Kwaśnica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kwaśnica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

843 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1054 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1873 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

Kwaśnica - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr do gotującej się wody z mięsem.

Kwaśnica - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj mięso, aż będzie miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolej wody.

Kwaśnica - Krok 3

Krok 4

Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru i obierz z kości. Mięso włóż z powrotem do garnka.

Kwaśnica - Krok 4

Krok 5

Dodaj rozdrobniony czosnek i całość zagotuj.

Kwaśnica - Krok 5

Krok 6

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Połącz je z zupą. Kwaśnicę podajemy z pieczywem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.

Kwaśnica - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek , 11.03.2019

    ile wody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stefański

    Andrzej Stefański , 02.08.2016

    J/w , jestem góralem z dziada pradziada ale... jako zyjym na tym świecie pol wieku, nie słysołek jesce ło kwaśnicy z kiołbasom a juz na pewno nie z grzybami! a jarzyny to juz cysto herezyjo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz , 02.01.2016

    To już nie jest kwaśnica tylko kapuśniak. Do kwaśnicy nie dodaje się jarzyn. Przed podaniem przepisu należy sprawdzić z czego gotuje sie kwaśnicę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KwaśnicaKwaśnica

Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygotowywana na bazie kiszonej kapusty, mięsa (najlepiej, aby była to baranina lub żebro wieprzowe) z dodatkiem słoniny, kawałków kiełbasy i grzybów, podawana z ziemniakami albo świeżym chlebem. Niektórzy klasyczną kwaśnicę jadają tylko w podhalańskich karczmach lub górskich schroniskach. My jednak jesteśmy zdania, że tego rarytasu nie warto sobie odmawiać, nawet jeśli z górami nie jest nam szczególnie po drodze. Jak ugotować kwaśnicę, by we własnej kuchni stworzyć autentyczny smak spod samiuśkich Tater? Mamy na to sposób – najlepszy przepis na kwaśnicę!

Dla kogo? Talerz zupy kwaśnicy zaspokoi głód i postawi na nogi, nie tylko po trudach górskich wędrówek, ale zawsze wtedy, gdy masz ochotę na wyrazisty obiad i konkretny posiłek, ponieważ najlepsza kwaśnica jest treściwa, mocno kwaśna, oraz bardzo mięsna i tłusta.

Na jaką okazję? Tęsknisz za widokiem górskich szczytów albo spacerami po malowniczych dolinach? Sprawdzony przepis na kwaśnicę umili czas oczekiwania na kolejną wyprawę. Z racji tego, że w zupie nie brakuje sycących składników, możesz śmiało potraktować ją jako solidny lunch albo bardzo rozgrzewającą kolację. Z zupą kwaśnicą żadne chłody nie będą ci straszne!

Czy wiesz, że? Kwaśnicę najlepiej jest serwować co najmniej jeden dzień po ugotowaniu – dzięki temu składniki zupy mogą się „przegryźć” i danie jest jeszcze smaczniejsze. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski, do zrobienia przepisu na zupę kwaśnicę wykorzystuje się wywar rybny.

Dla urozmaicenia: Tradycyjny przepis na zupę kwaśnicę możesz nieco urozmaicić, dodając do zupy dwa kieliszki żubrówki – wówczas nabierze ona specyficznego smaku. Kwaśnicę często podaje się z ziemniakami, które po ugotowaniu można dorzucić do talerza z zupą lub umieścić na talerzyku obok kwaśnicy.