Tymbaliki ze szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 kilograma

300 gramów

60 gramów

90 gramów

2 sztuki

250 gramów

50 gramów

0.5 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj bulion z Bulionetki domowej drobiowej Knorr. Marchew pokrój w kostkę i podgotuj.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 1

Krok 2

W misce zalej chleb ugotowanym wcześniej bulionem, odstaw na 15 minut.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 2

Krok 3

Na patelni stop 2 łyżki masła, dodaj szpinak, duś przez 2 minuty. Dopraw solą morską, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 3

Krok 4

2/3 szpinaku zmiksuj z chlebem, parmezanem, jajkami, migdałami.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 4

Krok 5

Dodaj resztę masła i zmiksuj.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem, napełnij masą szpinakową na dole i po bokach, na środek daj obgotowaną wcześniej marchew i resztę szpinaku, uzupełnij masą szpinakową.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 6

Krok 7

Na blachę wstaw kokilki i wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek. Piecz 50 minut, w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Tymbaliki ze szpinaku - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymbaliki ze szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tymbaliki ze szpinakuTymbaliki ze szpinaku

Tymbaliki to przekąska przygotowywana w formach i wykładana na talerz przed jej podaniem. Tymbaliki ze szpinaku sprawdzą się jako przystawka na eleganckiej kolacji albo jako wytrawna przekąska w ciągu dnia. Aby je przygotować, ugotuj bulion mięsny (gotowa bulionetka sprawdzi się równie dobrze) i połącz z pokrojonym w kostkę chlebem. Duś szpinak na patelni i przypraw świeżo zmielonym pieprzem (wybierz biały lub czarny) oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masz ochotę, dodaj do całości ząbek czosnku i orzeszki piniowe. Odłóż część szpinaku i zmiksuj z resztą składników. Pamiętaj, aby przed włożeniem masy do form, natłuścić je dokładnie i posypać bułką tartą. Wyłóż do nich gęstą masę ze szpinaku i wydrąż w niej otwory. Włóż do nich resztę szpinaku z marchewką. Na koniec przykryj wszystko resztą masy. Kiedy tymbaliki będą już gotowe, odkrój je nożem od ścianek foremek. Serwuj polane pesto zmieszanym ze śmietaną. Ich wierzch posyp startym parmezanem, płatkami migdałów lub posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem.