Kapuśniak – przepis: zupa z kiszonej kapusty | Przepisy.pl pixel

Zupa kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

306

4412 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4708 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.

Zupa kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.

Zupa kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.

Zupa kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw kapuśniak. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa kapuśniak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

34

Opinie o przepisie

  • Marcin z Lublina

    Marcin z Lublina , 07.12.2022

    Przepis bardzo dobry, wczoraj zrobiłem. Domownikom smakuje, Żona zadowolona. Miałem na szczęście zamrożony prawdziwy wędzony boczek zrobiony przez Rodziców. Pasowałyby jeszcze żeberka, ale ich niestety już nie posiadałem. Wszystko wg przepisu, z tym, że do smażącego się boczku dodałem jeszcze pokrojoną w kostkę białą kiełbasę Polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola

    Jola , 29.08.2022

    Kapuśniak to przepis obowiązkowy na jesienne dni!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia

    Sylwia , 26.03.2022

    Pyszna zupa! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 03.12.2021

    Ja proponuję pod koniec gotowania dolać sok z ogórków kiszonych, najlepiej domowych. To mój patent na doprawianie kwaśnych zup, które może straciły kwas podczas gotowania. Zawsze kiedy ogórki się kończą zostawiam w lodówce resztę soku i wykorzystuje właśnie na takie okazję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JB

    JB , 12.11.2021

    Kapuśniak jest ze słodkiej kapusty. A z kiszonej z kwaśnica.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Pycha super

    Pycha super , 01.06.2021

    Zupa wyszla pyeszna smaczna i wciągająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rozłucka

    Bożena Rozłucka , 04.12.2020

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kinga.w

    kinga.w , 23.03.2020

    TAK, można zmodyfikować ten przepis :) Aby zupka była bardziej syta można dodać garść ulubionej kaszy, np. jęczmiennej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mosiek

    Małgorzata Mosiek , 07.01.2020

    Zupa pyszna, jednak trochę mało zdecydowany smak...albo wiecej kiszonej kapusty, albo nieco soli na sam koniec.... to subiektywna ocena...;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Romanek

    Marcin Romanek , 24.11.2018

    Zupa megadobra polecam ten przepis...łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Foxy Shazam

    Foxy Shazam , 02.01.2018

    ~zbyszek londyn Zauważ, że cała ta aplikacja jest sponsorowana przez Knorr, więc nie tylko ten "artykuł jest sponsorowany". Chodzi w niej właśnie o to, aby gotować z wykorzystaniem produktów danej firmy, ale nie musisz tego koniecznie robić. A co do samego używania tych kostek rosołowych - jak ktoś ma ochotę ich używać, to niech używa - nie twój problem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Keil

    Malgorzata Keil , 11.08.2017

    Na żeberkach najlepsza palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gralki

    Ania Gralki , 06.08.2017

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Kapuśniak - smak dzieciństwa :) Najlepszy kapuśniak to ten robiony przez babcię, ale dzisiaj przygotuję go sama :) Czas przywołać wspomnienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicoś Teresa

    Nicoś Teresa , 14.03.2017

    Pan Zbyszek ma rację!!!Kostka rosołowa to sam tłuszcz i sól !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda Bogdan

    Panda Bogdan , 03.01.2017

    bardzo łatwy i szybki ! przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    A gdzie jest informacja o tym, że artykuł jest sponsorowany? Jestem zawodowym kucharzem w dwu gwiazdkowej restauracji w Londynie i dla mnie każdy kto dodaje takie wynalazki, jak przykładowa kostka rosołowa Knorr - jest kulinarnym barbarzyńcą. Jeżeli autorze wpis jest sponsorowanym to spoko, ogarniam, aczkolwiek powinno być info o tym dla ludzi. Jeżeli jednak na serio dodajesz tę kostkę, to z całym szacunkiem, ale niestety nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni i gotowaniu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    Kostka knorr... a gdzie info, że artykuł jest sponsorowany? Dla mnie, zawodowego kucharza gotującego na co dzień w dwu gwiazdkowej knajpie w Londynie, ktoś kto dodaje, czy poleca wszelkie wynalazki typu kostka rosołowa, to barbarzyńca kulinarny i jedyne co go tłumaczy, to właśnie te krótkie info o sponsoringu. Jeżeli na serio autorze dodajesz te kostki, to wybacz mi ostre słowa - nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni - niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Czerwonka

    Agata Czerwonka , 25.07.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    dodałam żeberek wędzonych i pogotowałam chwilę zanim wrzuciłam warzywa...coś wspaniałego dodało tej kropki nad i, smak rewelacyjny... według mnie zasmażka jest zbędna..po za tym palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Domarus

    Iwona Domarus , 05.05.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mał Goś

    Mał Goś , 18.04.2016

    Pyyyyszna!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • slawek mierzejewski

    slawek mierzejewski , 18.02.2016

    się robi się zobaczy ale pachnie zaj*****cie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac , 17.02.2016

    Pyszne, przypomniało mi sie dzieciństwo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Tyburcy

    Żaneta Tyburcy , 19.01.2016

    Przepyszna zupka, zniknęła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pomidorowa z makaronem
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuśniakZupa kapuśniak

