Tarta ze szpinakiem i fetą - z ciasta filo: przepis | Przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

446 osób wydrukowało

Pobierz pdf

799 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

250 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak umyj, wysusz, mrożony rozmroź, odciśnij z soków. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj szpinak, oregano, tymianek, gałkę muszkatową. Całość smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj ze śmietaną, zalej nim szpinak. Wszystko razem zagotuj, tak aby sos zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3

Dodaj pokruszony ser feta, jajka dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Rozmrożone płaty ciasta filo złóż ze sobą (trzy warstwy). Możesz połączyć je pozostałością oliwy. Ciasto ułóż na dnie naczynia do tarty, włóż szpinak, całość przykryj kolejnymi trzema warstwami ciasta (posmarowanymi Ramą w środku). Ciasto powinno być ułożone nieregularnie.

Krok 5

Tak przygotowaną tatrę wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na około 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory i orzeszki pinii.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i fetąTarta ze szpinakiem i fetą

Tarta wegetariańska z tego przepisu jest daniem, które przygotujesz wyjątkowo szybko. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując do jej przyrządzenia gotowe ciasto filo, które powstaje z mąki, wody i oliwy. Jedyne, o co musisz się zatroszczyć, to nadzienie. Podstawę proponowanego stanowi szpinak – warto użyć świeżego, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem niż mrożony. Wystarczy podsmażyć go z cebulą, czosnkiem i chili, które nada mu pikanterii. Suszoną ostrą paprykę z powodzeniem zastąpisz świeżą. Pamiętaj jedynie o wydrążeniu z niej gniazd nasiennych i starannym posiekaniu jej na drobne fragmenty. Aksamitną konsystencję farszu zapewnią rozkruszony ser feta, jajka i śmietana. Smak opisywanego wegetariańskiego dania warto nieco urozmaicić. Dobrym sposobem na to będzie dodanie pokrojonych suszonych pomidorów i orzeszków pinii. Zatroszcz się także o odpowiednie przyprawy – sprawdzi się suszone oregano i tymianek oraz mielona gałka muszkatołowa. Gotowe danie podawaj sauté lub z dodatkami. Ciekawą kompozycją może być połączenie go z surówką z białej kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie wegetariańskie.