Tymbaliki ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

158 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 kilograma

300 gramów

60 gramów

90 gramów

2 sztuki

250 gramów

50 gramów

0

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj bulion z Bulionetki domowej drobiowej Knorr. Marchew pokrój w kostkę i podgotuj.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 1

Krok 2

W misce zalej chleb ugotowanym wcześniej bulionem, odstaw na 15 minut.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 2

Krok 3

Na patelni stop 2 łyżki masła, dodaj szpinak, duś przez 2 minuty. Dopraw solą morską, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 3

Krok 4

2/3 szpinaku zmiksuj z chlebem, parmezanem, jajkami, migdałami.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 4

Krok 5

Dodaj resztę masła i zmiksuj.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem, napełnij masą szpinakową na dole i po bokach, na środek daj obgotowaną wcześniej marchew i resztę szpinaku, uzupełnij masą szpinakową.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 6

Krok 7

Na blachę wstaw kokilki i wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek. Piecz 50 minut, w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tymbaliki ze szpinakuTymbaliki ze szpinaku

Tymbaliki to przekąska przygotowywana w formach i wykładana na talerz przed jej podaniem. Tymbaliki ze szpinaku sprawdzą się jako przystawka na eleganckiej kolacji albo jako wytrawna przekąska w ciągu dnia. Aby je przygotować, ugotuj bulion mięsny (gotowa bulionetka sprawdzi się równie dobrze) i połącz z pokrojonym w kostkę chlebem. Duś szpinak na patelni i przypraw świeżo zmielonym pieprzem (wybierz biały lub czarny) oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masz ochotę, dodaj do całości ząbek czosnku i orzeszki piniowe. Odłóż część szpinaku i zmiksuj z resztą składników. Pamiętaj, aby przed włożeniem masy do form, natłuścić je dokładnie i posypać bułką tartą. Wyłóż do nich gęstą masę ze szpinaku i wydrąż w niej otwory. Włóż do nich resztę szpinaku z marchewką. Na koniec przykryj wszystko resztą masy. Kiedy tymbaliki będą już gotowe, odkrój je nożem od ścianek foremek. Serwuj polane pesto zmieszanym ze śmietaną. Ich wierzch posyp startym parmezanem, płatkami migdałów lub posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem.