Tymbaliki ze szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymbaliki ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 kilograma

300 gramów

60 gramów

90 gramów

2 sztuki

250 gramów

50 gramów

0.5 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj bulion z Bulionetki domowej drobiowej Knorr. Marchew pokrój w kostkę i podgotuj.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 1

Krok 2

W misce zalej chleb ugotowanym wcześniej bulionem, odstaw na 15 minut.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 2

Krok 3

Na patelni stop 2 łyżki masła, dodaj szpinak, duś przez 2 minuty. Dopraw solą morską, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 3

Krok 4

2/3 szpinaku zmiksuj z chlebem, parmezanem, jajkami, migdałami.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 4

Krok 5

Dodaj resztę masła i zmiksuj.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem, napełnij masą szpinakową na dole i po bokach, na środek daj obgotowaną wcześniej marchew i resztę szpinaku, uzupełnij masą szpinakową.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 6

Krok 7

Na blachę wstaw kokilki i wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek. Piecz 50 minut, w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowy szpinak
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tymbaliki ze szpinakuTymbaliki ze szpinaku

Tymbaliki to przekąska przygotowywana w formach i wykładana na talerz przed jej podaniem. Tymbaliki ze szpinaku sprawdzą się jako przystawka na eleganckiej kolacji albo jako wytrawna przekąska w ciągu dnia. Aby je przygotować, ugotuj bulion mięsny (gotowa bulionetka sprawdzi się równie dobrze) i połącz z pokrojonym w kostkę chlebem. Duś szpinak na patelni i przypraw świeżo zmielonym pieprzem (wybierz biały lub czarny) oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masz ochotę, dodaj do całości ząbek czosnku i orzeszki piniowe. Odłóż część szpinaku i zmiksuj z resztą składników. Pamiętaj, aby przed włożeniem masy do form, natłuścić je dokładnie i posypać bułką tartą. Wyłóż do nich gęstą masę ze szpinaku i wydrąż w niej otwory. Włóż do nich resztę szpinaku z marchewką. Na koniec przykryj wszystko resztą masy. Kiedy tymbaliki będą już gotowe, odkrój je nożem od ścianek foremek. Serwuj polane pesto zmieszanym ze śmietaną. Ich wierzch posyp startym parmezanem, płatkami migdałów lub posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem.