Tarta ze szpinakiem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

250 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak umyj, wysusz, mrożony rozmroź, odciśnij z soków. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, czosnek i chili, dodaj szpinak, oregano, tymianek, gałkę muszkatową. Całość smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj ze śmietaną, zalej nim szpinak. Wszystko razem zagotuj, tak aby sos zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3

Dodaj pokruszony ser feta, jajka dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Rozmrożone płaty ciasta filo złóż ze sobą (trzy warstwy). Możesz połączyć je pozostałością oliwy. Ciasto ułóż na dnie naczynia do tarty, włóż szpinak, całość przykryj kolejnymi trzema warstwami ciasta (posmarowanymi Ramą w środku). Ciasto powinno być ułożone nieregularnie.

Krok 5

Tak przygotowaną tatrę wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na około 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory i orzeszki pinii.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i fetąTarta ze szpinakiem i fetą

Tarta wegetariańska z tego przepisu jest daniem, które przygotujesz wyjątkowo szybko. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując do jej przyrządzenia gotowe ciasto filo, które powstaje z mąki, wody i oliwy. Jedyne, o co musisz się zatroszczyć, to nadzienie. Podstawę proponowanego stanowi szpinak – warto użyć świeżego, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem niż mrożony. Wystarczy podsmażyć go z cebulą, czosnkiem i chili, które nada mu pikanterii. Suszoną ostrą paprykę z powodzeniem zastąpisz świeżą. Pamiętaj jedynie o wydrążeniu z niej gniazd nasiennych i starannym posiekaniu jej na drobne fragmenty. Aksamitną konsystencję farszu zapewnią rozkruszony ser feta, jajka i śmietana. Smak opisywanego wegetariańskiego dania warto nieco urozmaicić. Dobrym sposobem na to będzie dodanie pokrojonych suszonych pomidorów i orzeszków pinii. Zatroszcz się także o odpowiednie przyprawy – sprawdzi się suszone oregano i tymianek oraz mielona gałka muszkatołowa. Gotowe danie podawaj sauté lub z dodatkami. Ciekawą kompozycją może być połączenie go z surówką z białej kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie wegetariańskie.