Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
125 gramów
400 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Paprykę pokrój w paski i podsmaż na patelni.
Krok 3
Fasolkę odcedź i dodaj do papryki.
Krok 4
Dodaj ugotowaną kaszę bulgur, pomidory oraz 250 ml wody. Całość gotuj ok. 15 minut aż potrawa naturalnie zgęstnieje.
Dobra rada:
Podawaj z gęstym jogurtem i listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą
Co prawda ważnym składnikiem tej potrawy jest czarna fasola, lecz dzisiejsze gotowanie widzimy w jasnych barwach. Macie ochotę na proste, ale zaskakujące danie? Przepis na meksykański bulgur z całą pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających szefów kuchni.
Dla kogo?
Nie jesteście fanami gotowania na co najmniej kilka dni, ponieważ lubicie jak największą różnorodność w kuchni? Proporcje składników na meksykański bulgur z czarną fasolą zostały opracowane z myślą o kameralnych posiłkach.
Na jaką okazję?
Przygotowywać romantyczną kolację warto nie tylko z okazji walentynek. Pamiętajcie o tym na co dzień, nawet gdy czas goni. Wygospodarowanie 20 minut na przyrządzenie obiadu lub kolacji w stylu meksykańskim nie powinno stanowić dużego problemu.
Czy wiesz, że?
Nie wiecie, jak podejść do czarnej fasoli? W sklepach dostępna jest w formie konserwowej lub pod postacią suchych ziaren. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z brązowym ryżem i komosą ryżową.
Dla urozmaicenia:
Meksykański bulgur będzie wyglądać zjawiskowo, gdy na koniec dodacie do niego pokrojone w równe kawałki awokado.