Przepisy na Makaron i ryż wegetariański

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (19)

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
ratingratingratingratingrating

166

difficulty

łatwe

25 min.
Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z n...
Smażony makaron z chrupiącymi warzywami
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na bezmięsny obiad lub kolację? Przyrządź smaczne danie, odpowiednie dla weget...
Makaron linguine z pieczonymi warzywami
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

5 min.
Makaron linguine z pieczonymi warzywami nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje. T...
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

łatwe

15 min.
Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzy...
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

5 min.
Tagliatelle to makaron pochodzący z północnych rejonów Włoch, który kształtem przypomina szerokie...
Penne w pomidorowym sosie
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

5 min.
Chcesz urozmaicić swoją dietę? Przygotuj smaczną wegetariańską kolację lub obiad. Makaron ugotuj...
Pesto spaghetti
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

5 min.
Pesto to jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Przyrządzane jest bez gotowania i smaż...
Risotto grzybowe z nutą cytryny
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

5 min.
Pieczarki i cytryna mogą stanowić świetne połączenie. Przekonasz się o tym, przyrządzając smaczne...
Spaghetti z cukinii
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

5 min.
Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest prz...
Wiosenny makaron z warzywami
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

5 min.
Makaron fettuccine łączy się z wieloma różnorodnymi dodatkami i można przygotować z niego wiele s...
Risotto z grzybami
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

10 min.
Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do...
Pasta Primavera ze szparagami
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

5 min.
Pasta Primavera ze szparagami to dobra propozycja na przygotowanie wegetariańskiego obiadu. Rozpo...
Groch włoski i pilaw z ryżu
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

5 min.
Pilaw (pilaf, pilav) to bliskowschodnia potrawa na bazie kaszy bulgur lub ryżu. Często podaje się...
Kremowe risotto
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

5 min.
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizze. Jej ważnym składnikiem jest także uprawiany na półn...
Risotto z prawdziwkami
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

5 min.
Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunko...
Risotto z białych szparagów
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

15 min.
Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który char...
Risotto ze szparagami
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

5 min.
Risotto to jedna z flagowych potraw kuchni włoskiej. Często występuje jako danie wegetariańskie...
Spaghetti z brokułami i kozim serem
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

30 min.
Potrawy wegetariańskie są coraz bardziej popularne i dają wiele kulinarnych możliwości. Dieta bez...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron i ryż wegetariańskiMakaron i ryż wegetariański

Ryż i makaron stanowią doskonałą podstawę wielu smacznych wegetariańskich dań. Przygotujesz je na różne sposoby: w wersji wytrawnej i na słodko, gotowanej, smażonej i zapiekanej. Sprawdzą się zarówno podczas uroczystych posiłków, jak i na szybki obiad do pracy. Popularnym wegetariańskim daniem, które przyrządza się na bazie ryżu jest włoskie risotto. Do jego przygotowania używa się specjalnych gatunków ryżu – o okrągłych ziarnach i dużej zawartości skrobi. Dzięki temu potrawa zyskuje kremową konsystencję. Dodatkowo, ziarna dobrze chłoną wodę, więc nabierają również smaku bulionu oraz pozostałych składników. Do risotto pasuje wiele dodatków, takich jak: grzyby, szpinak czy szparagi. Dobrze smakuje również w wersji cytrynowej. Barwę ryżu zmienisz, doprawiając go szafranem lub dodając do jego gotowania niewielką ilość kurkumy. Jeśli wolisz ryż w formie sypkiej, przyrządź pilaw, klasyczne danie bliskowschodnie. W wegetariańskiej wersji tej potrawy, mięso zamień warzywami strączkowymi, np. włoskim grochem. Ryż dobrze smakuje ze szpinakiem i serem: kozim, fetą czy parmezanem. Makaron jest jednak równie uniwersalny i może stanowić bazę wielu potraw. Masz ochotę na szpinak albo pieczone warzywa? Ugotuj do nich krótki makaron: rurki, świderki czy kokardki. Ciekawym sposobem na wykorzystanie warzyw jest pasta primavera – danie z zielonymi warzywami. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej, dodaj nieco śmietanki oraz odrobinę drobno startego parmezanu. Oprócz potraw włoskich, z makaronu przyrządzisz także wiele orientalnych dań wegetariańskich. Wypróbuj metodę stir fry, czyli szybkiego smażenia. Dzięki niej warzywa, których użyjesz pozostaną chrupiące. Do smażonych potraw sprawdzi się makaron ryżowy, sojowy, jajeczny, ale również włoski, wyprodukowany z pszenicy durum. Warzywa to jednak nie tylko dodatek do makaronu. Z pokrojonych na bardzo cienkie, długie paski marchewki i cukinii zrobisz kolorowe spaghetti. Przygotowując wegetariański obiad, skorzystaj z naszych propozycji na wykorzystanie ryżu i makaronu.