Spaghetti z cukinii i marchewki - makaron: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z cukinii

i marchewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

385 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Obierz marchewkę. Marchew i cukinię pokrój w Julienne czyli w bardzo cienkie długie paski. Drobno posiekaj czosnek i zetrzyj ser.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj marchew i cukinię. Warzywa smaż przez dwie-trzy minuty, aż zrobią się miękkie. Dodaj sos wymieszany ze 100ml wody i śmietaną, gotuj razem przez 3 minuty. Do sosu dodaj pocięte w paseczki liście bazylii oraz gorący makaron, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Makaron podawaj posypany parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać też czerwona paprykę lub zielony groszek.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Pawel Skorupski

    Pawel Skorupski , 15.06.2020

    Bardzo smaczna letnia potrawa, i łatwa w przygotowaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z cukiniiSpaghetti z cukinii

Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest przygotowanie ich w formie spaghetti. Pocięte w długie paski marchewka i cukinia doskonale wyglądają zmieszane z makaronem. Są też delikatne w smaku i pasują do wielu różnych dodatków. Najpierw przygotuj marchewkę – jest twardsza od cukinii i wymaga dłuższej obróbki termicznej. Spróbuj eksperymentować z kolorami. Wykorzystaj do dania np. żółtą cukinię, fioletową marchew i czerwoną paprykę. Danie będzie prezentować się jeszcze lepiej, kiedy użyjesz kolorowego makaronu spaghetti. Przygotuj sos serowo-śmietanowy. Śmietanę zamień na gęsty jogurt naturalny, jeśli wolisz łagodniejsze smaki. Paski warzyw dołącz do makaronu i wymieszaj z sosem. Udekoruj każdy talerz płatkami wegetariańskiego sera, groszkiem albo pomidorkami koktajlowymi. Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty. Spaghetti z warzywami to doskonała propozycja na wegetariańską kolację. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu przy najbliższej okazji!