Kapuśniak – przepis: zupa z kiszonej kapusty | Przepisy.pl pixel

Zupa kapuśniak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

298

4281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7023 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

2 litry

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Z porcji rosołowej i bulionetek Knorr przygotuj wywar.

Zupa kapuśniak - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewki i gotuj przez 15 minut.

Zupa kapuśniak - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę majerankiem, kminkiem oraz pieprzem do smaku.

Zupa kapuśniak - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niego poszatkowaną kapustę. Całość duś około 10 minut na małym ogniu, po czym dodaj do zupy.

Zupa kapuśniak - Krok 4

Krok 5

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj mąkę i tak przygotowaną zasmażką zapraw kapuśniak. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa kapuśniak - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. 

32

Opinie o przepisie

  • Jola

    Jola , 29.08.2022

    Kapuśniak to przepis obowiązkowy na jesienne dni!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia

    Sylwia , 26.03.2022

    Pyszna zupa! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 03.12.2021

    Ja proponuję pod koniec gotowania dolać sok z ogórków kiszonych, najlepiej domowych. To mój patent na doprawianie kwaśnych zup, które może straciły kwas podczas gotowania. Zawsze kiedy ogórki się kończą zostawiam w lodówce resztę soku i wykorzystuje właśnie na takie okazję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JB

    JB , 12.11.2021

    Kapuśniak jest ze słodkiej kapusty. A z kiszonej z kwaśnica.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pycha super

    Pycha super , 01.06.2021

    Zupa wyszla pyeszna smaczna i wciągająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Rozłucka

    Bożena Rozłucka , 04.12.2020

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kinga.w

    kinga.w , 23.03.2020

    TAK, można zmodyfikować ten przepis :) Aby zupka była bardziej syta można dodać garść ulubionej kaszy, np. jęczmiennej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mosiek

    Małgorzata Mosiek , 07.01.2020

    Zupa pyszna, jednak trochę mało zdecydowany smak...albo wiecej kiszonej kapusty, albo nieco soli na sam koniec.... to subiektywna ocena...;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Romanek

    Marcin Romanek , 24.11.2018

    Zupa megadobra polecam ten przepis...łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Foxy Shazam

    Foxy Shazam , 02.01.2018

    ~zbyszek londyn Zauważ, że cała ta aplikacja jest sponsorowana przez Knorr, więc nie tylko ten "artykuł jest sponsorowany". Chodzi w niej właśnie o to, aby gotować z wykorzystaniem produktów danej firmy, ale nie musisz tego koniecznie robić. A co do samego używania tych kostek rosołowych - jak ktoś ma ochotę ich używać, to niech używa - nie twój problem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Keil

    Malgorzata Keil , 11.08.2017

    Na żeberkach najlepsza palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Gralki

    Ania Gralki , 06.08.2017

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Kapuśniak - smak dzieciństwa :) Najlepszy kapuśniak to ten robiony przez babcię, ale dzisiaj przygotuję go sama :) Czas przywołać wspomnienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicoś Teresa

    Nicoś Teresa , 14.03.2017

    Pan Zbyszek ma rację!!!Kostka rosołowa to sam tłuszcz i sól !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panda Bogdan

    Panda Bogdan , 03.01.2017

    bardzo łatwy i szybki ! przepyszny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    A gdzie jest informacja o tym, że artykuł jest sponsorowany? Jestem zawodowym kucharzem w dwu gwiazdkowej restauracji w Londynie i dla mnie każdy kto dodaje takie wynalazki, jak przykładowa kostka rosołowa Knorr - jest kulinarnym barbarzyńcą. Jeżeli autorze wpis jest sponsorowanym to spoko, ogarniam, aczkolwiek powinno być info o tym dla ludzi. Jeżeli jednak na serio dodajesz tę kostkę, to z całym szacunkiem, ale niestety nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni i gotowaniu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbyszek londyn

    zbyszek londyn , 26.11.2016

    Kostka knorr... a gdzie info, że artykuł jest sponsorowany? Dla mnie, zawodowego kucharza gotującego na co dzień w dwu gwiazdkowej knajpie w Londynie, ktoś kto dodaje, czy poleca wszelkie wynalazki typu kostka rosołowa, to barbarzyńca kulinarny i jedyne co go tłumaczy, to właśnie te krótkie info o sponsoringu. Jeżeli na serio autorze dodajesz te kostki, to wybacz mi ostre słowa - nie masz zielonego pojęcia o dobrej kuchni - niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Czerwonka

    Agata Czerwonka , 25.07.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S*** , 15.05.2016

    dodałam żeberek wędzonych i pogotowałam chwilę zanim wrzuciłam warzywa...coś wspaniałego dodało tej kropki nad i, smak rewelacyjny... według mnie zasmażka jest zbędna..po za tym palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Domarus

    Iwona Domarus , 05.05.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mał Goś

    Mał Goś , 18.04.2016

    Pyyyyszna!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Gondek

    Aneta Gondek , 12.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • slawek mierzejewski

    slawek mierzejewski , 18.02.2016

    się robi się zobaczy ale pachnie zaj*****cie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac , 17.02.2016

    Pyszne, przypomniało mi sie dzieciństwo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Tyburcy

    Żaneta Tyburcy , 19.01.2016

    Przepyszna zupka, zniknęła w mgnieniu oka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wolczyk

    Emilia Wolczyk , 14.01.2016

    No naprawdę smaczna dziś robilam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Koczuba

    Tomek Koczuba , 16.12.2015

    pyszna wyszla

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bulion rybny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kapuśniakZupa kapuśniak

Kapuśniak przepis, który powinien znajdować się w repertuarze każdego kucharza, któremu zależy na podawaniu aromatycznych zup z dodatkiem mięsa. Ważnym składnikiem w tej recepturze jest wędzony boczek. Żeby jak najlepiej wykorzystać jego aromat, podsmaż go na patelni, a następnie przełóż do zupy, nie zapominając o wytopionym tłuszczu. Jeśli chcesz, dodaj do kapuśniaku większą ilość mięsa, np. z żeberek. Sprawdzi się także sztuka mięsa wołowego albo baranina. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania i wypróbuj przepis. Kapuśniak czeka na degustację! Smacznego.

Dla kogo?

Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Dopraw potrawę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Mielony dodaj jeszcze w trakcie gotowania, a szczyptą ziaren posyp nałożone na talerze porcje kapuśniaku. Zupie z kiszonej kapusty wyrazistości nie brakuje!

Na jaką okazję?

Kapuśniak to przepis, który możesz gotować bez specjalnego pretekstu. Z pewnością chętnie będziesz wracać do niej jesienią i zimą. Wersja przepisu na kapuśniak z kapustą kiszoną (gotowana bez warzyw zwana jest w górach kwaśnicą) to dobra inspiracja na obiad w chłodniejsze dni.

Czy wiesz, że?

Zupa kapuśniak bardzo dobrze nadaje się do podania w chlebie. Pamiętaj, by po wydrążeniu miąższu posmarować wnętrze pieczywa roztrzepanym białkiem i krótko zapiec. W ten sposób kapuśniak z kiszonej kapusty nie będzie wsiąkać w miseczkę.

Kapuśniak przepis:

Udekoruj kapuśniak świeżym majerankiem albo rozmarynem. Jeśli nie zdecydujesz się na serwowanie jej w wydrążonym bochenku, zadbaj o to, by obok talerza z zupą kapuśniak znalazły się grube kromki świeżego pieczywa.