Kwaśnica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

811 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1019 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1801 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

10 dekagramów

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

Kwaśnica - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Knorr do gotującej się wody z mięsem.

Kwaśnica - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj mięso, aż będzie miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolej wody.

Kwaśnica - Krok 3

Krok 4

Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru i obierz z kości. Mięso włóż z powrotem do garnka.

Kwaśnica - Krok 4

Krok 5

Dodaj rozdrobniony czosnek i całość zagotuj.

Kwaśnica - Krok 5

Krok 6

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Połącz je z zupą. Kwaśnicę podajemy z pieczywem lub ugotowanymi osobno ziemniakami.

Kwaśnica - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek

    ile wody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Stefański

    Andrzej Stefański

    J/w , jestem góralem z dziada pradziada ale... jako zyjym na tym świecie pol wieku, nie słysołek jesce ło kwaśnicy z kiołbasom a juz na pewno nie z grzybami! a jarzyny to juz cysto herezyjo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Bogacz

    Wanda Bogacz

    To już nie jest kwaśnica tylko kapuśniak. Do kwaśnicy nie dodaje się jarzyn. Przed podaniem przepisu należy sprawdzić z czego gotuje sie kwaśnicę.

    Odpowiedz Odpowiedz
4 osoby oglądają przepis:
Brokuły z fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KwaśnicaKwaśnica

Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygotowywana na bazie kiszonej kapusty, mięsa (najlepiej, aby była to baranina lub żebro wieprzowe) z dodatkiem słoniny, kawałków kiełbasy i grzybów, podawana z ziemniakami albo świeżym chlebem. Ważne, aby była ona treściwa, mocno kwaśna, oraz bardzo mięsna i tłusta. Kwaśnicę najlepiej jest serwować co najmniej jeden dzień po ugotowaniu – dzięki temu składniki zupa mogą się „przegryźć” i danie jest jeszcze smaczniejsze. Tradycyjny przepis możesz nieco urozmaicić dodając do zupy dwa kieliszki żubrówki – wówczas nabierze ona specyficznego smaku. Talerz takiej zupy zaspokoi głód i postawi na nogi, nie tylko po trudach górskich wędrówek, ale zawsze wtedy gdy masz ochotę na wyrazisty obiad.