
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
750 mililitrów
1 sztuka
250 gramów
4 sztuki
100 gramów
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Knorr zagotuj w 500ml wody. Dodaj kasze orkiszową oraz pęczak i gotuj powoli pod przykryciem 15 minut. W razie konieczności wlej więcej wody. Następnie dodaj komosę i gotuj kolejne 15 minut.
Krok 2
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Dymkę w paseczki. Szpinak umyj i osusz, a tymianek oberwij z gałązek.
Krok 3
Grzyby lekko posiekaj, cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju aż nabiorą złotej barwy. Dodaj dymkę, tymianek i brokuł. Smaż jeszcze kilka minut.
Krok 4
Teraz wymieszaj ugotowaną kaszę z usmażonymi warzywami. Dodaj szpinak. Podawaj w głębokich talerzach.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać tarty parmezan i kawałki orzechów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto z warzywami
Risotto znane jest już od wieków. Trzeba przyznać, że coraz popularniejsze kaszotta, przyrządzane na różne sposoby, mogą śmiało z nim konkurować w kategoriach wyśmienitego smaku oraz uniwersalności. W naszej wersji łączymy aż dwa rodzaje kasz i komosę ryżową z solidną porcją grzybów oraz warzyw. Oto przepis na kaszotto z warzywami, czyli roślinne danie na bogato!
Dla kogo?
Składniki potrawy zostały dobrane tak, by każdy mógł znaleźć w niej swoje ulubione smaki. Kaszotto z warzywami bez żadnych obaw włączysz nawet do restrykcyjnej diety wegańskiej.
Na jaką okazję?
Kaszotto z warzywami to sprytny sposób na warzywny obiad. Nie musisz każdego składnika podawać osobno. Wszystko wymieszaj w jednym dużym garnku i serwuj w głębokich talerzach, które zmieszczą solidną porcję pysznego obiadu.
Czy wiesz, że?
W przepisie na kaszotto warzywne możesz wykorzystać mrożony brokuł. Weź jednak pod uwagę, że warzywo będzie trzeba wcześniej krótko podgotować.
Dla urozmaicenia:
W roli grzybowego składnika w kaszotto z warzywami sprawdzą się pieczarki, boczniaki, podgrzybki i borowiki.