Spaghetti z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z cukinii

i marchewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Obierz marchewkę. Marchew i cukinię pokrój w Julienne czyli w bardzo cienkie długie paski. Drobno posiekaj czosnek i zetrzyj ser.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj marchew i cukinię. Warzywa smaż przez dwie-trzy minuty, aż zrobią się miękkie. Dodaj sos wymieszany ze 100ml wody i śmietaną, gotuj razem przez 3 minuty. Do sosu dodaj pocięte w paseczki liście bazylii oraz gorący makaron, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Makaron podawaj posypany parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać też czerwona paprykę lub zielony groszek.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Pawel Skorupski

    Pawel Skorupski , 15.06.2020

    Bardzo smaczna letnia potrawa, i łatwa w przygotowaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z cukiniiSpaghetti z cukinii

Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest przygotowanie ich w formie spaghetti. Pocięte w długie paski marchewka i cukinia doskonale wyglądają zmieszane z makaronem. Są też delikatne w smaku i pasują do wielu różnych dodatków. Najpierw przygotuj marchewkę – jest twardsza od cukinii i wymaga dłuższej obróbki termicznej. Spróbuj eksperymentować z kolorami. Wykorzystaj do dania np. żółtą cukinię, fioletową marchew i czerwoną paprykę. Danie będzie prezentować się jeszcze lepiej, kiedy użyjesz kolorowego makaronu spaghetti. Przygotuj sos serowo-śmietanowy. Śmietanę zamień na gęsty jogurt naturalny, jeśli wolisz łagodniejsze smaki. Paski warzyw dołącz do makaronu i wymieszaj z sosem. Udekoruj każdy talerz płatkami wegetariańskiego sera, groszkiem albo pomidorkami koktajlowymi. Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty. Spaghetti z warzywami to doskonała propozycja na wegetariańską kolację. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu przy najbliższej okazji!