewek.
Krok 4
Skrapiamy warzywa sosem winegret Knorr.
Krok 5
Przed podaniem posypujemy orzechami i dekorujemy natką pietruszki.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cykorią
Cykorię podaje się na wiele sposobów. Świetnie skomponuje się z owocami morza, rybami, jak również ryżem czy ziemniakami. Stanowi również świetny dodatek do różnych przekąsek, szczególnie dobrze sprawdzając się w surówkach i sałatkach. Wtedy jej gorzki posmak łatwo można zneutralizować poprzez dodanie innych składników, np. świeżych jabłek, rzodkiewek oraz orzechów włoskich, które proponujemy w tym przepisie. Trafnym wyborem będą również pomidorki koktajlowe z plasterkami limonki bądź cytryny, a nawet rodzynki. Odpowiednio przygotowane warzywa skrop dla smaku sosem winegret i oprósz posiekaną natką pietruszki. Gotową sałatkę podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką lub włoską ciabattą. Sprawdzą się również minigrzanki przygotowane z chleba razowego na żytnim zakwasie. Danie z tego przepisu możesz podawać również jako dodatek do obiadu, np. różnego typu mięs. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczną sałatkę z cykorią. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tej potrawie. Życzymy smacznego.