
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
250 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży szpinak umyj, wysusz, mrożony rozmroź, odciśnij z soków. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj szpinak, oregano, tymianek, gałkę muszkatową. Całość smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj ze śmietaną, zalej nim szpinak. Wszystko razem zagotuj, tak aby sos zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 3
Dodaj pokruszony ser feta, jajka dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Rozmrożone płaty ciasta filo złóż ze sobą (trzy warstwy). Możesz połączyć je pozostałością oliwy. Ciasto ułóż na dnie naczynia do tarty, włóż szpinak, całość przykryj kolejnymi trzema warstwami ciasta (posmarowanymi Ramą w środku). Ciasto powinno być ułożone nieregularnie.
Krok 5
Tak przygotowaną tatrę wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na około 30 minut.

Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory i orzeszki pinii.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta ze szpinakiem i fetą
Tarta wegetariańska z tego przepisu jest daniem, które przygotujesz wyjątkowo szybko. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując do jej przyrządzenia gotowe ciasto filo, które powstaje z mąki, wody i oliwy. Jedyne, o co musisz się zatroszczyć, to nadzienie. Podstawę proponowanego stanowi szpinak – warto użyć świeżego, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem niż mrożony. Wystarczy podsmażyć go z cebulą, czosnkiem i chili, które nada mu pikanterii. Suszoną ostrą paprykę z powodzeniem zastąpisz świeżą. Pamiętaj jedynie o wydrążeniu z niej gniazd nasiennych i starannym posiekaniu jej na drobne fragmenty. Aksamitną konsystencję farszu zapewnią rozkruszony ser feta, jajka i śmietana. Smak opisywanego wegetariańskiego dania warto nieco urozmaicić. Dobrym sposobem na to będzie dodanie pokrojonych suszonych pomidorów i orzeszków pinii. Zatroszcz się także o odpowiednie przyprawy – sprawdzi się suszone oregano i tymianek oraz mielona gałka muszkatołowa. Gotowe danie podawaj sauté lub z dodatkami. Ciekawą kompozycją może być połączenie go z surówką z białej kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie wegetariańskie.


































