Makaron linguine z pieczonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220° C. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek producenta. Po ugotowaniu makaron odcedź, pozostawiając niewielką ilość wody na dnie.

Krok 2

Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój w półplastry, pomidorki przekrój na pół, posiekaj bazylię, zetrzyj ser, czosnek rozetrzyj na miazgę. Warzywa rozłóż na blasze piekarnika. Piecz około 10- 15 minut.

Krok 3

W misce z kilkoma łyżkami wody i oliwą rozetrzyj bulion warzywny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser i posiekaną bazylię. Całość mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę.

Krok 4

W garnku, w którym gotowałeś makaron pomieszaj pastę i upieczone warzywa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać garść suszonych pomidorów.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron linguine z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron linguine z pieczonymi warzywamiMakaron linguine z pieczonymi warzywami

Makaron linguine z pieczonymi warzywami nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje. To jeden z licznych dowodów na to, że jedzenie wegetariańskie ma wiele zalet. W przypadku tego przepisu duże znaczenie ma sposób przyrządzania warzyw – pieczone w piekarniku są delikatnie przyrumienione i jednocześnie soczyste. Pieczenie wydobywa ich naturalne walory smakowe i warzywa nie rozpadają się, jak czasami zdarza się przy smażeniu. Możesz upiec je w folii, wtedy zachowają ładniejszy kolor i nie wyschną. W kuchni wegetariańskiej bardzo ważne są też przyprawy. O wyrazistości tego dania decyduje także pasta przygotowana z bulionu warzywnego, przeciśniętego przez praskę czosnku, startego sera oraz posiekanej bazylii, którą doprawia się makaron oraz warzywa. Całość możesz posypać parmezanem lub startym żółtym serem. Potrawa będzie również świetnie komponowała się z innymi warzywami – suszonymi pomidorami, kaparami lub pieczoną papryką. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie wegetariańskie z makaronem!