Zupa kapuśniak przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

268

3861 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4044 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5983 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.

Zupa kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.

Zupa kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.

Zupa kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw zupę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa kapuśniak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

25

Opinie o przepisie

  • kinga.w

    kinga.w , 23.03.2020

    TAK, można zmodyfikować ten przepis :) Aby zupka była bardziej syta można dodać garść ulubionej kaszy, np. jęczmiennej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mosiek

    Małgorzata Mosiek , 07.01.2020

    Zupa pyszna, jednak trochę mało zdecydowany smak...albo wiecej kiszonej kapusty, albo nieco soli na sam koniec.... to subiektywna ocena...;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Romanek

    Marcin Romanek , 24.11.2018

    Zupa megadobra polecam ten przepis...łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Foxy Shazam

    Foxy Shazam , 02.01.2018

    ~zbyszek londyn Zauważ, że cała ta aplikacja jest sponsorowana przez Knorr, więc nie tylko ten "artykuł jest sponsorowany". Chodzi w niej właśnie o to, aby gotować z wykorzystaniem produktów danej firmy, ale nie musisz tego koniecznie robić. A co do samego używania tych kostek rosołowych - jak ktoś ma ochotę ich używać, to niech używa - nie twój problem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Keil

    Malgorzata Keil , 11.08.2017

    Na żeberkach najlepsza palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gralki

    Ania Gralki , 06.08.2017

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Kapuśniak - smak dzieciństwa :) Najlepszy kapuśniak to ten robiony przez babcię, ale dzisiaj przygotuję go sama :) Czas przywołać wspomnienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicoś Teresa

    Nicoś Teresa , 14.03.2017

    Pan Zbyszek ma rację!!!Kostka rosołowa to sam tłuszcz i sól !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda Bogdan

    Panda Bogdan , 03.01.2017

    bardzo łatwy i szybki ! przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    A gdzie jest informacja o tym, że artykuł jest sponsorowany? Jestem zawodowym kucharzem w dwu gwiazdkowej restauracji w Londynie i dla mnie każdy kto dodaje takie wynalazki, jak przykładowa kostka rosołowa Knorr - jest kulinarnym barbarzyńcą. Jeżeli autorze wpis jest sponsorowanym to spoko, ogarniam, aczkolwiek powinno być info o tym dla ludzi. Jeżeli jednak na serio dodajesz tę kostkę, to z całym szacunkiem, ale niestety nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni i gotowaniu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    Kostka knorr... a gdzie info, że artykuł jest sponsorowany? Dla mnie, zawodowego kucharza gotującego na co dzień w dwu gwiazdkowej knajpie w Londynie, ktoś kto dodaje, czy poleca wszelkie wynalazki typu kostka rosołowa, to barbarzyńca kulinarny i jedyne co go tłumaczy, to właśnie te krótkie info o sponsoringu. Jeżeli na serio autorze dodajesz te kostki, to wybacz mi ostre słowa - nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni - niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Czerwonka

    Agata Czerwonka , 25.07.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    dodałam żeberek wędzonych i pogotowałam chwilę zanim wrzuciłam warzywa...coś wspaniałego dodało tej kropki nad i, smak rewelacyjny... według mnie zasmażka jest zbędna..po za tym palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Domarus

    Iwona Domarus , 05.05.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mał Goś

    Mał Goś , 18.04.2016

    Pyyyyszna!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • slawek mierzejewski

    slawek mierzejewski , 18.02.2016

    się robi się zobaczy ale pachnie zaj*****cie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac , 17.02.2016

    Pyszne, przypomniało mi sie dzieciństwo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Tyburcy

    Żaneta Tyburcy , 19.01.2016

    Przepyszna zupka, zniknęła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wolczyk

    Emilia Wolczyk , 14.01.2016

    No naprawdę smaczna dziś robilam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Koczuba

    Tomek Koczuba , 16.12.2015

    pyszna wyszla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Koczuba

    Tomek Koczuba , 16.12.2015

    zupka przepyszna mi wyszla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Walczak

    Aleksandra Walczak , 26.06.2015

    mniam nic więcej :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuśniakZupa kapuśniak

Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wersja z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą), to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni. Jej ważnym składnikiem jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do dania większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje. Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób zupa nie będzie wsiąkać w miseczkę. Udekoruj danie świeżym majerankiem albo rozmarynem. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj przepis! Smacznego.