
Składniki
1.25 kilograma
300 gramów
60 gramów
90 gramów
2 sztuki
250 gramów
50 gramów
0.5 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj bulion z Bulionetki domowej drobiowej Knorr. Marchew pokrój w kostkę i podgotuj.

Krok 2
W misce zalej chleb ugotowanym wcześniej bulionem, odstaw na 15 minut.

Krok 3
Na patelni stop 2 łyżki masła, dodaj szpinak, duś przez 2 minuty. Dopraw solą morską, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 4
2/3 szpinaku zmiksuj z chlebem, parmezanem, jajkami, migdałami.

Krok 5
Dodaj resztę masła i zmiksuj.

Krok 6
Kokilki wysmaruj masłem, napełnij masą szpinakową na dole i po bokach, na środek daj obgotowaną wcześniej marchew i resztę szpinaku, uzupełnij masą szpinakową.

Krok 7
Na blachę wstaw kokilki i wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek. Piecz 50 minut, w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tymbaliki ze szpinaku
Tymbaliki to przekąska przygotowywana w formach i wykładana na talerz przed jej podaniem. Tymbaliki ze szpinaku sprawdzą się jako przystawka na eleganckiej kolacji albo jako wytrawna przekąska w ciągu dnia. Aby je przygotować, ugotuj bulion mięsny (gotowa bulionetka sprawdzi się równie dobrze) i połącz z pokrojonym w kostkę chlebem. Duś szpinak na patelni i przypraw świeżo zmielonym pieprzem (wybierz biały lub czarny) oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masz ochotę, dodaj do całości ząbek czosnku i orzeszki piniowe. Odłóż część szpinaku i zmiksuj z resztą składników. Pamiętaj, aby przed włożeniem masy do form, natłuścić je dokładnie i posypać bułką tartą. Wyłóż do nich gęstą masę ze szpinaku i wydrąż w niej otwory. Włóż do nich resztę szpinaku z marchewką. Na koniec przykryj wszystko resztą masy. Kiedy tymbaliki będą już gotowe, odkrój je nożem od ścianek foremek. Serwuj polane pesto zmieszanym ze śmietaną. Ich wierzch posyp startym parmezanem, płatkami migdałów lub posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem.