
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i dopraw odrobiną soli. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Natrzyj nią mięso, następnie wstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka usmaż na złoty kolor.

Krok 2
Po ostygnięciu pierś pokrój w plastry.

Krok 3
Marchewkę zetrzyj na tarce. Ananasa, szczypior oraz orzechy pokrój, następnie wymieszaj ze sobą.

Krok 4
Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody i oliwy.

Krok 5
Gotowy sos połącz z marchewką, ananasem, szczypiorem i orzechami.

Krok 6
Sałatkę podaj ułożoną fantazyjnie na talerzu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ananasem i kurczakiem
Jeżeli organizujesz przyjęcie, a nie masz pomysłu na łatwą w przygotowaniu i jednocześnie ciekawą potrawę, postaw na sałatkę z kurczakiem i ananasem. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil, a z zadaniem tym poradzą sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Czym kierować się, wybierając główny składnik sałatki, czyli kurczaka? Powinieneś przede wszystkim upewnić się, czy mięso jest świeże. Rozpoznasz je po tym, że piersi z kurczaka będą jednolite, jędrne, nieodbarwione i niewysuszone. Przed kupnem mięsa warto je także powąchać. Jeżeli decydujesz się na kupno pakowanego mięsa, sprawdź również datę jego zapakowania oraz przydatności do spożycia. Kolejnym z kluczowych składników potrawy jest ananas. Jak rozpoznać, że jest dojrzały i świeży? Jego liście powinny być zielone i lekko podsuszone na końcach, a skórka o pomarańczowo-zielonym odcieniu. Z równym powodzeniem możesz użyć ananasa z puszki. Sałatkę podawaj ułożoną fantazyjnie na talerzu i udekorowaną np. roszponką lub szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a będziesz go wielokrotnie powtarzać!