Składniki
500 gramów
2 sztuki
150 gramów
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
2 litry
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.
Krok 2
Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.
Krok 4
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.
Krok 5
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw kapuśniak. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kapuśniak
Chcesz powrócić do tradycyjnej kuchni polskiej, która kryje w sobie głębię smaku i moc najwspanialszych aromatów? Z naszymi recepturami jest to możliwe! Nie szukaj inspiracji w kuchniach świata, tylko spróbuj tego, co jest lokalne i naprawdę pyszne. A kapuśniak to jedno z tych dań, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Ta zupa, choć podawana od lat, ciągle cieszy się ogromną popularnością. Przepis na kapuśniak powinien mieć swoje miejsce w repertuarze każdego kucharza, któremu zależy na podawaniu aromatycznych zup z dodatkiem mięsa. Ważnym składnikiem w tej recepturze jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do kapuśniaku większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj nasz przepis na kapuśniak . Później ciesz się z bliskimi wyjątkowo smacznymi efektami. Kapuśniak czeka na degustację! Spróbujesz?
Dla kogo?
Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wszystko za sprawą licznych przypraw, które znajdziesz w naszej recepturze. Ich aromat jest niezastąpiony w przepisie na zupę kapuśniak. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje kapuśniaku. Zupie z kiszonej kapusty wyrazistości nie brakuje! Kto jeszcze będzie zadowolony z naszej receptury? Wszyscy fani domowych potraw, którzy chcą przypomnieć sobie czasy beztroskiego dzieciństwa. Kapuśniak jak u babci to kwintesencja przepysznych obiadów w gronie rodziny. Wybierz się w podróż do przeszłości dzięki naszej smacznej recepturze! Warto również wspomnieć, że przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty należy do jednych z łatwiejszych przepisów. Jeżeli nie czujesz się na siłach, by gotować wyszukane potrawy, to spróbuj tej tradycyjnej zupy i zobaczysz, że przyrządzanie jej jest naprawdę prostym zadaniem.
Na jaką okazję?
Kapuśniak to przepis, który możesz gotować bez specjalnego pretekstu. Z pewnością chętnie będziesz wracać do niego jesienią i zimą. Wersja przepisu na kapuśniak z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą) to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni. Rozgrzewający, smaczny, aromatyczny – idealny, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Kapuśniak z kiszonej kapusty będzie również dobrą opcją na obiad na kilka dni. Przygotuj duży garnek tej zupy i zaserwuj, kiedy tylko najdzie Cię ochota. Kapuśniak smakuje równie dobrze, gdy jest odgrzewany, ponieważ nie traci swoich właściwości. Aromat i smak pozostają na swoim miejscu i będą zachwycać Cię z każdą zjedzoną łyżką. Zastanawiasz się, czy zupa kapuśniak sprawdzi się na większych uroczystościach? Przychodzimy z odpowiedzią, która jest niezwykle prosta. Oczywiście, że tak! Śmiało zaserwuj aromatyczny kapuśniak na imieninach, urodzinach lub innych wydarzeniach z bliskimi. Każdy podziękuje Ci za taką ucztę smaków. Powodzenia!
Czy wiesz, że?
Chociaż przepis na kapuśniak domowy jest znany w całej Polsce, to w pewnych regionach możemy zjeść go w zupełnie innej formie. Wystarczy wyjechać na Podhale i spróbować tradycyjnej kwaśnicy bez warzyw. Musisz jednak wiedzieć, że ten rodzaj zupy jest wyjątkowo kwaśny i niekoniecznie przypadnie każdemu do gustu. Jeżeli więc wolisz nieco łagodniejsze opcje, to koniecznie spróbuj naszej receptury na zupę kapuśniak. Lekko kwaśna, aromatyczna i bogata w składniki – taka jest właśnie zupa z naszego przepisu. Nikt nie będzie w stanie powiedzieć jej „nie”, gdy pojawi się na talerzach. A może chcesz zaserwować ją w oryginalny sposób? Mamy na to świetny sposób! Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób kapuśniak z kiszonej kapusty nie będzie wsiąkać w miseczkę. Wszyscy goście docenią taki sposób podania. Zaskocz ich przy najbliższej okazji!
Dla urozmaicenia:
Udekoruj kapuśniak świeżym majerankiem albo rozmarynem. To nie tylko aromatyczne dodatki, ale również ozdoby, które sprawią, że danie będzie doskonale się prezentować. Pamiętaj – warstwa wizualna potrawy jest równie istotna! Dlatego odpowiednio udekorowana potrawa to dodatkowo przyjemne doznania estetyczne, które z pewnością zachęcą każdego do spróbowania. Kapuśniak domowy podawaj w dowolnej formie, która jest dla Ciebie najwygodniejsza. Na talerzu, w pieczywie – to do Ciebie należy wybór! Jeśli nie zdecydujesz się na serwowanie potrawy w wydrążonym bochenku, zadbaj o to, by obok talerza z zupą kapuśniak znalazły się grube kromki świeżego pieczywa. Może zdecydujesz się na upieczenie go? Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów, dzięki którym zrobisz domowy chleb lub bułki. Przepis na kapuśniak z takimi dodatkami będzie jeszcze lepszy. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw swoją opinię o zupie. Napisz, co najbardziej smakowało Ci w kapuśniaku!