Składniki
500 gramów
2 sztuki
150 gramów
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
2 litry
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.
Krok 2
Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.
Krok 4
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.
Krok 5
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw zupę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kapuśniak
Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wersja z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą), to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni. Jej ważnym składnikiem jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do dania większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje. Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób zupa nie będzie wsiąkać w miseczkę. Udekoruj danie świeżym majerankiem albo rozmarynem. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj przepis! Smacznego.