
Składniki
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Obierz marchewkę. Marchew i cukinię pokrój w Julienne czyli w bardzo cienkie długie paski. Drobno posiekaj czosnek i zetrzyj ser.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj marchew i cukinię. Warzywa smaż przez dwie-trzy minuty, aż zrobią się miękkie. Dodaj sos wymieszany ze 100ml wody i śmietaną, gotuj razem przez 3 minuty. Do sosu dodaj pocięte w paseczki liście bazylii oraz gorący makaron, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Makaron podawaj posypany parmezanem.

Dobra rada:
Do makaronu możesz dodać też czerwona paprykę lub zielony groszek.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z cukinii
Dieta wegetariańska jest pełna ciekawych sposobów na wykorzystanie warzyw. Jednym z nich jest przygotowanie ich w formie spaghetti. Pocięte w długie paski marchewka i cukinia doskonale wyglądają zmieszane z makaronem. Są też delikatne w smaku i pasują do wielu różnych dodatków. Najpierw przygotuj marchewkę – jest twardsza od cukinii i wymaga dłuższej obróbki termicznej. Spróbuj eksperymentować z kolorami. Wykorzystaj do dania np. żółtą cukinię, fioletową marchew i czerwoną paprykę. Danie będzie prezentować się jeszcze lepiej, kiedy użyjesz kolorowego makaronu spaghetti. Przygotuj sos serowo-śmietanowy. Śmietanę zamień na gęsty jogurt naturalny, jeśli wolisz łagodniejsze smaki. Paski warzyw dołącz do makaronu i wymieszaj z sosem. Udekoruj każdy talerz płatkami wegetariańskiego sera, groszkiem albo pomidorkami koktajlowymi. Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty. Spaghetti z warzywami to doskonała propozycja na wegetariańską kolację. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu przy najbliższej okazji!