Kapuśniak – przepis: zupa z kiszonej kapusty | Przepisy.pl pixel

Zupa kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

304

4362 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4591 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.

Zupa kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.

Zupa kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.

Zupa kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw kapuśniak. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa kapuśniak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. 

33

Opinie o przepisie

  • Marcin z Lublina

    Marcin z Lublina , 07.12.2022

    Przepis bardzo dobry, wczoraj zrobiłem. Domownikom smakuje, Żona zadowolona. Miałem na szczęście zamrożony prawdziwy wędzony boczek zrobiony przez Rodziców. Pasowałyby jeszcze żeberka, ale ich niestety już nie posiadałem. Wszystko wg przepisu, z tym, że do smażącego się boczku dodałem jeszcze pokrojoną w kostkę białą kiełbasę Polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola

    Jola , 29.08.2022

    Kapuśniak to przepis obowiązkowy na jesienne dni!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia

    Sylwia , 26.03.2022

    Pyszna zupa! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 03.12.2021

    Ja proponuję pod koniec gotowania dolać sok z ogórków kiszonych, najlepiej domowych. To mój patent na doprawianie kwaśnych zup, które może straciły kwas podczas gotowania. Zawsze kiedy ogórki się kończą zostawiam w lodówce resztę soku i wykorzystuje właśnie na takie okazję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JB

    JB , 12.11.2021

    Kapuśniak jest ze słodkiej kapusty. A z kiszonej z kwaśnica.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pycha super

    Pycha super , 01.06.2021

    Zupa wyszla pyeszna smaczna i wciągająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rozłucka

    Bożena Rozłucka , 04.12.2020

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kinga.w

    kinga.w , 23.03.2020

    TAK, można zmodyfikować ten przepis :) Aby zupka była bardziej syta można dodać garść ulubionej kaszy, np. jęczmiennej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mosiek

    Małgorzata Mosiek , 07.01.2020

    Zupa pyszna, jednak trochę mało zdecydowany smak...albo wiecej kiszonej kapusty, albo nieco soli na sam koniec.... to subiektywna ocena...;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Romanek

    Marcin Romanek , 24.11.2018

    Zupa megadobra polecam ten przepis...łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Foxy Shazam

    Foxy Shazam , 02.01.2018

    ~zbyszek londyn Zauważ, że cała ta aplikacja jest sponsorowana przez Knorr, więc nie tylko ten "artykuł jest sponsorowany". Chodzi w niej właśnie o to, aby gotować z wykorzystaniem produktów danej firmy, ale nie musisz tego koniecznie robić. A co do samego używania tych kostek rosołowych - jak ktoś ma ochotę ich używać, to niech używa - nie twój problem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Keil

    Malgorzata Keil , 11.08.2017

    Na żeberkach najlepsza palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gralki

    Ania Gralki , 06.08.2017

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Kapuśniak - smak dzieciństwa :) Najlepszy kapuśniak to ten robiony przez babcię, ale dzisiaj przygotuję go sama :) Czas przywołać wspomnienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicoś Teresa

    Nicoś Teresa , 14.03.2017

    Pan Zbyszek ma rację!!!Kostka rosołowa to sam tłuszcz i sól !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda Bogdan

    Panda Bogdan , 03.01.2017

    bardzo łatwy i szybki ! przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    A gdzie jest informacja o tym, że artykuł jest sponsorowany? Jestem zawodowym kucharzem w dwu gwiazdkowej restauracji w Londynie i dla mnie każdy kto dodaje takie wynalazki, jak przykładowa kostka rosołowa Knorr - jest kulinarnym barbarzyńcą. Jeżeli autorze wpis jest sponsorowanym to spoko, ogarniam, aczkolwiek powinno być info o tym dla ludzi. Jeżeli jednak na serio dodajesz tę kostkę, to z całym szacunkiem, ale niestety nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni i gotowaniu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    Kostka knorr... a gdzie info, że artykuł jest sponsorowany? Dla mnie, zawodowego kucharza gotującego na co dzień w dwu gwiazdkowej knajpie w Londynie, ktoś kto dodaje, czy poleca wszelkie wynalazki typu kostka rosołowa, to barbarzyńca kulinarny i jedyne co go tłumaczy, to właśnie te krótkie info o sponsoringu. Jeżeli na serio autorze dodajesz te kostki, to wybacz mi ostre słowa - nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni - niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Czerwonka

    Agata Czerwonka , 25.07.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    dodałam żeberek wędzonych i pogotowałam chwilę zanim wrzuciłam warzywa...coś wspaniałego dodało tej kropki nad i, smak rewelacyjny... według mnie zasmażka jest zbędna..po za tym palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Domarus

    Iwona Domarus , 05.05.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mał Goś

    Mał Goś , 18.04.2016

    Pyyyyszna!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • slawek mierzejewski

    slawek mierzejewski , 18.02.2016

    się robi się zobaczy ale pachnie zaj*****cie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac , 17.02.2016

    Pyszne, przypomniało mi sie dzieciństwo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Tyburcy

    Żaneta Tyburcy , 19.01.2016

    Przepyszna zupka, zniknęła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wolczyk

    Emilia Wolczyk , 14.01.2016

    No naprawdę smaczna dziś robilam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuśniakZupa kapuśniak

Kapuśniak przepis, który powinien znajdować się w repertuarze każdego kucharza, któremu zależy na podawaniu aromatycznych zup z dodatkiem mięsa. Ważnym składnikiem w tej recepturze jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do kapuśniaku większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj przepis. Kapuśniak czeka na degustację! Smacznego.

Dla kogo?

Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje kapuśniaku. Zupie z kiszonej kapusty wyrazistości nie brakuje!

Na jaką okazję?

Kapuśniak to przepis, który możesz gotować bez specjalnego pretekstu. Z pewnością chętnie będziesz wracać do niej jesienią i zimą. Wersja przepisu na kapuśniak z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą) to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni.

Czy wiesz, że?

Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób kapuśniak z kiszonej kapusty nie będzie wsiąkać w miseczkę.

Kapuśniak przepis:

Udekoruj kapuśniak świeżym majerankiem albo rozmarynem. Jeśli nie zdecydujesz się na serwowanie jej w wydrążonym bochenku, zadbaj o to, by obok talerza z zupą kapuśniak znalazły się grube kromki świeżego pieczywa.