Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 puszka
1 pęczek
1 sztuka
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój na kawałki ok 2cm. Soczewicę odcedź. Dymkę i natkę pietruszki posiekaj. Grzyby umyj i lekko obsusz. Rukolę umyj i osusz.
Krok 2
Ziemniaki połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i upiecz przez 15 minut. Następnie gorące ziemniaki przełóż do miski i ugnieć na puree.
Krok 3
Teraz dodaj przyprawy jak Delikat Knorr, przyprawę Grubo Mieloną, kumin, a także płatki owsiane, soczewicę i posiekane zioła. Wymieszaj dokładnie.
Krok 4
Uformuj w dłoniach 8 średnich lub 16 małych burgerów. Wstaw je do lodówki na 1 godzinę aby stężały.
Krok 5
Gotowe burgery smaż na patelni z oliwą po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni usmaż grzyby.
Krok 6
W tym czasie pomidorki umyj i przekrój na pół. Awokado umyj, wyjmij pestkę i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Na dużym talerzu rozłóż rukolę. Połóż na wierzchu burgery i udekoruj danie pomidorkami oraz awokado.
Dobra rada:
Gotowe danie skrop porządną ilością oliwy oraz dobrym octem balsamicznym. Możesz również dodać posiekane orzechy lub młody szpinak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków i soczewicy
Do tego, że burgery przestały być domeną wyłącznie mięsożerców, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Liczne bary i restauracje wciąż serwują nam nowe roślinne wersje tego kultowego przysmaku, jednak ich walorami możemy cieszyć się także we własnym domu. Wegańskie burgery z batatów i soczewicy podawane z awokado to specjał, który z powodzeniem mógłby być ukoronowaniem menu niejednego lokalu!
Dla kogo?
Oto przepis idealny dla poszukiwaczy niebanalnych frykasów. Bez obaw, wszystkie składniki na burgery z batatów i soczewicy znaleźć można w dobrze zaopatrzonych warzywniakach i marketach, więc skompletowanie zapasów nie będzie stanowiło problemu.
Na jaką okazję?
Nawet jeśli zamierzasz zjeść obiad w pojedynkę, postaraj się, by posiłek był smaczny i atrakcyjnie podany. Po spałaszowaniu domowych burgerów wege z batatów dobry humor będzie utrzymywać się naprawdę długo.
Czy wiesz, że?
Czerwona soczewica szybko mięknie pod wpływem obróbki termicznej, więc nie musisz jej wcześniej namaczać do wykonania burgerów z soczewicą i batatami.
Dla urozmaicenia:
Gotowe wegańskie burgery ze słodkich ziemniaków serwuj z dowolną sałatką. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać białą rzepę albo rukiew wodną.