Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
125 gramów
400 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Paprykę pokrój w paski i podsmaż na patelni.
Krok 3
Fasolkę odcedź i dodaj do papryki.
Krok 4
Dodaj ugotowaną kaszę bulgur, pomidory oraz 250 ml wody. Całość gotuj ok. 15 minut aż potrawa naturalnie zgęstnieje.
Dobra rada:
Podawaj z gęstym jogurtem i listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą
Co prawda ważnym składnikiem tej potrawy jest czarna fasola, lecz dzisiejsze gotowanie widzimy w jasnych barwach. Macie ochotę na proste, ale zaskakujące danie? Przepis na meksykański bulgur z całą pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających szefów kuchni.
Dla kogo?
Nie jesteście fanami gotowania na co najmniej kilka dni, ponieważ lubicie jak największą różnorodność w kuchni? Proporcje składników na meksykański bulgur z czarną fasolą zostały opracowane z myślą o kameralnych posiłkach.
Na jaką okazję?
Przygotowywać romantyczną kolację warto nie tylko z okazji walentynek. Pamiętajcie o tym na co dzień, nawet gdy czas goni. Wygospodarowanie 20 minut na przyrządzenie obiadu lub kolacji w stylu meksykańskim nie powinno stanowić dużego problemu.
Czy wiesz, że?
Nie wiecie, jak podejść do czarnej fasoli? W sklepach dostępna jest w formie konserwowej lub pod postacią suchych ziaren. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z brązowym ryżem i komosą ryżową.
Dla urozmaicenia:
Meksykański bulgur będzie wyglądać zjawiskowo, gdy na koniec dodacie do niego pokrojone w równe kawałki awokado.