Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

400 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Paprykę pokrój w paski i podsmaż na patelni.

Krok 3

Fasolkę odcedź i dodaj do papryki.

Krok 4

Dodaj ugotowaną kaszę bulgur, pomidory oraz 250 ml wody. Całość gotuj ok. 15 minut aż potrawa naturalnie zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z gęstym jogurtem i listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulgur po meksykańsku z czarną fasolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur po meksykańsku z czarną fasoląBulgur po meksykańsku z czarną fasolą

Co prawda ważnym składnikiem tej potrawy jest czarna fasola, lecz dzisiejsze gotowanie widzimy w jasnych barwach. Macie ochotę na proste, ale zaskakujące danie? Przepis na meksykański bulgur z całą pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających szefów kuchni.

Dla kogo?

Nie jesteście fanami gotowania na co najmniej kilka dni, ponieważ lubicie jak największą różnorodność w kuchni? Proporcje składników na meksykański bulgur z czarną fasolą zostały opracowane z myślą o kameralnych posiłkach.

Na jaką okazję?

Przygotowywać romantyczną kolację warto nie tylko z okazji walentynek. Pamiętajcie o tym na co dzień, nawet gdy czas goni. Wygospodarowanie 20 minut na przyrządzenie obiadu lub kolacji w stylu meksykańskim nie powinno stanowić dużego problemu.

Czy wiesz, że?

Nie wiecie, jak podejść do czarnej fasoli? W sklepach dostępna jest w formie konserwowej lub pod postacią suchych ziaren. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z brązowym ryżem i komosą ryżową.

Dla urozmaicenia:

Meksykański bulgur będzie wyglądać zjawiskowo, gdy na koniec dodacie do niego pokrojone w równe kawałki awokado.