Kwaśnica przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kwaśnica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

833 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1037 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1840 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

Kwaśnica - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr do gotującej się wody z mięsem.

Kwaśnica - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj mięso, aż będzie miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolej wody.

Kwaśnica - Krok 3

Krok 4

Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru i obierz z kości. Mięso włóż z powrotem do garnka.

Kwaśnica - Krok 4

Krok 5

Dodaj rozdrobniony czosnek i całość zagotuj.

Kwaśnica - Krok 5

Krok 6

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Połącz je z zupą. Kwaśnicę podajemy z pieczywem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.

Kwaśnica - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek , 11.03.2019

    ile wody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stefański

    Andrzej Stefański , 02.08.2016

    J/w , jestem góralem z dziada pradziada ale... jako zyjym na tym świecie pol wieku, nie słysołek jesce ło kwaśnicy z kiołbasom a juz na pewno nie z grzybami! a jarzyny to juz cysto herezyjo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz , 02.01.2016

    To już nie jest kwaśnica tylko kapuśniak. Do kwaśnicy nie dodaje się jarzyn. Przed podaniem przepisu należy sprawdzić z czego gotuje sie kwaśnicę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwaśnica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - KwaśnicaKwaśnica

Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygotowywana na bazie kiszonej kapusty, mięsa (najlepiej, aby była to baranina lub żebro wieprzowe) z dodatkiem słoniny, kawałków kiełbasy i grzybów, podawana z ziemniakami albo świeżym chlebem. Niektórzy klasyczną kwaśnicę jadają tylko w podhalańskich karczmach lub górskich schroniskach. My jednak jesteśmy zdania, że tego rarytasu nie warto sobie odmawiać, nawet jeśli z górami nie jest nam szczególnie po drodze. Jak ugotować kwaśnicę, by we własnej kuchni stworzyć autentyczny smak spod samiuśkich Tater? Mamy na to sposób – najlepszy przepis na kwaśnicę!

Dla kogo? Talerz zupy kwaśnicy zaspokoi głód i postawi na nogi, nie tylko po trudach górskich wędrówek, ale zawsze wtedy, gdy masz ochotę na wyrazisty obiad i konkretny posiłek, ponieważ najlepsza kwaśnica jest treściwa, mocno kwaśna, oraz bardzo mięsna i tłusta.

Na jaką okazję? Tęsknisz za widokiem górskich szczytów albo spacerami po malowniczych dolinach? Sprawdzony przepis na kwaśnicę umili czas oczekiwania na kolejną wyprawę. Z racji tego, że w zupie nie brakuje sycących składników, możesz śmiało potraktować ją jako solidny lunch albo bardzo rozgrzewającą kolację. Z zupą kwaśnicą żadne chłody nie będą ci straszne!

Czy wiesz, że? Kwaśnicę najlepiej jest serwować co najmniej jeden dzień po ugotowaniu – dzięki temu składniki zupy mogą się „przegryźć” i danie jest jeszcze smaczniejsze. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski, do zrobienia przepisu na zupę kwaśnicę wykorzystuje się wywar rybny.

Dla urozmaicenia: Tradycyjny przepis na zupę kwaśnicę możesz nieco urozmaicić, dodając do zupy dwa kieliszki żubrówki – wówczas nabierze ona specyficznego smaku. Kwaśnicę często podaje się z ziemniakami, które po ugotowaniu można dorzucić do talerza z zupą lub umieścić na talerzyku obok kwaśnicy.