Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
50 mililitrów
50 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
50 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czerwoną paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz do miękkości przez około 20 minut. Po tym czasie ostudź ją, obierz ze skóry i pokrój w paski.
Krok 2
Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, następnie rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części. Zamiast piersi z kurczaka z powodzeniem można użyć piersi z indyka.
Krok 3
W misce wymieszaj kostkę rosołową z oliwą i sokiem z cytryny. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka. Smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Kurczaka pokrój w paseczki.
Krok 4
Ser zetrzyj na tarce.
Krok 5
Sałatę pokrój w 1-2 cm kostkę, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki.
Krok 6
Sos sałatkowy wymieszaj z łyżką wody, Ketchupem Hellmann’s Łagodnym i Majonezem Babuni Hellmann's. Połącz go z sałatą.
Krok 7
Sałatę rozłóż na głębokie talerze i udekoruj cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatki to proste w przygotowaniu rozwiązanie na drugie śniadanie, przekąskę lub kolację. Sałatka z pieczoną papryką stanowi połączenie smaku słodkawego warzywa, które po upieczeniu staje się bardzo delikatne i miękkie, z chrupiącą sałatą lodową oraz soczystymi kawałkami kurczaka. Na początek upieczoną do miękkości paprykę obierz ze skórki i pokrój w paski. Pomimo tego, że przepis sugeruje użycie czerwonej papryki, możesz zdecydować się na żółtą, zieloną lub mieszankę wszystkich rodzajów. Zetrzyj także kozi ser, albo inny o wyrazistym smaku, np. owczy oscypek. Przygotuj sos paprykowo-ziołowy, który gęstą konsystencję uzyska, jeśli zrobisz go na bazie dobrej jakości majonezu oraz łagodnego ketchupu. Na talerze nałóż porcję sałaty, papryki, a także cienko pokrojone plastry mięsa. Udekoruj wszystko krążkami słodkiej czerwonej cebuli – taki sposób podania będzie wyjątkowo elegancki. Serwuj przekąskę z czosnkowymi grzankami z bagietki. Polecamy nasz przepis na sałatkę z pieczoną papryką – wypróbuj go przy najbliższej okazji.