Sałatka z ananasem i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ananasem i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
650 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i dopraw odrobiną soli. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Natrzyj nią mięso, następnie wstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka usmaż na złoty kolor.

Sałatka z ananasem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Po ostygnięciu pierś pokrój w plastry.

Sałatka z ananasem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Marchewkę zetrzyj na tarce. Ananasa, szczypior oraz orzechy pokrój, następnie wymieszaj ze sobą.

Sałatka z ananasem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody i oliwy.

Sałatka z ananasem i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowy sos połącz z marchewką, ananasem, szczypiorem i orzechami.

Sałatka z ananasem i kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Sałatkę podaj ułożoną fantazyjnie na talerzu.

Sałatka z ananasem i kurczakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Krystyna Bukowska

    Krystyna Bukowska , 15.12.2019

    Super lekkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mila bski

    mila bski , 23.09.2015

    Nice

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ananasem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Galantyna z kaczki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ananasem i kurczakiemSałatka z ananasem i kurczakiem

Jeżeli organizujesz przyjęcie, a nie masz pomysłu na łatwą w przygotowaniu i jednocześnie ciekawą potrawę, postaw na sałatkę z kurczakiem i ananasem. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil, a z zadaniem tym poradzą sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Czym kierować się, wybierając główny składnik sałatki, czyli kurczaka? Powinieneś przede wszystkim upewnić się, czy mięso jest świeże. Rozpoznasz je po tym, że piersi z kurczaka będą jednolite, jędrne, nieodbarwione i niewysuszone. Przed kupnem mięsa warto je także powąchać. Jeżeli decydujesz się na kupno pakowanego mięsa, sprawdź również datę jego zapakowania oraz przydatności do spożycia. Kolejnym z kluczowych składników potrawy jest ananas. Jak rozpoznać, że jest dojrzały i świeży? Jego liście powinny być zielone i lekko podsuszone na końcach, a skórka o pomarańczowo-zielonym odcieniu. Z równym powodzeniem możesz użyć ananasa z puszki. Sałatkę podawaj ułożoną fantazyjnie na talerzu i udekorowaną np. roszponką lub szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a będziesz go wielokrotnie powtarzać!