
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam upraż partiami na suchej patelni, na małym ogniu.

Krok 2
Gotowy przełóż do kielicha blendera, dodaj oliwę, szczyptę pieprzu i miksuj do uzyskania płynnej pasty.


Dobra rada:
Pamiętaj aby nie prażyć sezamu zbyt długo - dzięki temu pasta nie będzie gorzka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tahini - pasta sezamowa
Pasta tahini kojarzona jest przede wszystkim jako jeden z podstawowych składników humusu, który już kilka lat temu stał się przebojem również nad Wisłą. Warto jednak zwrócić uwagę, że to sezamowe smarowidło jest dużo bardziej wszechstronne, niż mogłoby się wydawać. Tahini wybornie smakuje na kanapkach, tostach lub jako składnik dań z ryżem czy wegetariańskich pasztetów.
Dla kogo? Lubisz poznawać receptury najróżniejszych frykasów z całego świata? Przepisu na tahini także nie powinno zabraknąć w twoim repertuarze.
Na jaką okazję? Do zrobienia domowego tahini potrzeba zaledwie trzech składników i blendera. Prościej być nie może, więc smakiem bliskowschodniej pasty sezamowej tahini możesz cieszyć się każdego dnia, niezależnie od ilości obowiązków i spraw do załatwienia.
Czy wiesz, że? Nasz przepis na tahini zakłada użycie białego sezamu, ale jego czarna odmiana również stanowi ciekawe urozmaicenie posiłków. Przydaje się zwłaszcza podczas odkrywania sekretów kuchni japońskiej i koreańskiej.
Dla urozmaicenia: sezamową pastę - tahini wykorzystasz jako dodatek do zrobienia sałatek i owsianek. Wspaniale prezentuje się z nasionami granatu.






























