Przepisy na Makaron i ryż wegetariański | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron i ryż wegetariański

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (13)

Smażony makaron z tofu i warzywami
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego...
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie, odpowiednie dla weget...
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzy...
Pesto spaghetti
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smaż...
Risotto grzybowe z nutą cytryny
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne...
Spaghetti z cukinii
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest prz...
Risotto z grzybami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do...
Pasta Primavera ze szparagami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Pasta Primavera ze szparagami to dobra propozycja na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Rozpo...
Risotto z białych szparagów
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który char...
Szybki ryż z patelni
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata...
Risotto z kurkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kurek. Te niezwykle popularne grzyby wykorzystywane są jako...
Makaron penne al Forno
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Zapiekanki makaronowe to potrawy, które nie mają sobie równych. Nie wymagają wiele wysiłku, a w j...
Bolognese z soczewicy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Wielu kucharzy przyzwyczaiło się do myślenia o sosie bolognese wyłącznie w kategoriach potrawy mi...

Ciekawostki i porady

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron i ryż wegetariańskiMakaron i ryż wegetariański

Ryż i makaron stanowią doskonałą podstawę wielu smacznych wegetariańskich dań. Przygotujesz je na różne sposoby: w wersji wytrawnej i na słodko, gotowanej, smażonej i zapiekanej. Sprawdzą się zarówno podczas uroczystych posiłków, jak i na szybki obiad do pracy. Popularnym wegetariańskim daniem, które przyrządza się na bazie ryżu jest włoskie risotto. Do jego przygotowania używa się specjalnych gatunków ryżu – o okrągłych ziarnach i dużej zawartości skrobi. Dzięki temu potrawa zyskuje kremową konsystencję. Dodatkowo, ziarna dobrze chłoną wodę, więc nabierają również smaku bulionu oraz pozostałych składników. Do risotto pasuje wiele dodatków, takich jak: grzyby, szpinak czy szparagi. Dobrze smakuje również w wersji cytrynowej. Barwę ryżu zmienisz, doprawiając go szafranem lub dodając do jego gotowania niewielką ilość kurkumy. Jeśli wolisz ryż w formie sypkiej, przyrządź pilaw, klasyczne danie bliskowschodnie. W wegetariańskiej wersji tej potrawy, mięso zamień warzywami strączkowymi, np. włoskim grochem. Ryż dobrze smakuje ze szpinakiem i serem: kozim, fetą czy parmezanem. Makaron jest jednak równie uniwersalny i może stanowić bazę wielu potraw. Masz ochotę na szpinak albo pieczone warzywa? Ugotuj do nich krótki makaron: rurki, świderki czy kokardki. Ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw jest pasta primavera – danie z zielonymi warzywami. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej, dodaj nieco śmietanki oraz odrobinę drobno startego parmezanu. Oprócz potraw włoskich, z makaronu przyrządzisz także wiele orientalnych dań wegetariańskich. Wypróbuj metodę stir fry, czyli szybkiego smażenia. Dzięki niej warzywa, których użyjesz pozostaną chrupiące. Do smażonych potraw sprawdzi się makaron ryżowy, sojowy, jajeczny, ale również włoski, wyprodukowany z pszenicy durum. Warzywa to jednak nie tylko dodatek do makaronu. Z pokrojonych na bardzo cienkie, długie paski marchewki i cukinii zrobisz kolorowe spaghetti. Przygotowując wegetariański obiad, skorzystaj z naszych propozycji na wykorzystanie ryżu i makaronu.