Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

50 gramów

1 puszka

1 pęczek

1 sztuka

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 200 stopni. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na kawałki ok 2cm. Soczewicę odcedź. Dymkę i natkę pietruszki posiekaj. Grzyby umyj i lekko obsusz. Rukolę umyj i osusz.

Krok 2

Ziemniaki połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i upiecz przez 15 minut. Następnie gorące ziemniaki przełóż do miski i ugnieć na puree.

Krok 3

Teraz dodaj przyprawy jak Delikat Knorr, przyprawę Grubo Mieloną, kumin, a także płatki owsiane, soczewicę i posiekane zioła. Wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Uformuj w dłoniach 8 średnich lub 16 małych burgerów. Wstaw je do lodówki na 1 godzinę aby stężały.

Krok 5

Gotowe burgery smaż na patelni z oliwą po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni usmaż grzyby.

Krok 6

W tym czasie pomidorki umyj i przekrój na pół. Awokado umyj, wyjmij pestkę i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Na dużym talerzu rozłóż rukolę. Połóż na wierzchu burgery i udekoruj danie pomidorkami oraz awokado.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie skrop porządną ilością oliwy oraz dobrym octem balsamicznym. Możesz również dodać posiekane orzechy lub młody szpinak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dżem z dyni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy

Do tego, że burgery przestały być domeną wyłącznie mięsożerców, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Liczne bary i restauracje wciąż serwują nam nowe roślinne wersje tego kultowego przysmaku, jednak ich walorami możemy cieszyć się także we własnym domu. Wegańskie burgery z batatów i soczewicy podawane z awokado to specjał, który z powodzeniem mógłby być ukoronowaniem menu niejednego lokalu!

Dla kogo?

Oto przepis idealny dla poszukiwaczy niebanalnych frykasów. Bez obaw, wszystkie składniki na burgery z batatów i soczewicy znaleźć można w dobrze zaopatrzonych warzywniakach i marketach, więc skompletowanie zapasów nie będzie stanowiło problemu.

Na jaką okazję?

Nawet jeśli zamierzasz zjeść obiad w pojedynkę, postaraj się, by posiłek był smaczny i atrakcyjnie podany. Po spałaszowaniu domowych burgerów wege z batatów dobry humor będzie utrzymywać się naprawdę długo.

Czy wiesz, że?

Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej, więc nie musisz jej wcześniej namaczać do wykonania burgerów z soczewicą i batatami.

Dla urozmaicenia:

Gotowe wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków serwuj z dowolną sałatką. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać białą rzepę albo rukiew wodną.