Przepisy na Makaron i ryż wegetariański | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron i ryż wegetariański

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (21)

Smażony makaron z tofu i warzywami
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Makaron z tofu jest dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego, al...
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie odpowiednie dla wegeta...
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ze szparagami i śmietaną to dobra okazja, by rozpocząć przygodę z tym sezonowym warzywem...
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Tagliatelle to makaron pochodzący z północnych rejonów Włoch, który kształtem przypomina szerokie...
Pesto spaghetti
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smaż...
Risotto grzybowe z nutą cytryny
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne...
Spaghetti z cukinii
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest prz...
Wiosenny makaron z warzywami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Makaron fettuccine łączy się z wieloma różnorodnymi dodatkami i można przygotować z niego wiele s...
Risotto z grzybami
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do...
Pasta Primavera ze szparagami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Pasta Primavera ze szparagami to dobra propozycja na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Rozpo...
Szybki ryż z patelni
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata...
Risotto z kurkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kurek. Te niezwykle popularne grzyby wykorzystywane są jako...
Makaron penne al Forno
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Zapiekanki makaronowe to potrawy, które nie mają sobie równych. Nie wymagają wiele wysiłku, a w j...
Bolognese z soczewicy
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Wielu kucharzy przyzwyczaiło się do myślenia o sosie bolognese wyłącznie w kategoriach potrawy mi...
Szybka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotuj ziemniaki, marchew, pora, cebulę i korzeń pietruszki. To właśnie za sprawą tych warzyw...
Kaszotto z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Risotto znane jest już od wieków. Trzeba przyznać, że coraz popularniejsze kaszotta, przyrządzane...
Makaron Mezze z warzywami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Proste i szybkie danie makaronowe nie musi bazować na gotowcach i sosach ze słoika, które wystarc...
Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Do tego, że burgery przestały być domeną wyłącznie mięsożerców, chyba nikogo nie trzeba przekonyw...
Jednogarnkowe warzywa z fasolą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Każdy amator gotowania powinien zdawać sobie sprawę, że postrzeganie warzyw wyłącznie w kategoria...
Makaron po chińsku wege
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron i ryż wegetariańskiMakaron i ryż wegetariański

Ryż i makaron stanowią doskonałą podstawę wielu smacznych wegetariańskich dań. Przygotujesz je na różne sposoby: w wersji wytrawnej i na słodko, gotowanej, smażonej i zapiekanej. Sprawdzą się zarówno podczas uroczystych posiłków, jak i na szybki obiad do pracy. Popularnym wegetariańskim daniem, które przyrządza się na bazie ryżu jest włoskie risotto. Do jego przygotowania używa się specjalnych gatunków ryżu – o okrągłych ziarnach i dużej zawartości skrobi. Dzięki temu potrawa zyskuje kremową konsystencję. Dodatkowo, ziarna dobrze chłoną wodę, więc nabierają również smaku bulionu oraz pozostałych składników. Do risotto pasuje wiele dodatków, takich jak: grzyby, szpinak czy szparagi. Dobrze smakuje również w wersji cytrynowej. Barwę ryżu zmienisz, doprawiając go szafranem lub dodając do jego gotowania niewielką ilość kurkumy. Jeśli wolisz ryż w formie sypkiej, przyrządź pilaw, klasyczne danie bliskowschodnie. W wegetariańskiej wersji tej potrawy, mięso zamień warzywami strączkowymi, np. włoskim grochem. Ryż dobrze smakuje ze szpinakiem i serem: kozim, fetą czy parmezanem. Makaron jest jednak równie uniwersalny i może stanowić bazę wielu potraw. Masz ochotę na szpinak albo pieczone warzywa? Ugotuj do nich krótki makaron: rurki, świderki czy kokardki. Ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw jest pasta primavera – danie z zielonymi warzywami. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej, dodaj nieco śmietanki oraz odrobinę drobno startego parmezanu. Oprócz potraw włoskich, z makaronu przyrządzisz także wiele orientalnych dań wegetariańskich. Wypróbuj metodę stir fry, czyli szybkiego smażenia. Dzięki niej warzywa, których użyjesz pozostaną chrupiące. Do smażonych potraw sprawdzi się makaron ryżowy, sojowy, jajeczny, ale również włoski, wyprodukowany z pszenicy durum. Warzywa to jednak nie tylko dodatek do makaronu. Z pokrojonych na bardzo cienkie, długie paski marchewki i cukinii zrobisz kolorowe spaghetti. Przygotowując wegetariański obiad, skorzystaj z naszych propozycji na wykorzystanie ryżu i makaronu.