Przepisy na przekąski weganskie
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (20) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Przekąski wegańskie
Mimo ogromnego wyboru różnorodnych produktów spożywczych w sklepach i niemal nieskończonej ilości książek kucharskich, programów i blogów kulinarnych, czasem każdego szefa kuchni dopada brak natchnienia. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, gdy mowa o jadłospisie wegańskim. Bez paniki! Przychodzimy z pomocą i spisem pomysłów na wegańskie przekąski, które śmiało można podjadać między głównymi posiłkami lub serwować w czasie hucznego przyjęcia.
Dla kogo?
Wcale nie trzeba być weganinem, by docenić przepisy na wegańskie przekąski. Podczas planowania menu zauważasz, że w twoich posiłkach jest za mało warzyw i owoców? Wśród wegańskich przepisów na przekąski znajdziesz mnóstwo pomysłów na wykorzystanie świeżych produktów roślinnych.
Na jaką okazję?
Przygotowanie jadłospisu obiadowego nie sprawia ci problemu, ale gorzej wyglądają drugie śniadania albo podwieczorki? Słodkie i wytrawne koktajle oraz smoothies przygotujesz w kilka minut, więc brak czasu przestanie się czynnikiem, który rujnuje twój plan zdrowego odżywiania. W nadchodzący weekend organizujesz imprezę i szukasz pomysłów na wegańskie przystawki? Pokaż swoim gościom, że nie tylko mięsny krokiet z barszczem może smakować wyśmienicie. Chrupiąca ciecierzyca pieczona z wyrazistymi przyprawami jest jednym z naszych pomysłów na nietuzinkowy poczęstunek wegański.
Czy wiesz, że?
Można spotkać się z opiniami, że diety bezmięsne oznaczają niedobory białka w organizmie. Warto uświadomić sobie, że składnik ten na talerze można wprowadzać nie tylko poprzez tradycyjne mięsne dania. Bardzo dobrym źródłem białka są rośliny strączkowe, w tym soczewica, ciecierzyca, bób i fasola, a także orzechy, , które występują w wielu przepisach na przekąski wegańskie.
Dla urozmaicenia:
W świecie wegańskich przekąsek nie powinno zabraknąć warzywnych past i smarowideł do pieczywa. Bardzo dobrze sprawdzają się i smakują również różnorodne placuszki z buraka, marchewki, kalafiora albo zielonego groszku, z których łatwo jest uformować poręczne burgery w wersji mini – idealne w roli wegańskich przekąsek na imprezę.