
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
50 mililitrów
50 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz do miękkości przez około 20 minut. Po tym czasie ostudź ją, obierz ze skóry i pokrój w paski.

Krok 2
Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, następnie rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części. Zamiast piersi z kurczaka z powodzeniem można użyć piersi z indyka.

Krok 3
W misce wymieszaj kostkę rosołową z oliwą i sokiem z cytryny. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka. Smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Kurczaka pokrój w paseczki.

Krok 4
Ser zetrzyj na tarce.

Krok 5
Sałatę pokrój w 1-2 cm kostkę, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki.

Krok 6
Sos sałatkowy wymieszaj z łyżką wody, Ketchupem Hellmann's Łagodnym i Majonezem Babuni Hellmann's. Połącz go z sałatą.

Krok 7
Sałatę rozłóż na głębokie talerze i udekoruj cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatki to proste w przygotowaniu rozwiązanie na drugie śniadanie, przekąskę lub kolację. Sałatka z pieczoną papryką stanowi połączenie smaku słodkawego warzywa, które po upieczeniu staje się bardzo delikatne i miękkie, z chrupiącą sałatą lodową oraz soczystymi kawałkami kurczaka. Na początek upieczoną do miękkości paprykę obierz ze skórki i pokrój w paski. Pomimo tego, że przepis sugeruje użycie czerwonej papryki, możesz zdecydować się na żółtą, zieloną lub mieszankę wszystkich rodzajów. Zetrzyj także kozi ser, albo inny o wyrazistym smaku, np. owczy oscypek. Przygotuj sos paprykowo-ziołowy, który gęstą konsystencję uzyska, jeśli zrobisz go na bazie dobrej jakości majonezu oraz łagodnego ketchupu. Na talerze nałóż porcję sałaty, papryki, a także cienko pokrojone plastry mięsa. Udekoruj wszystko krążkami słodkiej czerwonej cebuli – taki sposób podania będzie wyjątkowo elegancki. Serwuj przekąskę z czosnkowymi grzankami z bagietki. Polecamy nasz przepis na sałatkę z pieczoną papryką – wypróbuj go przy najbliższej okazji.


































