Makaron i ryż wegetariański

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (18)

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

157

łatwe

25 min.
Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z n...
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami

25

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie, odpowiednie dla weget...
Makaron linguine z pieczonymi warzywami

24

łatwe

5 min.
Makaron linguine z pieczonymi warzywami nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje. T...
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

21

łatwe

15 min.
Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzy...
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim

11

łatwe

5 min.
Tagliatelle to makaron pochodzący z północnych rejonów Włoch, który kształtem przypomina szerokie...
Penne w pomidorowym sosie

12

łatwe

5 min.
Chcesz urozmaicić swoją dietę? Przygotuj smaczną wegetariańską kolację lub obiad. Makaron ugotuj...
Pesto spaghetti

16

łatwe

5 min.
Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smaż...
Risotto grzybowe z nutą cytryny

13

łatwe

5 min.
Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne...
Spaghetti z cukinii

18

łatwe

5 min.
Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest prz...
Wiosenny makaron z warzywami

11

łatwe

5 min.
Makaron fettuccine łączy się z wieloma różnorodnymi dodatkami i można przygotować z niego wiele s...
Risotto z grzybami

8

łatwe

10 min.
Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do...
Pasta Primavera ze szparagami

8

łatwe

5 min.
Pasta Primavera ze szparagami to dobra propozycja na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Rozpo...
Groch włoski i pilaw z ryżu

5

łatwe

5 min.
Pilaw (pilaf, pilav) to bliskowschodnia potrawa na bazie kaszy bulgur lub ryżu. Często podaje się...
Kremowe risotto

9

łatwe

5 min.
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizze. Jej ważnym składnikiem jest także uprawiany na półn...
Risotto z prawdziwkami

2

łatwe

5 min.
Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunko...
Risotto z białych szparagów

4

łatwe

15 min.
Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który char...
Risotto ze szparagami

9

łatwe

5 min.
Risotto to jedna z flagowych potraw kuchni włoskiej. Często występuje jako danie wegetariańskie...
Spaghetti z brokułami i kozim serem

1

łatwe

10 min.
Potrawy wegetariańskie są coraz bardziej popularne i dają wiele kulinarnych możliwości. Dieta bez...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron i ryż wegetariańskiMakaron i ryż wegetariański

Ryż i makaron stanowią doskonałą podstawę wielu smacznych wegetariańskich dań. Przygotujesz je na różne sposoby: w wersji wytrawnej i na słodko, gotowanej, smażonej i zapiekanej. Sprawdzą się zarówno podczas uroczystych posiłków, jak i na szybki obiad do pracy. Popularnym wegetariańskim daniem, które przyrządza się na bazie ryżu jest włoskie risotto. Do jego przygotowania używa się specjalnych gatunków ryżu – o okrągłych ziarnach i dużej zawartości skrobi. Dzięki temu potrawa zyskuje kremową konsystencję. Dodatkowo, ziarna dobrze chłoną wodę, więc nabierają również smaku bulionu oraz pozostałych składników. Do risotto pasuje wiele dodatków, takich jak: grzyby, szpinak czy szparagi. Dobrze smakuje również w wersji cytrynowej. Barwę ryżu zmienisz, doprawiając go szafranem lub dodając do jego gotowania niewielką ilość kurkumy. Jeśli wolisz ryż w formie sypkiej, przyrządź pilaw, klasyczne danie bliskowschodnie. W wegetariańskiej wersji tej potrawy, mięso zamień warzywami strączkowymi, np. włoskim grochem. Ryż dobrze smakuje ze szpinakiem i serem: kozim, fetą czy parmezanem. Makaron jest jednak równie uniwersalny i może stanowić bazę wielu potraw. Masz ochotę na szpinak albo pieczone warzywa? Ugotuj do nich krótki makaron: rurki, świderki czy kokardki. Ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw jest pasta primavera – danie z zielonymi warzywami. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej, dodaj nieco śmietanki oraz odrobinę drobno startego parmezanu. Oprócz potraw włoskich, z makaronu przyrządzisz także wiele orientalnych dań wegetariańskich. Wypróbuj metodę stir fry, czyli szybkiego smażenia. Dzięki niej warzywa, których użyjesz pozostaną chrupiące. Do smażonych potraw sprawdzi się makaron ryżowy, sojowy, jajeczny, ale również włoski, wyprodukowany z pszenicy durum. Warzywa to jednak nie tylko dodatek do makaronu. Z pokrojonych na bardzo cienkie, długie paski marchewki i cukinii zrobisz kolorowe spaghetti. Przygotowując wegetariański obiad, skorzystaj z naszych propozycji na wykorzystanie ryżu i makaronu.