Przepisy na przekąski weganskie
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Przekąski wegańskie
Mimo ogromnego wyboru różnorodnych produktów spożywczych w sklepach i niemal nieskończonej ilości książek kucharskich, programów i blogów kulinarnych, czasem każdego szefa kuchni dopada brak natchnienia. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, gdy mowa o jadłospisie wegańskim. Bez paniki! Przychodzimy z pomocą i spisem pomysłów na wegańskie przekąski, które śmiało można podjadać między głównymi posiłkami lub serwować w czasie hucznego przyjęcia.
Dla kogo?
Wcale nie trzeba być weganinem, by docenić przepisy na wegańskie przekąski. Podczas planowania menu zauważasz, że w twoich posiłkach jest za mało warzyw i owoców? Wśród wegańskich przepisów na przekąski znajdziesz mnóstwo pomysłów na wykorzystanie świeżych produktów roślinnych.
Na jaką okazję?
Przygotowanie jadłospisu obiadowego nie sprawia ci problemu, ale gorzej wyglądają drugie śniadania albo podwieczorki? Słodkie i wytrawne koktajle oraz smoothies przygotujesz w kilka minut, więc brak czasu przestanie się czynnikiem, który rujnuje twój plan zdrowego odżywiania. W nadchodzący weekend organizujesz imprezę i szukasz pomysłów na wegańskie przystawki? Pokaż swoim gościom, że nie tylko mięsny krokiet z barszczem może smakować wyśmienicie. Chrupiąca ciecierzyca pieczona z wyrazistymi przyprawami jest jednym z naszych pomysłów na nietuzinkowy poczęstunek wegański.
Czy wiesz, że?
Można spotkać się z opiniami, że diety bezmięsne oznaczają niedobory białka w organizmie. Warto uświadomić sobie, że składnik ten na talerze można wprowadzać nie tylko poprzez tradycyjne mięsne dania. Bardzo dobrym źródłem białka są rośliny strączkowe, w tym soczewica, ciecierzyca, bób i fasola, a także orzechy, , które występują w wielu przepisach na przekąski wegańskie.
Dla urozmaicenia:
W świecie wegańskich przekąsek nie powinno zabraknąć warzywnych past i smarowideł do pieczywa. Bardzo dobrze sprawdzają się i smakują również różnorodne placuszki z buraka, marchewki, kalafiora albo zielonego groszku, z których łatwo jest uformować poręczne burgery w wersji mini – idealne w roli wegańskich przekąsek na imprezę.