Tahini - pasta sezamowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tahini - pasta sezamowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sezam upraż partiami na suchej patelni, na małym ogniu.

Tahini - pasta sezamowa - Krok 1

Krok 2

Gotowy przełóż do kielicha blendera, dodaj oliwę, szczyptę pieprzu i miksuj do uzyskania płynnej pasty.

Tahini - pasta sezamowa - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj aby nie prażyć sezamu zbyt długo - dzięki temu pasta nie będzie gorzka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tahini - pasta sezamowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegański burger
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tahini - pasta sezamowaTahini - pasta sezamowa

Pasta tahini kojarzona jest przede wszystkim jako jeden z podstawowych składników humusu, który już kilka lat temu stał się przebojem również nad Wisłą. Warto jednak zwrócić uwagę, że to sezamowe smarowidło jest dużo bardziej wszechstronne, niż mogłoby się wydawać. Tahini wybornie smakuje na kanapkach, tostach lub jako składnik dań z ryżem czy wegetariańskich pasztetów.

Dla kogo? Lubisz poznawać receptury najróżniejszych frykasów z całego świata? Przepisu na tahini także nie powinno zabraknąć w twoim repertuarze.

Na jaką okazję? Do zrobienia domowego tahini potrzeba zaledwie trzech składników i blendera. Prościej być nie może, więc smakiem bliskowschodniej pasty sezamowej tahini możesz cieszyć się każdego dnia, niezależnie od ilości obowiązków i spraw do załatwienia.

Czy wiesz, że? Nasz przepis na tahini zakłada użycie białego sezamu, ale jego czarna odmiana również stanowi ciekawe urozmaicenie posiłków. Przydaje się zwłaszcza podczas odkrywania sekretów kuchni japońskiej i koreańskiej.

Dla urozmaicenia: sezamową pastę - tahini wykorzystasz jako dodatek do zrobienia sałatek i owsianek. Wspaniale prezentuje się z nasionami granatu.