Przepisy na Makaron i ryż wegetariański
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (19) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Makaron i ryż wegetariański
Ryż i makaron stanowią doskonałą podstawę wielu smacznych wegetariańskich dań. Przygotujesz je na różne sposoby: w wersji wytrawnej i na słodko, gotowanej, smażonej i zapiekanej. Sprawdzą się zarówno podczas uroczystych posiłków, jak i na szybki obiad do pracy. Popularnym wegetariańskim daniem, które przyrządza się na bazie ryżu jest włoskie risotto. Do jego przygotowania używa się specjalnych gatunków ryżu – o okrągłych ziarnach i dużej zawartości skrobi. Dzięki temu potrawa zyskuje kremową konsystencję. Dodatkowo, ziarna dobrze chłoną wodę, więc nabierają również smaku bulionu oraz pozostałych składników. Do risotto pasuje wiele dodatków, takich jak: grzyby, szpinak czy szparagi. Dobrze smakuje również w wersji cytrynowej. Barwę ryżu zmienisz, doprawiając go szafranem lub dodając do jego gotowania niewielką ilość kurkumy. Jeśli wolisz ryż w formie sypkiej, przyrządź pilaw, klasyczne danie bliskowschodnie. W wegetariańskiej wersji tej potrawy, mięso zamień warzywami strączkowymi, np. włoskim grochem. Ryż dobrze smakuje ze szpinakiem i serem: kozim, fetą czy parmezanem. Makaron jest jednak równie uniwersalny i może stanowić bazę wielu potraw. Masz ochotę na szpinak albo pieczone warzywa? Ugotuj do nich krótki makaron: rurki, świderki czy kokardki. Ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw jest pasta primavera – danie z zielonymi warzywami. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej, dodaj nieco śmietanki oraz odrobinę drobno startego parmezanu. Oprócz potraw włoskich, z makaronu przyrządzisz także wiele orientalnych dań wegetariańskich. Wypróbuj metodę stir fry, czyli szybkiego smażenia. Dzięki niej warzywa, których użyjesz pozostaną chrupiące. Do smażonych potraw sprawdzi się makaron ryżowy, sojowy, jajeczny, ale również włoski, wyprodukowany z pszenicy durum. Warzywa to jednak nie tylko dodatek do makaronu. Z pokrojonych na bardzo cienkie, długie paski marchewki i cukinii zrobisz kolorowe spaghetti. Przygotowując wegetariański obiad, skorzystaj z naszych propozycji na wykorzystanie ryżu i makaronu.