Zupa kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

260

3725 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4004 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5888 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

2 litry

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.

Zupa kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.

Zupa kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.

Zupa kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw zupę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa kapuśniak - Krok 5
24

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Mosiek

    Małgorzata Mosiek

    Zupa pyszna, jednak trochę mało zdecydowany smak...albo wiecej kiszonej kapusty, albo nieco soli na sam koniec.... to subiektywna ocena...;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Romanek

    Marcin Romanek

    Zupa megadobra polecam ten przepis...łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Foxy Shazam

    Foxy Shazam

    ~zbyszek londyn Zauważ, że cała ta aplikacja jest sponsorowana przez Knorr, więc nie tylko ten "artykuł jest sponsorowany". Chodzi w niej właśnie o to, aby gotować z wykorzystaniem produktów danej firmy, ale nie musisz tego koniecznie robić. A co do samego używania tych kostek rosołowych - jak ktoś ma ochotę ich używać, to niech używa - nie twój problem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Keil

    Malgorzata Keil

    Na żeberkach najlepsza palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gralki

    Ania Gralki

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek

    Kapuśniak - smak dzieciństwa :) Najlepszy kapuśniak to ten robiony przez babcię, ale dzisiaj przygotuję go sama :) Czas przywołać wspomnienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicoś Teresa

    Nicoś Teresa

    Pan Zbyszek ma rację!!!Kostka rosołowa to sam tłuszcz i sól !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda Bogdan

    Panda Bogdan

    bardzo łatwy i szybki ! przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn

    A gdzie jest informacja o tym, że artykuł jest sponsorowany? Jestem zawodowym kucharzem w dwu gwiazdkowej restauracji w Londynie i dla mnie każdy kto dodaje takie wynalazki, jak przykładowa kostka rosołowa Knorr - jest kulinarnym barbarzyńcą. Jeżeli autorze wpis jest sponsorowanym to spoko, ogarniam, aczkolwiek powinno być info o tym dla ludzi. Jeżeli jednak na serio dodajesz tę kostkę, to z całym szacunkiem, ale niestety nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni i gotowaniu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn

    Kostka knorr... a gdzie info, że artykuł jest sponsorowany? Dla mnie, zawodowego kucharza gotującego na co dzień w dwu gwiazdkowej knajpie w Londynie, ktoś kto dodaje, czy poleca wszelkie wynalazki typu kostka rosołowa, to barbarzyńca kulinarny i jedyne co go tłumaczy, to właśnie te krótkie info o sponsoringu. Jeżeli na serio autorze dodajesz te kostki, to wybacz mi ostre słowa - nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni - niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Czerwonka

    Agata Czerwonka

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S***

    dodałam żeberek wędzonych i pogotowałam chwilę zanim wrzuciłam warzywa...coś wspaniałego dodało tej kropki nad i, smak rewelacyjny... według mnie zasmażka jest zbędna..po za tym palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Domarus

    Iwona Domarus

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mał Goś

    Mał Goś

    Pyyyyszna!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • slawek mierzejewski

    slawek mierzejewski

    się robi się zobaczy ale pachnie zaj*****cie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac

    Pyszne, przypomniało mi sie dzieciństwo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Tyburcy

    Żaneta Tyburcy

    Przepyszna zupka, zniknęła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wolczyk

    Emilia Wolczyk

    No naprawdę smaczna dziś robilam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Koczuba

    Tomek Koczuba

    pyszna wyszla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Koczuba

    Tomek Koczuba

    zupka przepyszna mi wyszla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Walczak

    Aleksandra Walczak

    mniam nic więcej :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuśniakZupa kapuśniak

Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wersja z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą), to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni. Jej ważnym składnikiem jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do dania większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje. Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób zupa nie będzie wsiąkać w miseczkę. Udekoruj danie świeżym majerankiem albo rozmarynem. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj przepis! Smacznego.