Chcesz powrócić do tradycyjnej kuchni polskiej, która kryje w sobie głębię smaku i moc najwspanialszych aromatów? Z naszymi recepturami jest to możliwe! Nie szukaj inspiracji w kuchniach świata, tylko spróbuj tego, co jest lokalne i naprawdę pyszne. A kapuśniak to jedno z tych dań, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Ta zupa, choć podawana od lat, ciągle cieszy się ogromną popularnością. Przepis na kapuśniak powinien mieć swoje miejsce w repertuarze każdego kucharza, któremu zależy na podawaniu aromatycznych zup z dodatkiem mięsa. Ważnym składnikiem w tej recepturze jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do kapuśniaku większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj nasz przepis na kapuśniak . Później ciesz się z bliskimi wyjątkowo smacznymi efektami. Kapuśniak czeka na degustację! Spróbujesz?

Dla kogo?

Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wszystko za sprawą licznych przypraw, które znajdziesz w naszej recepturze. Ich aromat jest niezastąpiony w przepisie na zupę kapuśniak. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje kapuśniaku. Zupie z kiszonej kapusty wyrazistości nie brakuje! Kto jeszcze będzie zadowolony z naszej receptury? Wszyscy fani domowych potraw, którzy chcą przypomnieć sobie czasy beztroskiego dzieciństwa. Kapuśniak jak u babci to kwintesencja przepysznych obiadów w gronie rodziny. Wybierz się w podróż do przeszłości dzięki naszej smacznej recepturze! Warto również wspomnieć, że przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty należy do jednych z łatwiejszych przepisów. Jeżeli nie czujesz się na siłach, by gotować wyszukane potrawy, to spróbuj tej tradycyjnej zupy i zobaczysz, że przyrządzanie jej jest naprawdę prostym zadaniem. 

Na jaką okazję?

Kapuśniak to przepis, który możesz gotować bez specjalnego pretekstu. Z pewnością chętnie będziesz wracać do niego jesienią i zimą. Wersja przepisu na kapuśniak z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą) to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni. Rozgrzewający, smaczny, aromatyczny – idealny, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Kapuśniak z kiszonej kapusty będzie również dobrą opcją na obiad na kilka dni. Przygotuj duży garnek tej zupy i zaserwuj, kiedy tylko najdzie Cię ochota. Kapuśniak smakuje równie dobrze, gdy jest odgrzewany, ponieważ nie traci swoich właściwości. Aromat i smak pozostają na swoim miejscu i będą zachwycać Cię z każdą zjedzoną łyżką. Zastanawiasz się, czy zupa kapuśniak sprawdzi się na większych uroczystościach? Przychodzimy z odpowiedzią, która jest niezwykle prosta. Oczywiście, że tak! Śmiało zaserwuj aromatyczny kapuśniak na imieninach, urodzinach lub innych wydarzeniach z bliskimi. Każdy podziękuje Ci za taką ucztę smaków. Powodzenia!

Czy wiesz, że?

Chociaż przepis na kapuśniak domowy jest znany w całej Polsce, to w pewnych regionach możemy zjeść go w zupełnie innej formie. Wystarczy wyjechać na Podhale i spróbować tradycyjnej kwaśnicy bez warzyw. Musisz jednak wiedzieć, że ten rodzaj zupy jest wyjątkowo kwaśny i niekoniecznie przypadnie każdemu do gustu. Jeżeli więc wolisz nieco łagodniejsze opcje, to koniecznie spróbuj naszej receptury na zupę kapuśniak. Lekko kwaśna, aromatyczna i bogata w składniki – taka jest właśnie zupa z naszego przepisu. Nikt nie będzie w stanie powiedzieć jej „nie”, gdy pojawi się na talerzach. A może chcesz zaserwować ją w oryginalny sposób? Mamy na to świetny sposób! Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób kapuśniak z kiszonej kapusty nie będzie wsiąkać w miseczkę. Wszyscy goście docenią taki sposób podania. Zaskocz ich przy najbliższej okazji!

Dla urozmaicenia:

Udekoruj kapuśniak świeżym majerankiem albo rozmarynem. To nie tylko aromatyczne dodatki, ale również ozdoby, które sprawią, że danie będzie doskonale się prezentować. Pamiętaj – warstwa wizualna potrawy jest równie istotna! Dlatego odpowiednio udekorowana potrawa to dodatkowo przyjemne doznania estetyczne, które z pewnością zachęcą każdego do spróbowania. Kapuśniak domowy podawaj w dowolnej formie, która jest dla Ciebie najwygodniejsza. Na talerzu, w pieczywie – to do Ciebie należy wybór! Jeśli nie zdecydujesz się na serwowanie potrawy w wydrążonym bochenku, zadbaj o to, by obok talerza z zupą kapuśniak znalazły się grube kromki świeżego pieczywa. Może zdecydujesz się na upieczenie go? Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów, dzięki którym zrobisz domowy chleb lub bułki. Przepis na kapuśniak z takimi dodatkami będzie jeszcze lepszy. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw swoją opinię o zupie. Napisz, co najbardziej smakowało Ci w kapuśniaku!