
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i dopraw odrobiną soli. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Natrzyj nią mięso, następnie wstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka usmaż na złoty kolor.

Krok 2
Po ostygnięciu pierś pokrój w plastry.

Krok 3
Marchewkę zetrzyj na tarce. Ananasa, szczypior oraz orzechy pokrój, następnie wymieszaj ze sobą.

Krok 4
Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody i oliwy.

Krok 5
Gotowy sos połącz z marchewką, ananasem, szczypiorem i orzechami.

Krok 6
Sałatkę podaj ułożoną fantazyjnie na talerzu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ananasem i kurczakiem
Jeżeli organizujesz przyjęcie, a nie masz pomysłu na łatwą w przygotowaniu i jednocześnie ciekawą potrawę, postaw na sałatkę z kurczakiem i ananasem. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil, a z zadaniem tym poradzą sobie nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Czym kierować się, wybierając główny składnik sałatki, czyli kurczaka? Powinieneś przede wszystkim upewnić się, czy mięso jest świeże. Rozpoznasz je po tym, że piersi z kurczaka będą jednolite, jędrne, nieodbarwione i niewysuszone. Przed kupnem mięsa warto je także powąchać. Jeżeli decydujesz się na kupno pakowanego mięsa, sprawdź również datę jego zapakowania oraz przydatności do spożycia. Kolejnym z kluczowych składników potrawy jest ananas. Jak rozpoznać, że jest dojrzały i świeży? Jego liście powinny być zielone i lekko podsuszone na końcach, a skórka o pomarańczowo-zielonym odcieniu. Z równym powodzeniem możesz użyć ananasa z puszki. Sałatkę podawaj ułożoną fantazyjnie na talerzu i udekorowaną np. roszponką lub szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a będziesz go wielokrotnie powtarzać!